22.12.2015

Mörkökirja
Harri István Mäen Mörkökirja on Haamu kustannuksen tuore lastenkirja, joka julkaistiin tämän vuoden kirjamessuilla. Mäki on luonut lastenkirjoja sellaisten pinojen edestä, että moni tuotteliaskin kirjailija voi olla kateellinen. Tämän kertainen kirja käsittelee (yllätys, yllätys) mörköjä.

Mörköjä on monenlaisia. Jotkut ovat kilttejä ja jotkut taas eivät. Jotkut ovat ihan vain ärsyttäviä. Nämä möröt tuntuvat ainakin soveltuvan sinne alakoululaisten lukulistoille ja ehkä vähän pienemmillekin. Kieli on yksinkertaista ja tarinat eivät missään nimessä liian pelottavia. Mörköjen maailma on tällä kertaa melko omalaatuinen ja Mäellä on selkeästi ollut kirkas visio mörköjen maailmasta kirjaa laatiessa.

Harri István Mäki kirjansa julkistamistilaisuudessa
Mäki itsessään on melkoinen persoonallisuus ja se näkyy esimerkiksi tämän mahtavasta työhuoneesta, josta on kuva täällä. Persoonallisuus näkyy myös kuvituksessa, joka miellitty silmääni. Mäki tekee yksinkertaisia kuvia, joissa leikitellään erilaisilla tussiviivoin aikaansaaduilla tekstuureilla. Vahvat ja hennot viivat vuorottelevat tämän tyylissä ja luovat kuvaston, joka mielestäni viittaa Unkarin suuntaa, jossa Mäki viettikin lapsuudessaan paljon aikaa.


Tarinat ovat lyhyitä ja helppotajuisia. Niiden parissa jaksaa nuorempikin kuuntelija olla mukana koko ajan. Helppojen tarinoiden keskelle on kuitenkin piilotettu myös sanomaa. Tarinoista voi saada aikaan keskustelua vaikkapa koulumatkan vaaroista, peliriippuvuudesta tai oikean ravinnon tärkeydestä.

Niinpä kirja on hyvä lisä vaikka alakoulujen oppitunneille ja äidinkielen opettaja Jaana Ala-Huissi onkin laatinut opettajille valmiin Mörkökirjan tehtäväpaketin, jonka voi ladata ilmaiseksi täältä (pdf).

Mäki on piirtänyt kirjaansa myös hyvin tutun näköisen mörön.

Tämä oli viehättävä pieni kirja ja ulkoasultaan erittäin onnistunut. Mäki ei oikeastaan ole perinteinen lastenkirjailija Suomessa, mutta toisaalta tämän tekstistä löytyy kaikuja johonkin todella vanhoihin mummolassa luettuihin seikkailuihin.

Mörköjen suhteen Lukupino suosittelee varovaista, mutta vastaanottavaista asennetta.Mörkökirja, 2015, Harri István Mäki, Haamu kustannus, arvostelukappale


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti