4.12.2015

Johanna Ilvessalo TaidetehtaallaPorvoon Taidetehdas on se minun "lähigalleriani", jossa aina tulee käytyä katsomassa uusimmat näyttelyt Taidehallissa. Johanna Ilvessalon näyttely oli kiva ylläri. Saliin astuessa huomasi sen koko tunnelman muuttuneen ollennaisesti. Teokset eivät tuntuneet irrallisilta vaan muunsivat koko tilan toiseksi maailmaksi.Johanna Ilvessalo on vuonna 1964 syntynyt helsinkiläinen kuvanveistäjä, kuvataiteilija ja tilataiteilija. Tämän tilateokset rakentuvat kuvasta, liikkeestä, valosta, varjoista ja äänimaisemista.Näyttelyn teokset olivat tunnelmaltaan rauhallisia. Niistä tuli mieleen sinisen hetken tuoma mystisen oloinen hiljaisuus. Tätä vahvisti materiaalien käyttö, jossa kovat ja kylmät tekstuurit, kuten lasi ja teräs, muodostivat todella harmonisia kokonaisuuksia.

Jopa 9-vuotias seuralaiseni jähmettyi paikalleen Ilvessalon teoksen eteen, jossa vesikehän keskelle lepäsivät lasiset nyrkkeilyhanskat. Tämä teos kirvoitti pikkujäbästä useita kysymyksiä ja ihmettelyä. Siis juuri sitä mitä aina toivonkin tapahtuvan kun kuljetan tätä näyttelyissä.


Katosta roikkuvat muotokuvat jättivät aavemaisen tunnelman. Pohdimme miten paljon ne ovatkaan saaneet inspiraatiota kauhuleffoista, sillä osittain poiskuluneissa kasvoissa oli jotain todella häiritsevää.


Näyttely jää mieleen elämään. Se on kova ja hauras samaan aikaan. Näyttelyn esitteessä sanotaan:

Ilvessalo näkee teoksensa jatkumona, jossa hän on tutkinut ihmisen elämänkulun haurautta ja haavoittuvuutta valon ja heijastuksen, virtaavan veden sekä kuvien yhdistelminä.

 

Kuvissa ihmisten kasvot ovat piilossa tai kuluneet pois, ja heistä on jäljellä vain epämääräinen hahmo, joukko etäisiä muistoja. Tavallinen muotokuva muuttuu joksikin ihan muuksi. Valokuvat lakkaavat olemasta muiston tallettajia, ja ne saavat uuden roolin unohduksen, hylkäämisen ja vieraantumisen symboleina.


Näyttely on nähtävissä Porvoon Taidetehtaan Taidehallissa vielä 20.12 asti. Sisäänpääsy on ilmainen ja tietty se Taidetehdas itsessäänkin on käymisen arvoinen paikka, joten suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti