24.1.2016

Kulttuuriloma alle satasellaHalusin pitää pienen tauon, nauttia hetken itselleni tärkeistä asioista ja ehkä lähteä johonkin vähäksi aikaa. En ollut kiinnostunut pakkaamaan rinkkaa ja selaamaan Finnairin äkkilähtöjä vaan etsin jotain pienimuotoisempaa. Ihan pelkkä teatteri-iltakaan ei nyt kuitenkaan ollut se mitä hain, mutta toisaalta budjettini ei paljoa enempään yltäisi. Ratkaisu vaati vain hieman suunnitelmallisuutta.

Budjetilla matkailusta tuntui olevan internetissä monta eri neuvoa. Esimerkiksi: ryhdy lentoemännäksi, niin näet maailmaa ilmaiseksi. Perussääntö oli, että mene halpaan maahan ja lennä halvimmalla lennolla. Muutaman päivän lomalle pääsee helposti alle tonnilla.

Mutta entä jos olet aidosti sillä opiskelijabudjetilla, jossa vertaillaan kaupoissa makaronien kilohintoja? Tai jos koet, että lentoemännäksi ei vain hetkessä ryhdytä? Tonnin matkakin onnistuu jos sitä suunnittelee, mutta nopeaan, pieneen kulttuurilomaan riittää vaikka satanen ja nyt pystyn tämän todistamaan.

Pidin kolmen päivän "kulttuuriloman". Budjettini oli se suurinpiirtein satanen ja halusin kolmen päivän aikana kokea mahdollisimman paljon. Lähdin kotoani Porvoosta aikaisin aamulla parin euron Onnibussin vuorolla ja suuntasin Helsinkiin, josta lomani alkoi:


Tiistai

Nämä pari ensimmäistä kohdetta eivät ehkä ole ihan yleispäteviä neuvoja matkaajalle, mutta pidetään nyt matkakertomus rehellisenä. Helsingissä nimittäin suuntasin ensimmäisenä erään kirjakustantamon kutsutilaisuuteen, jossa kerrottiin tulevista kirjoista ja tarjottiin aamupalaa. Seuravaaksi nautinkin kahvit Ateneumin lehdistötilaisuudessa ja kiersin uudelleen katsomassa Cartier-Bressonin näyttelyn omat suosikkini (etenkin ne Amerikan kuvat).

Ateneumin tilaisuudessa julkistettiin tuleva Modiglianin näyttely.

Museokiertely on edullista myös Museokortilla, joka maksaa 59 euroa. Tällä saa vuoden ajan sisäänpääsyyn 200 museoon Suomessa. Jos et omista museokorttia, niin useita näyttelyitä on mahdollista käydä ihastelemassa gallerioissa täysin ilmaiseksi.

Ateneumin jälkeen oli jo aika syödä lounasta ja vaikka vielä olisi saanut halpoja lounaita ihan "oikeista" ravintoloista, niin olin sen verran innostunut penninvenyttämisestä, että kävin nauttimassa vitosen pizzan Ateneumin takana. Vastapäätä ikkunoita avutui näkymä kuntosalille, joka hieman sai katumaan päätöstä rasvakiekosta. Toisaalta olinhan minä lomalla.

Ajattelin vielä yhden museon käydä kiertämässä, mutta kello alkoi jo olla paljon ja olin varannut itselleni Viking Clubin tarjousmatkan. Nämä ovat joskus todella halpoja ja nytkin sain neljällä eurolla Tukholman matkan uusitulla hytillä. Suurin menoerähän laivalla tuntuvat olevan buffet-ateriat, joten yhtä aamupalaa lukuunottamatta jätin ne väliin ja päätin syödä halvemmalla. Ennen matkaa tarvitsin vielä kahvin pienen lukuhetken kera ja tähän tarjosi loistavat puitteet Grand Marina-hotelli aivan terminaalin vieressä. Maksat ehkä puolet enemmän kahvikupistasi, mutta tällaisiin pieniin luksuksiin kannattaa mielestäni budjettimatkailussa panostaakin.


Keskiviikko

Aamulla saavuin Tukholmaan ja aloitin päiväni ylellisellä aamupalalla kuohuviinin kera. Tämä on taas niitä pieniä ylellisyyksiä, jotka ovat mielestäni hintansa arvoisia. Meluisan ja kiireisen aamiasbuffetin sijaan sain nauttia aamusta rauhassa omassa pöydässäni, oman kahvipannun äärellä maksaen vain kuusi euroa enemmän aamiaisestani.


Tukholmassa suuntasin heti Fotografiskalle, jossa tarkoitukseni oli nähdä Martin Schoellerin näyttely. Se olikin loistava ja kirjoitin siitä kokonaan oman jutun tänne:


Tarkoitukseni oli myös kierrellä Södermalmin gallerioita ja kirjakauppoja (Tukholman kirjakaupoista olen kirjoittanut täällä), mutta viihdyin Fotografiskalla niin hyvin, että sinne meni koko päivä.


Schoellerin näyttelyn lisäksi näin neljä muuta mielenkiintoista näyttelyä. Guy Bourdinin näyttely Avant-Garde, esitteli tämän surrealistisenkin muotikuvaajan koko uraa. Osa kuvista näyttäytyy varmasti jopa shokeeraavina ihmisille, mutta niissä on samalla jotain todella kiehtovaa. Kuvat ovat taidetta, mutta samalla niissä on toinen jalka koko ajan siellä huippumuodin oudossa maailmassa.


Thomas Wågströmin näyttely On Earth, esitteli mustavalkoisia kuvia, joissa kuvaaja on selkeästi eräänlainen tarkkailija. Kuvat ovat usein otettu yläkulmasta ja muodostavat selkeitä geometrisiä muotoja ja kuvat yhdessä toimivat eräänalaisina pieninä sarjakuvina. Kirjaihmisiä varmasti kiinnostaa, että näyttelyn esittelytekstin oli laatinut Karl Ove KnausGård.


Koskettavin näyttely ehdottomasti oli Aftonbladetin kuvaajan Magnus Wennmanin Where the children sleep. Kuvat näyttävät karusti miten pakolaislapset nukkuvat eri puolella Eurooppaa. Näyttelyssä soi taustalla aavemainen ruotsalainen tuutulaulu ja ihmisten ilmeistä pystyi näkemään aidon järkytyksen. Nämä olivat kuvia, jotka jäävät ikuisiksi ajoiksi sinne omaan kulttuuriseen kuvastoon.

Kuva: Fotografiska/Magnus Wennman

Pieter ten Hoopenin pieni, mutta voimakas näyttely Hungry Horse, koostui muutamasta valokuvasta sekä Emmy-ehdokkaanakin olleesta dokumenttielokuvasta, joka kantaa näyttelyn nimeä. Sekä kuvat, että elokuva esittelevät Montanan osavaltion luontoa ja ihmisiä. Jos eksyt Fotografiskalle, niin suosittelen istumaan alas ja katsomaan koko dokumentin. Se oli samaan aikaan kaunis ja hulvaton ja esitteli jotenkin perustavanlaatuisella tavalla aitoja ihmisiä.Näyttelyiden jälkeen vetäydyin vielä Fotografiskan yläkertaan, jossa nautin kaikessa rauhassa tuopillisen katkerahkoa ruotsalaista olutta mahtavissa puitteissa. Lounas olisi maksanut noin 13 euroa, mutta vielä ei vatsa kurninut. Tämä on museo, johon ei uskoisi saavan niin paljoa aikaa kulumaan, mutta se on kaltaiseni kulttuurinarkkarin huvipuisto.


Kaiken lisäksi taide- ja valokuvauskirjojen valikoima sai haukkomaan henkeä. Jouduin puremaan hampaita yhteen, etten olisi moninkertaistanut budjettia ostoksilla. Sen sijaan nautin laivalla vielä ala carte-ravintolan tunnelmasta ja ylellisestä hampurilaisannoksesta, joka tuli huomattavasti buffettia edullisemmaksi 15 euron hintaan (no yhden tuopin olutta tämänkin kanssa tuli nautittua).

Fotografiskan myymälä


Torstai


Saapuessani takaisin Helsinkiin marssin suoraan seuraavaan kohteeseen, jota ei tulisi kulttuurilomalla unohtaa. Elokuva vie tehokkaasti pois arjesta ja olin varannut jo lipun Tennispalatsiin Tarantinon uutta The Hateful Eight-elokuvaa katsomaan.Se oli väkivaltainen, taidokas, hauska, komea ja täynnä upeita näyttelijäsuorituksia. Pitkäaikaisena Tarantinon fanipoikana oli tyytyväinen (ja myös Sergio Leonen fanipoikana). Hieman harmitti, etten päivän reissuilla päässyt katsomaan leffaa 70mm versiona Tukholman Rigolettoon, mutta toisaalta tämä sopi muuten aikatauluihini paremmin.

Leffan jälkeen nautin päivälliseni Burger Kingissä kun ei oikea ruoka oikein maistunut tässä vaiheessa ja suuntasin hetkeksi lepäämään yhteen lempipaikoistani. Akateemisen kirjakaupan sohvaryhmät tarjosivat pienen lepohetken ja lueskelin siinä aikani kirjaa samalla kun hyvin omaperäisiä kasvotatuointeja omaava jättiläinen otti nokoset vierelläni.

Iltapäivällä suuntasin Indigo-oopperan ympärille järjesttyyn tapahtumaan Sanomatalolle, jossa tekijät Perttu Kivilaakso (Apocalyptica), Jaakko Kuusisto, Vilppu Kiljunen ja Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoivat oopperan synnystä. Tapahtuman kruunasi näyte oopperasta ja nyt en malta odottaa, että pääsen näkemään sen. Tästä luonnollisesti myöhemmin lisää Lukupinossa.

Sopraano Mari Palo

Kulttuurilomani kruunasi Kansallisbaletin upea Bajadeeri. Oopperaa ja balettia pidetään usein eliitin taiteena ja normaalien ihmisten kukkarolle liian kalliina. Minä kokeilin millaisen kokemuksen saa kun ottaa ne kaikista halvimmat paikat salista. Pääsin balettiin samaan hintaan kuin maksoin Tennispalatsissa elokuvissa käynnistä, 12,5 euroa. Itse baletista kirjoitin tarkemmin tänne:


Kuva: Kansallisbaletti/Sakari Viika

Jos kärsit korkeanpaikankammosta, niin en välttämättä näitä paikkoja suosittele. Hieman siellä ylhäällä huimasi, mutta toisaalta se toi oman viehätyksensä esitykseen. Yleensä olen seurannut esityksiä permannolta, mutta "halpispaikassakin" on etunsa.

Näin koko orkesterin kunnolla, useiden tanssijoiden kokonaisuudet avautuivat aivan uudella tavalla ja koska halvat paikat ovat laidassa, niin näin myös koko salin ja yleisön reaktiot esityksen ajan. Toisaalta ihan koko lavaa ei halvimmilta paikoilta näe ja esityksen pienet yksityiskohdat ja koko lavastuksen yläosa jäävät varjoon. Loppujen lopuksi kuitenkin on harvaa kulttuuritapahtumaa jolla 12 eurolle saa näin paljon katetta.

Pieni budjetti ei tarkoita pieniä kokemuksia. Koen saaneeni mahtavan kolme päivää ja käytin vähemmän rahaa kuin mitä monella menee yhteen ravintolareissuun. Jos ei halua kuluttaa paljoa, niin etukäteen suunnittelu säästää paljon.

Viikolla on halvempi matkustaa ja nauttia vaikka lounaita hienoissa ravintoloissa, mutta vaatii joustavaa kalenteria. Ilmaista, tai ainakin halpaa, huvia on maailma täynnä jos vain osaa etsiä. Esimerkiksi galleriat, ilmaistapahtumat, kirjastot, museoiden ilmaispäivät, teatterien viimetippa-liput ja muut tarjoukset sekä kulttuurinähtävyydet kannattaa koluta ja muun muassa halpisristeilyihin, Airbnb-majoituksiin ja halpalentoihinkin kannattaa tutustua. Hyvää lomaa!Mistä budjetti koostui:

Ruokailut: 
56€
Risteily: 
4€
Fotografiska: 
13€
Hateful8 Tennispalatsissa: 
12,5€
Bajadeeri Kansallisbaletissa: 
12,5€
Ihan sikana ilmaista huvia:
 0€

Yhteensä:
98€


3 kommenttia:

 1. Vautsi mikä kultturipläjäys alle satasella! Mahtipostaus. :)

  VastaaPoista
 2. Olipas kiva ja innostava postaus. Tuollainen reissu olisi näin opiskelijanakin mahdollinen. Olen itseasiassa pohtinut, että josko lähtisi Tallinnaan tai Tukholmaan pienelle lomalle. Matkat saa usein halvalla, mutta haluaisin kyllä olla yötä ja panostaa hotelliin. Viime reissulla Tallinnaan hostellin torakat hieman järkyttivät ja Tukholmaan mennessä taas oli ihanaa, kun perillä odotti oikea hotellihuone sänkyineen, koska en pysty nukkumaan laivalla. Tosin nämähän ovat valintoja - ilman näitäkin saisi reissun aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hotelliloma Tukholmassa mahdollistaisi esimerkiksi teatterissa käynnin. Jossain tutussa musikaalissa ei edes se oma heikko kielitaito niin haittaisi. Vanhassa kaupungissa on yksi hotelli missä olen pitkään halunnut vierailla.

   Poista