2.11.2019

Osamu Tezuka - Mangan jumala - Tampereen taidemuseo


Osamu Tezuka: Astro Boy. © Tezuka Productions

Osamu Tezuka on japanilaisille samalla tavalla tuttu nimi kuin länsimaalaisille vaikka Disney. Tampereen taidemuseo esittelee tämän modernin mangan isän perintöä laajasti ja hauskalla tavalla.

Tampereen taidemuseo esittelee kellaritasossa Mangamania! -näyttelyn, jossa on helppo tutustua Mangan historiaan ja nykyisyyteen Tezukan näyttelyn tueksi. Erilaiset tyylilajit, cosplay ja muu oheiskulttuuri tulevat tutuksi ja samalla voi vaikka itse kokeilla taitojaan piirustuspisteellä.


Osamu Tezuka (1928 - 1989) on modernin mangan perustaja, jonka ensimmäinen museonäyttely euroopassa on hämmästyttävästi vasta tämä Tampereen taidemuseon näyttely. Näyttely sisältää noin 200 originaaliteosta Atom-robotista Princess Knightiin.


Katsushika Hokusai käytti termiä manga jo vuonna 1814, mutta nykymuotoinen manga syntyi vasta maailmansotien jälkeen. Sen vaikutukset näkyivät laajasti Japanissa, mutta vähitellen myös länsimaissa. Näyttelyä kiertäessä tulikin väistämättä mieleen, että Disneyn voidaan sanoa olevan paljon velkaa Tezukan perinnölle.

Toinen maailmansota vaikutti Tezukaan ja tästä tuli pasifisti, jonka töissä näkyy humanistiset aatteet. Hahmot ovat monipuolisia yksilöitä ja tarinoissa on usein hyvinkin näkyvää kantaaottavuutta. Tämän töiden myötä sarjakuva alettiin nähdä taidemuotona, joka ylitti pelkkiä viihteellisiä arvoja. Mangasta tuli samalla myös aikuisten kuluttamaa taidetta.

© Tezuka Productions

Tezuka oli uskomattoman tuottelias taiteilija ja tämä piirsi yli 700 mangasarjaa. Syöpään menehtyneen taiteilijan viimeset sanat olivat ”Kertakaikkiaan, antakaa minun tehdä töitä”. On siis selvää, että Tampereen näyttely raapaisee pintaa, mutta se tehdään hyvin. Tärkeimmät teokset tuntuvat olevan esillä ja myös Tezukan vaikutus animeen tuodaan vahvasti nähtäville. Tämän tilille jäi 70 animaatioelokuvaa.


Mangojen tarinat ovat moniulotteisia ja tarinankaaret kehittyvät pitkien aikojen ajan. Niihin voi uppoutua kokonaisina maailmoina ja se minua kiinnostaa Tezukan töissä. Tämä on onnistunut luomaan lukuisia kokonaisia mytologioita, joka on kunnioituksen arvoinen elämäntyö kelle tahansa.

Osamu Tezuka © Tezuka Productions

Näyttelyssä on erityisen nautittavaa se, että nyt on helppo saada lapset mukaan museoon. Oman teinin kera pystyin kertomaan mitkä hahmot olivat tuttuja omasta lapsuudesta ja teini pystyi kertomaan mitkä olivat tuttuja omastaan.

Mangan ja animen ympärille on muodostunut vahva yhteisö ja näyttely samalla heijastelee sen historiaa. Tezukan uran aikajana löytyy näyttelyn seinillä erittäin laajasti dokumentoituna ja sitä tarkastellessa on mielenkiintoista pohtia miten paljon yhden ihmisen ajatukset ovat vaikuttaneet kokonaiseen kulttuuriin.


Lisätietoa näyttelystä löydät Tampereen taidemuseon sivuilta täällä. Näyttelyn teokset vaihtuvat 12.11.2019, jolloin jo näyttelyssä käyneiden kannattaa siis tehdä uusi reissu museoon.


Käy klikkaamassa seuraa:
1 kommentti:

  1. Onpa upea ja mielenkiintoinen näyttely. Tampere on todella vireä kaupunki, siellä on aina jotakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

    VastaaPoista