25.1.2016

Kansallisbaletti kylässä Porvoon TaidetehtaallaKansallisbaletti käy aina välillä innostamassa nuoria tanssijoita eri puolella Suomea. Tanssioppilaille järjestetään mahdollisuus treenata ammattilaisten kanssa workshopeissa sekä kysellä tanssijan ammatista. Lopulta päivän päättää yhteinen esitys, joka Porvoon Taidetehtaalla viime viikonloppuna oli huikea.

Porvoon Taidetehdas on mahtava kulttuuritapahtumien areena ja paikka jossa itse vietän Porvoolaisena paljon aikaa. Baletin ystävänä oli ilo päästä periaatteessa kävelymatkan päähän kotoa nauttimaan esityksestä. Voin vain kuvitella miten hienoa Porvoon Taidetehtaan tanssikoulun ja Porvoon Tanssiopiston lapsille ja nuorille oli päästä kokemaan tämä ilta.Olin yllättynyt, että Porvoossa tosiaan on niin vahva tanssikulttuurin perinne. Edelleen tuhannet oppilaat täyttävät tanssisalit ja baletin lisäksi erilaiset nykytanssin muodot vetävät oppilaita sisään. Erityisenä ilonaiheena on, että Porvoossa pojat ovat löytäneet tanssin omaksi harrastuksekseen.

Illan juonsi tanssija Teemu Tainio ja tämä näköjään osaa ottaa yleisön haltuun myös verbaalisesti. Todella kokeneen oloinen ja rento juontaja, joka viritti illan tunnelman. Esitys kesti pari tuntia ja aina välillä Porvoon omat tanssijat pääsivät näyttämään kykyjään. Lapsia selkeästi vähän jännitti esiintyminen, mutta olihan se nyt ihan pirun hellyttävää nähdä pikkuiset juoksemassa ympäri lavaa lepakkopuvuissa.

Nuorten balettiryhmät olivat totta puhuen parempia kuin odotin. Vaikka tietysti liikkeissä näkyy edelleen epävarmuutta, niin melko puhtaasti nämä onnistuivat esimerkiksi tanssimaan yhdessä koordinoidusti. Tanssin ilo näkyi myös monen kasvoilta, joka on se tärkein seikka.

Kansallisbaletin ohjelmistosta saimme nähdä illan aikana monipuolisesti parhaita paloja. Mukana oli merirosvojen tanssia, Bajadeeria, vauhdikas pas de deux Don Quijotesta... Vaikka mitä! Erityisesti Petia Ilievan tanssi Joutsenlammesta jäi mieleen ja ne nykytanssikoreografiat, jotka tuntuivat uppoavan myös muuhun yleisöön ihan täysillä. Pääsimme näkemään jopa hieman näytteitä tulevasta. Porvoo toimi vähän kuin kantaesityspaikkana tällä kertaa.

Nuoret nykytanssijat herättivät tällä reissuilla oman mielenkiintoni uudestaan koko nykytanssin kenttää kohtaan. Niin vaikuttavia illan esitykset olivat. Esimerkiksi Kansallisbaletin tuleva Liikkeen legendat menee varmaankin tapahtumakalenteriini tämän jälkeen. Muun muassa Atte Kilpisen tanssi oli maagista katseltavaa.

Isot kiitokset Kansallisbaletille kotikaupunkini puolesta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti