22.12.2015

Mieli ja maisema – kirjailijoiden työhuoneita




Oletko ikinä miettinyt missä suosikkikirjasi syntyvät? Itseäni ainakin on aina kiinnostanut millaisissa oloissa kirjailijat työskentelevät ja tämä kirja kiinnitti heti huomioni. Kirjailijan työ on täysin erilaista kuin vaikka elokuvatähden tai muusikon. Nämä työskentelevät yleensä yksin, usein kaukana muusta maailmasta ja tulevat ehkä hetkeksi ulos koloistaan kun kirja on viimein valmis. nyt tähän salattuun maailmaan on mahdollista kurkistaa.
Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen ovat koonneet kirjan, jota olen tietämättäni odottanut aina. Nyt kun mietin asiaa, niin hyvin harvan kirjailijan työhuoneesta minulla on vahvaa mielikuvaa. Muutamien suosikkieni kirjoitusnurkkia olen valokuvissa nähnyt, mutta en ikinä tällaisessa laajuudessa käsiteltynä.

Kirjailijan työ on myös yksi romantisoiduin työ kautta aikojen ja vähän odotin, että tämä myytti purkautuisi kirjaa lukiessa. Ja pyh. Se vain vahvistui. Kirjailijat ovat oma lajinsa ja se heijastuu näiden työn lisäksi myös työtiloihin. Sivu sivun jälkeen olin haltioissani ja pari kertaa saatoin mennä jo erinäisten huonekaluliikkeiden sivuille tutkailemaan itselleni uusia kirjahyllyjä.

Harri István Mäen työhuone

Kirjan vahvuus oli siinä, ettei se jäänyt vain kuvateokseksi vaan antoi paljon enemmän kuin otsikko lupaa. Työtilojen lisäksi kirjailijat käyvät hyvin tarkasti läpi työtapojaan ja oli jännä nähdä miten kaikessa romanttisuudessaankin se kirjan kirjoittaminenkin on oikeasti duuni muiden joukossa. Kirjailijat pitävät yllä tarkkoja työaikoja ja vapaapäiviäkään ei voi noin vaan pidellä. Kirjan syntyminen vaatii taakseen paljon kurinalaisuutta ja työhuoneen tulee oikeasti tukea työtä.

Jotkut työskentelevät kotoaan käsin ja jotkut vuokraavat erillisiä toimistoja työhönsä. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että kuvista näkee, ettei kyseessä ole minkä tahansa kirjanpitäjän toimisto. Tietty luova vire on kuitenkin pidettävä yllä.

Ensimmäinen työhuone kuului Tatua ja Patua tekevälle pariskunnalle Aino Havukaiselle ja Sami Toivoselle. Tatu ja Patu on meillä iso suosikki (Tatu ja Patu, Syömään! ja Tatun ja Patun ihmeellinen joulu Lukupinon käsittelyssä) ja kun avasin kirjan, niin huusin välittömästi poikani mukaan lueskelemaan.

Havukaisen ja Toivosen työtila (Mauri Kunnaksen lapsuudenkodissa!)

Tälle oli selvästi mahtavaa päästä kurkkaamaan missä lempikirjat syntyvät. Ja Sami Toivosella oli vielä sikamagee vintage Star Wars Snowspeeder avaruusalus työpöydällä! Olimme myytyjä ja itselleni oli vielä hienoa nähdä piirtäjän työpiste.


Muita kirjailijoita kirjasta löytyy yli parikymmentä. Kaikilla oli joitain persoonallisia yksityiskohtia työtapojensa ja huoneidensa suhteen. Esimerkiksi Anna-Leena Härkönen paljastaa kirjojensa luomisen olevan tuskaa ja pakenevansa välillä kahvila Ekbergiin työskentelemään. Markku Karpiolla on mielenkiintoisen syrjäinen työhuone Utön saarella ikkunattomasssa kellarissa. Leevi Lehdon huoneen seinää taas koristi Jani Tolinin maalama graffiti, joka oli itseäni kovasti kiinnostava yksityiskohta.

Heli Laaksonen

Yksi hienoimpia työtiloja oli ehdottomasti Heli Laaksosella. Se oli juuri sen näköinen paikka kuin kuvittelisikin kun lukee Laaksosen murrerunoja. Talonpoikainen tyyli on jotain minkä keskellä en itse haluaisi elää, mutta joka kuitenkin kiehtoo kaikessa vanhanaikaisuudessaan. Tila, jossa itse haluaisin mieluiten työskennellä oli Johanna Venhon ja Seita Vuorelan jakama vanha liiketalo Kallion sydämessä. Yksityistä työtä kaupungin sykkeessä. Vuorela sanookin tilasta:
"Tämä ikään kuin otti askeleita julkisen suuntaan. Kirjailijahan yksin työskennellessään tekee jotakin, joka lopulta muuttuu yksityisestä julkiseksi."
Venhon ja Vuorelan työtila

Kirjassa oli paljon hienoja yksityiskohtia ja enempää en halua paljastaa. Jos pidät kirjoista, ehkä jopa ympäröit itsesi niillä, niin tämä on kirja sinulle. Kirja, joka on tehty rakkaudesta kirjoihin.

Kaikki ne suuret ja värikkäät kuvat työhuoneista ovat inspiroivia. Tämä kirja on niitä, jotka ovat esineenäkin hienoja ja kiva lisä kirjahyllyyn. Suosittelen.


Mieli ja maisema – kirjailijoiden työhuoneita, 2015, Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen, Avain, arvostelukappale


5 kommenttia:

  1. Erinomainen tietoteos.

    Hyvää uutta vuotta 2016!

    VastaaPoista
  2. bookslover6/1/16 07:45

    Onko kirjassa Suomen kaikkien aikojen suosituimman kirjailijan, Kalle P ä ä t a l o n työhuone?

    Vaikka kirjailija kuoli jo vuonna 2000, on hänen työhuoneensa täydellinen kopio vielä olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa haastatellaan kirjailijoita ja nämä kertovat paljon omin sanoin työtavoistaan. Pelkästään eläviä kirjailijoita siis mukana. Päätalon työhuone olisi kyllä kiva nähdä.

      Poista
  3. Edellisessä kirjassamme Haltiakuusen alla, suomalaisia kirjailijakoteja esitellään museoituja kirjailijoiden koteja ja työhuoneita. Kirjassa ovat mukana Kalle Päätalon ihana Kallioniemi sekä Taivalkosken kirjastoon museoitu työhuone.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut edes huomannut tätä kirjaa. Ihan mahtava matkaopas!

      Poista