19.11.2019

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun finalistit
WWF:n Vuoden luontokirja on valittu jo vuodesta 1978 ja tämän vuoden finalistit ovat nyt valittu. Luonnon ja kirjallisuuden suhde tulee varmasti syventymään entisestään lähivuosina ja on ilo nähdä miten laadukkaita teoksia aiheen ympärille on syntynyt.

Vuoden luontokirja 2019 viisi finalistia ovat:
Erkki Pulliaisen ja Lassi Rautiaisen Suomalainen susi (Minerva) on ajankohtainen puheenvuoro suden elämästä ja sen yhteiselosta ihmisen kanssa. Kirja on yhteenveto suden biologiasta ja suteen liittyvän asenneilmaston muutoksista.


Katja Bargumin ja Heikki Helanterän Suuri suomalainen muurahaiskirja (Minerva) sukeltaa mielenkiintoisella tavalla muurahaisten maailmaan. Kirja poikkeaa perinteisestä lajioppaasta ja sopii kenen tahansa kirjahyllyyn, sillä lähes jokainen suomalainen on ihmetellyt muurahaisten elämää.


Pekka Lehtosen ja Martti Perämäen Lähikuvassa kuikka (Gaudeamus) muistuttaa, että kuikka on upea lintu, jonka elämästä tiedämme hyvin vähän. Kirjan hienojen kuvien ja sujuvan tekstin ansiosta lukija pääsee tutustumaan kuikan käyttäytymiseen.


Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen Meren maa (John Nurmisen säätiö) on upea kuvateos Turunmaan saaristomaisemista. Kuva kertoo tässä kirjassa enemmän kuin tuhat sanaa. Saariston maisemissa sekä luonnossa näkyy positiivisella tavalla ihmisen ja luonnon yhteiselo.


Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän teoksen Metsä meidän jälkeemme (Like) sanoma on selvä: suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Kirjoittajat ovat pohjoissuomalaisia nuoren polven journalisteja, jotka katsovat suomalaisia metsiä ja metsätaloutta ”laatikon” ulkopuolelta.WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen valitsivat loppusuoralle päässeet kirjat. He ovat iloisia, että niin monet kustantajat julkaisevat luontokirjoja.

”Kilpailuun osallistui tänä vuonna laaja kirjo upeita teoksia, joihin oli ilo perehtyä. Kirjojen runsaus on yksi osoitus siitä, että luonto kaikissa muodoissaan kiinnostaa ihmisiä”, Rohweder toteaa.

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen valitsee voittajateoksen, joka julkistetaan joulukuun alussa.

Vuoden luontokirja -kilpailussa etsitään joka vuosi suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma pääsee vahvasti esille. Voittajakirjan valinnassa kiinnitetään huomiota lukijaystävälliseen kieleen sekä ulkoasuun.


Lisätietoa WWF:n toiminnasta ja kirjapalkinnosta löydät täältä. Jokainen listan kirjasta varmasti on sellainen johon kannattaa tutustua ja luonto kirjallisuuden aiheena tulee varmasti olemaan yhä tärkeämpi aihe niin tieto- kuin kaunokirjallisuudenkin puolella.


Ehdokaskirjoja Adlibriksessa*:

Ja käy hei tykkäilemässä:


 *mainoslinkki

1 kommentti:

  1. On hieno lista! Yhtään en ole lukenut (vielä), mutta muurahaiskirjaan kiinnitin huomiota jo silloin kuin se ilmestyi, samoin Metsä meidän jälkeemme on luettavien listalla. Susikirjakin ehkä, tosin ensin luen asiakkaan suosituksen Lauma: 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa.

    VastaaPoista