2.1.2016

The Magicians
Lev Grossmanin The Magicians on vuonna 2009 ilmestynyt fantasiakirja, joka on saanut aikaan jonkin verran ylistystä kriitikoilta ja onpa siitä TV-sarjakin tuloillaan. Grossman jatkoi myös The Magiciansin tarinaa vielä kahdella kirjalla. The Magician King ilmestyi vuonna 2011 ja The Magician's Land vuonna 2014. Itse luin tuon ensimmäisen kirjan ja vaikka fantasiaa luen melko harvoin, niin tässä oli jotain minuun vetoavaa.Kirjan päähenkilö on Quentin Coldwater Brooklynistä, joka kutsutaan hyvin outoihin yliopiston pääsykokeisiin. New Yorkin lahjakkaimpiin oppilaisiin kuuluva Quentin läpäisee kokeen ja löytää itsensä mystisestä koulusta, jonka oppiaineena on taikuus.

Tämä ystävystyy muiden taikureiden kanssa ja oppii, että taikuus on aivan samanlainen taito kuin vaikka matematiikka tai luonnontieteet, jota joutuu harjoittamaan kovalla työllä. Valmistuttuaan koulusta Quentin viimeistään huomaa, että taikuus on kuitenkin osa jotain paljon laajempaa ja salaperäisempää maailmaa.
Tv-Sarja alkaa Syfy-kanavalta ja vaikuttaa aika mielenkiintoiselta. Ainakin trailerin perusteella sanoisin, että kirjan henki ollaan saatu hyvin vangittua, mutta toisaalta siihen on saatu lisättyäkin jotain uutta.

Tarinaa on verrattu Harry Potteriin ja ovathan ne yhtäläisyydet toki selvät. Kirjaa sanotaan eräänalaiseksi "aikuisten Harry Potteriksi" ja kyllä se selkeästi onkin suunnattu aikuisemmalle yleisölle. Toisaalta se aikuisille suunnattu sisältö liittyy lähinnä dokaamiseen ja seksiin. Ilman niitä voisin aivan yhtä hyvin kuvitella lukevani ihan tavallista nuortenkirjaa. Ainakin siis teemojen puolesta. Toki Grossmanin tarinassa oli myös jotain aivan omaperäistäkin ja tarina jaksoi pitää tehokkaasti otteessaan.

Pidän fantasiakirjallisuudesta etenkin silloin kun siinä on jonkinlainen kosketuspinta meidän tavalliseen elämäämme. Tutut aikakaudet, paikat ja kulttuurit sitovat minut syvemmin tarinaan kuin tekaistu historia, kaukaiset oudot maat ja muut täysin mielikuvitukseen pohjautuvat elementit. Tämän kirjoitettuani haluan todeta, että tottakai kaikelle fantasialle löytyy paikkansa, mutta juuri minun lukupinooni haluan myös hitusen realismia fantasiaelementtien keskelle.

Tätä The Magicians tarjosi juuri sopivassa määrin. Fantasia oli sidottu oikeaan maailmaan pystyin paremmin samaistumaan kirjan maailmaan. Hahmot pohtivat hyvin samanlaisia asioita kuin voisi kuvitella kenen tahansa opiskelijan pohtivan.

Kirjaa voi varmasti suositella Potterin ystäville ja löytyy kirjasta paljon yhteistä myös Narnian kanssa. Etenkin jos Potterit kuuluvat vahvasti omaan lapsuuteen, niin onhan tämä kirja luontevaa jatkumoa Pottereille aikuisemmalla iällä. Tämä oli kirjana sellainen mukava välipala. Ei liian rankka tai vaikeaselkoinen, mutta ei kuitenkaan liian yksinkertainenkaan. Viihdyttävyys olisi varmaan se tämän kirjan suurin ansio. Yksi kirja lisää sinne taikureiden tai vampyyrien (tai mikä nyt milloinkin onkin muodissa) maailmaan.The Magicians, 2009, Lev Grossman, Viking


1 kommentti:

  1. Hmm.. Tämä pitänee laittaa lukulistalle. Kuulostaa juuri sopivan viihdyttävältä lukemiselta kiireiseen kevääseen.

    VastaaPoista