23.1.2016

Bajadeeri



Kansallisbaletti tarjosi taas parastaan kun Bajadeeri palasi ohjelmistoon seitsemän esityksen voimin. Kyseessä on vaativa teos tanssijoille ja siten myös näyttävä katsojille. Marius Petipan koreografian toteutumisesta vastasi legendaarinen Natalia Makarova ja erityisesti se kuuluisa varjojen valtakunta-kohtaus toi esille koko kansallisbaletin taidon.

"Bajadeeri eli temppelitanssija Nikiya on rakastunut soturi Soloriin, mutta Solor päätyy järjestettyyn liittoon kauniin prinsessa Gamzattin kanssa. Gamzattille Nikiya on uhka, joten hänen on kuoltava. Solorin ja Gamzattin vihkiäiset päättyvät kuitenkin kaaokseen, kun raivostuneet jumalat päättävät puuttua tapahtumien kulkuun."

Kuva: Sakari Viika

Tarina on juuri sellainen, jota on mielenkiintoisinta seurata tanssin kautta. Se on mahtipontinen, mytologiaa kuhiseva ja kuitenkin jollain tapaa herkkä ja ihmisen perustuntoja käsittelevä. Mustasukkaisuus, viha, kateus, rakkaus, kaipaus... koko tunteiden kirjo käsitellään lavalla baletin keinoin. Nikiyan roolin tanssinut Eun-Ji Ha ja Solorin roolin tanssinut Frans Valkama onnistuivat tässä tehtävässä loistavasti.

Varjojen valtakunta on kohtaus, jossa Solor hallusinoi oopium-unessaan Nikiyan moninkertaisena. Nikiyaa esittävän balettiryhmän on tällöin tanssittava joka liike täysin samanlaisesti. On mielenkiintoista nähdä miten ryhmä tanssijoita ottaa yhden mielen. Kaiken on tapahduttava yhdessä hengitystä myöten ja lopputulos on hypnoottinen.

Kuva: Sakari Viika

Kohtaus on koko toisen näytöksen mittainen ja esitetään usein kokonaan omana teoksenaan. Kansallisoopperan sivuilla kerrotaan, että esitys kannattaa tulla katsomaan jo pelkästään tämän kohtauksen vuoksi ja on helppo olla tämän väitteen kanssa samaa mieltä.

Balettia kohtaan on olemassa ennakkoluuloja. Tiedän sen jo ihan omasta lähipiiristäni ja myönnän, että nuorempana en välttämättä itsekään olisi kovin helposti lähtenyt tanssia katsomaan. Bajadeeri on yksi niistä esityksistä, joilla kannattaa näitä ennakkoluuloja karistella. Tämä on erinomainen "ensibaletti" kokemattomalle.

Esityksen jälkeen järjestettiin taiteilijatapaaminen, jossa yleisö sai kysellä tanssijoilta kysymyksiä. Jälleen kerran kysymysten perusteella ihmisiä kiinnostivat erityisesti tanssijoiden rutiinit ja henkilökohtaiset motivaatiot tanssiin.


Lavalla nämä tanssijat muuttuvat edustamaan jotain suurempaa kuin omaa itseään ja ihmisiä selkeästi kiinnostaa miten tämä muutos tapahtuu. Miten tanssija aloittaa päivänsä, harjoittelee ja esityksen jälkeen taas muuttuu "tavalliseksi ihmiseksi". Tanssijoiden mukaan muutos ei aina olekaan täysin helppo ja vaativan esityksen jälkeen voi mennä tunteja ennen kuin pystyy menemään nukkumaan. En ihmettele tätä yhtään ja veikkaan, että monella katsojallakin saattaa olla samanlainen tunne esityksen jälkeen.




Katso myös:







Bajadeeri:
Koreografia (petipan mukaan)
Natalia Makarova


Musiikki
Ludvig Minkus
Musiikinjohto
Philip Ellis
Lavastus
Pier Luigi Samaritani
Puvut
Anna Kontek

Valaistus
John B. Read

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti