ADHD voimavarana on ruotsalaisen tohtori Anders Hansenin kirja, jossa tarkastellaan ADHD:ta poikkeuksellisen helposti lähestyttävästi. Se tuo ADHD:n esiin luonnollisena osana ihmisten elämää ja korostaa myös niitä sen positiivisia puolia, jotka on mielestäni jäänyt turhan vähälle huomiolle.
ADHD (tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö) on itselleni läheinen aihe. Kirjoitin siitä jo muun muassa Täyttä elämää ADHD:n kanssa -kirjaa käsitellessäni täällä.
"ADHD ei ole mikään keksitty sairaus. Tämä on kädessäsi olevan kirjan tärkein viesti. ADHD-piirteet ovat synnynnäisiä ominaisuuksia, jotka johtuvat suurelta osin biologisista tekijöistä."
ADHD voi olla mahtava voimavara, jos sitä vain osaa hyödyntää. Meistä lähes kaikilla on sen piirteitä ja onkin iso väärinkäsitys ajatella asiaa liian mustavalkoisesti. ADHD ei ole kuin vaikka tulehdus. Sinulla ei joko ole sitä tai ei ole sitä, luultavammin vain olet jossain kohtaa ADHD-kirjoa.
ADHD:n positiiviset piirteet ovat usein jääneet maininnoiksi sivulauseissa ja niiden varsinainen käyttäminen voimavarana on ollut keskustelussa lähes olematonta. Ehkä juuri siksi Hansenin kirja onkin tähän mennessä paras teos aiheesta, jonka olen lukenut.
Anders Hansen |
Anders Hansen (s. 1974) työskentelee Sophiahemmet-sairaalassa psykiatrian ylilääkärinä. Hän on valmistunut Karoliinisesta instituutista lääketieteen tohtoriksi vuonna 2005.
Tämä kirjoittaa ymmärrettävästi ja kirjan tarkoitus onkin selkeästi olla pieni opas ihan kaikille, eikä akateeminen tutkielma pienelle ryhmälle. Lisätiedon etsimiseen annetaan kuitenkin riittävästi eväitä.
Vaikka käytännön vinkkejä ovat jo lukuisat kirjat ADHD:sta pullollaan, niin tunsin saavani tästä kirjasta paljon uutta. Hansen kehotti jättämään tehtäviä joskus sinne ihan viimeiseen hetkeen, koska se luo tarvittavan motivaation tekemiseen.
Liikunnan tärkeydelle oli omistettu kokonainen luku ja pelkäsin, että se olisi sellaista "lenkkeily parantaa ADHD:n" -tyylistä valistusta, mutta suosittelen tutustumaan Hansenin kokemuksiin liikunnan suhteen tämän omien potilaiden kanssa.
Kouluissa tulisi antaa lapsille lyhyitä tehtäviä, mutta myös ottaa kännykät pois, koska ne antavat sitä nopeaa mielihyvää mitä ADHD -ihmiset janoavat. On myös tärkeää, että ADHD nähdään nimeomaan voimavarana juuri siellä kouluympäristössä, sillä negatiivinen kierre oman itsensä huonoksi kokemisessa on todellinen ongelma ADHD -kirjon ihmisillä.
Kirjassa kuvataan ihmisen mielihyväkeskusta. Se palkitsee hyvänolontunteella kun teet jotain mielenkiintoista. Jos teet jotain tylsää, niin se kehottaa sinua menemään tekemään jotain muuta. Jos esimerkiksi tämä teksti on sinusta tylsä ja hakeudut vaikka Twitteriin tai Candy Crushiin, niin se on sinun mielihyväkeskuksesi kehottamassa sinua hakemaan hyvää oloa pian.
ADHD on sitä kun mielihyväkeskus tarvitsee yhä vahvempia stimulantteja pysyäkseen tyytyväisenä. Se mikä joistain voin olla mielenkiintoista, on ADHD:n kirjon toisella puolella oleville tappavan tylsää.
Samalla kuitenkin ADHD voi auttaa keskittymään. Monelle kirjolla olevalle on varmasti tuttua sellainen todella intensiivinen paneutuminen yhteen asiaan. Kuin superahdettu flow-tila.
Hansen ottaa usein esimerkiksi evoluution näkökulman ADHD:n "tarpeellisuuteen" yhteiskunnassa. Miten olemme aina tarvinneet erilaisia ihmisiä selviytyäksemme. Pidän kaiken selittämistä kymmenien tuhansien vuosien takaisen yhteiskunnan kautta usein turhana ja nytkin olisin jättänyt sen mielelläni vähemmälle, mutta Hansenilla oli mielenkiintoisia pointteja kirjon kehittymisestä. Niistä kuitenkin lisää siellä kirjassa.
Lopuksi se kaikista tärkein viesti kirjassa: ADHD on todella yleistä ja jos 10 % kaikista lapsista tarvitsee lääkityksen selvitäkseen koulusta, niin vikaa voi etsiä myös koulusta. Jos ADHD tekee vaikeaksi yhteiskunnassa toimimisen, niin ehkä vika on yhteiskunnassa!
(oli tällä hetkellä aika halvalla)
Jos tunnistat itsestäsi adhd-piirteitä, niin suosittelen tutustumaan Suomen ADHD-aikuisten sivuihin täällä.
Anders Hansen, 2018, Adhd voimavarana – Missä kohtaa kirjoa olet?, Atena
ADHD:n tuottamaa sisältöä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti