31.1.2016

Tahvana
Aapo Rapin Tahvana on suomalaista sarjakuvaa, jota kehtaa näyttää ulkomaillakin. Värikäs, psykedeelinen ja hauska tarina sekä herkulliset henkilöhahmot ovat hyvä resepti. Tämä varmasti toimii melko laajaan kohderyhmään. Tykkäsi sitten sellaisesta vakavahenkisemmästä "taidesarjakuvasta" tai enemmän siitä Aku Ankka -osastosta.

Kun sarjakuvan avaa, niin ensimmäisenä kiinnittää huomiota sen todella rikkaaseen värimaailmaan, joka on Petriina Koivusen käsialaa. Sivut ovat rohkeasti päälletunkevia ja värit ilmaisevat tehokkaasti myös tunnetiloja tarinan edetessä.


Sarjakuvan tarina alkaa ilman mitään sen kummempia selittelyjä kesken nuoren miehen matkan. En tiedä mistä hän tulee tai miksi, mutta selitykset olisivat vain vesittäneet tarinaa. Tämä kuitenkin tapaa omituisen, karvaisen jätin, joka liittyy miehen seuraan matkakumppaniksi. Nämä suuntaavat merelle, mutta matka on mutkia täynnä.


Tarina on yksinkertainen, kuvitus on yksinkertaista, mutta tunnetasolla mennään melko syvissä vesissä. Tunnetilat luodaan nuoren miehen mahtavalla intensiivisellä ulosannilla, jonka kontrastina toimii jätin vankka hiljaisuus. Matka on taistelua maailmaa vastaan ja sympaattisiin matkalaisiin samaistuu voimakkaasti vaikka kyse on melko lyhyestä sarjakuvasta.


Kuvakerronta lähentelee välillä animaation tyyliä ja ruudut seuraavat toisiaan niin, että on helppo kuvitella tarinaa liikkuvana kuvana. Se on kuin animaatiota, jonka rytmin voi lukija itse määrätä.

Tämä kannattaa poimia mukaansa vastaan tullessa ja tutustua. Hyvä tarina ei paljoa vaadi ja tässä ei tosiaan paljoa ylimääräistä ollut. Vähän niinkuin puhdas suoritus tekijöiltään.


"Elämän keskipäivässä yks tyyppi hortoili yhteen ihme pöpelikköön..."Tahvana, 2015, Aapo Rapi, Like kustannus

2 kommenttia:

  1. Rapin viiva on mukavan eläväinen ja omintakeinen, näitä kelpaisi lukea enemmänkin. Jenni arvosteli blogissamme viime syksynä miehen Kosmista kauhua -kauhukohelluksen, jossa oli samanlaista näyttävyyttä ja huumoria kuin tässäkin - suosittelemme sitä molemmat, kun Tahvana näyttää tehneen kauppansa! -Petter

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosiaan eka Rapin sarjis minkä luin. Ehdottomasti pitää kokeilla muutakin tuotantoa.

      Poista