8.1.2016

Vuosi museokortin kanssaTästä se alkaa. Kokonainen vuosi museoita upouuden museokortin kanssa. Kyse on Lukupinon ja Museokortin yhteistyöstä, jossa tulen kertomaan täällä reissuistani mahdollisimman monessa museossa ja näyttelyssä. Olen muutenkin melkoinen museofani, mutta veikkaan tämän kortin innostavan yhä useampaan museokäyntiin tässä vuoden mittaan. Kun kuulin kortista, niin ajattelin sen olevan ihan mahtava idea. Nyt laitetaan kortti testiin!

Ensimmäiseksi museoksi valikoitui Vantaan kaupunginmuseo, joka sijaitsee hienossa tiilirakennuksessa ihan radan varrella Tikkurilassa. Se vain sattui olemaan matkan varrella ja koska museokortti oli taskussa, niin miksipä ei poikkeaisi käymässä (mahtavaa!). Korttia ei kuitenkaan tarvittu ovella vaan sisäänpääsy olikin ilmainen.

Kuva: Vantaa.fi

Sisällä avautui näyttely nimeltään Joki - kivikaudesta kaljakelluntaan. Kyseessä on kurkistus vantaalaisten ja Vantaan historiaan sen vesialueiden kautta. Vantaan- ja keravanjoki ovat 10000 vuoden aikana toimineet monessa roolissa ihmisten elämässä ja näyttely tuo tätä lunnon ja ihmisen suhdetta elävästi esiin.


Erityisen kiinnostavaksi näyttely oli rakennettu lapsia ajatellen ja nämä pääsivät esimerkiksi itse kokeilemaan arkeologin työtä hiekkalaatikon parissa ja näkemään miten virtaava vesi pyörittää rattaita. Seiniin rakennetut pienet ovet innostavat myös lukemaan uutta tietoa kun ovien takaa saattaa paljastua vaikka legoista rakennettu diorama pienin faktanmurusin kyllästettynä.


Itselleni oli hieno huomata miten paljon erilaista tietoa onkaan mahdollista kerätä näinkin yksinkertaisesta aiheesta. Yksi joki on historiansa aikana voinut toimia monena. Viimeisimpiä hyötykäyttöjä on tosiaan esimerkiksi se kaljakellunta. Tätä kuvasi kattoon kiinnitetty kumivene jonka ympärillä "kellui" hylättyjä kaljatölkkejä muuta roskaa.


Vantaan museon tilat eivät ole valtavat, joten näyttely oli pieni ja intiimi. Sellainen, että siinä ei kauaa mene, mutta kannattaa esimerkiksi keskustasta asti poiketa. Sen verran mielenkiintoinen paketti on saatu aikaan.


Ensi vuonna Vantaan kaupunginmuseossa avautuu näyttely nimeltään Rakkauden tiloja – Tunteiden kiitotiellä. Siinä "ihastutaan, rakastutaan, lemmitään ja erotaan". Kyseessä on useamman museon hanke, jossa tarkastellaan erilaisia rakkauden tiloja. Hankkeeseen kerätään materiaalia ja voit täällä antaa oman panoksesi näyttelyyn.

Näin se alkoi. Vielä monta museota kiertämättä ja monta näyttelyä näkemättä. Museot.fi sivuilla voi suunnitella omaa kulttuurimatkaa ja itse ainakin olen käynyt jo todella usein virtuaalisesti kiertelemässä Suomen museoita ja suunnittelemassa road trippejä. Tämä ilo suunnitella etukäteen taitaakin olla puolet museokortin hauskuutta.

1 kommentti:

  1. Museoissa tulee tosiaan käytyä luvattoman harvoin. Viime vuonna taidettiin käydä vain 2 tai 3 kertaa. Aina ne kuitenkin ovat olleet kiinnostavia. Pitääkin aktivoitua tuon suhteen. Ehkä pitää tosiaan tuo museokortti hankkia motivaattoriksi.
    Kivan kuuloinen tuo Vantaan museo.

    VastaaPoista