22.1.2016

Martin Schoeller Fotografiskalla


Christian Bale. Kuva: Martin Schoeller


Martin Schoellerin näyttely Tukholman Fotografiska-museossa veti minua osaltaan pienelle kulttuurilomalle nyt kun olin jo innostunut valokuvista Cartier-Bressonin näyttelyn myötä. Up Close on sarja Schoellerin muotokuvia henkilöistä kuten Angelina Jolie, Lionel Messi, Barack Obama, Woody Allen, Angela Merkel, Paris Hilton ja niin edelleen. Teemana ovat siis julkisuudessa paljon paistatelleet henkilöt.

Saksalainen Schoeller toimi 1990-luvun puolella maineikkaan Annie Leibovitzin avustajana ja kertoo miten tämä aika teki hänestä todellisen ammattilaisen. Sittemmin Schoeller on toiminut muun muassa New Yorkerin valokuvaajana. Fotografiskan näyttelyssä nähdään tähän asti laajin leikkaus tämän töistä kun esillä on neljän eri sarjan valokuvia. Julkkisten muotokuvien lisäksi nähtävillä on myös lavastettuja kuvia, kuvia naispuolisista kehonrakentajista ja mielenkiintoinen sarja identtisistä kaksosista.


Muotokuvat olivat todella mielenkiintoisia. Kyse on naamoista, joita on tottunut jo näkemään jokapuolella. Ne ovat tavallaan jo iskostuneet tajuntaan ja edustavat katsojalle tiettyjä asioita. Schoeller ei kuitenkaan pyri kuvillaan korostamaan näiden ihmisten yksilöllisyyttä vaan valokuvat ovat otettu identtisissä oloissa. Ne ovat hyvin intiimejä ja jopa hyperrealistisia. Valaistuksella korostetaan erityisesti suuta ja silmiä, koska Schoellerin mielestä nämä alueet paljastavat ihmisestä eniten.

Michael Douglas. Kuva: Martin Schoeller

Kun valokuvat ovat vierekkäin, ei katsoja etsi niistä yksilöllisiä ihmisiä vaan erilaisuuksien sijaan katse automaattisesti hakeutuu yhtäläisyyksiin. Näyttely saa ajattelemaan miten samanlaisia me kaikki loppujen lopuksi olemme kaikkine ryppyinemme ja pienine vikoinemme. Ikä, rotu, asema ja kaikki muut ulkoiset seikat jäävät Schoellerin kuvissa täysin toisarvoisiksi ja niissä korostuu paljon universaalimmat piirteet ihmisyydestä.


Oli mielenkiintoista tarkastella kuvia kauempaa ja liikkua sitten hiljalleen lähemmäksi niitä. Muotokuva otti uuden muodon kun se hiljalleen muuttui lähes abstraktiksi kokoelmaksi ryppyjä ja ihohuokosia ja kokonaiseksi maisemaksi, joka muodostui ihon valoista ja varjoista.


Kaiken tämän lisäksi näyttely oli hauska. Erityisesti lavastetuissa kuvissa on päästetty mielikuvitus valloilleen ja kuvattujen joukosta löytyy myös paljon koomikoita kuten Jack Black, Bill Murray ja alla oleva Steve Carell, jonka kuva nousi ehkäpä suosikikseni näyttelystä.


Fotografiska on viimeisen viiden vuoden aikana todella ottanut paikkansa maailman parhaan valokuvaustaiteen näyttelypaikkana. Itse vietin siellä useita tunteja halleja kierrellen ja kitkerää ruotsalaista olutta juoden idyllisessä ravintolassa museon yläkerrassa. Jos olet Viking Linella liikenteessä ja piipahdat Tukholmassa, niin löydät museon aivan laivan vierestä Södermalmilla. Suosittelen!
Katso myös:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti