9.12.2015

Sanna Hukkanen - Juuri
Sanna Hukkanen on kuvataitelija Joensuusta, joka muutti vuonna 2005 Tansaniaan. Täällä hän tapasi miehensä, jonka kanssa muutti myöhemmin takaisin Suomeen. Paluumuuttajan elämä ei aina ole ongelmatonta ja Hukkanen piirsi kokemuksistaan viehättäviä pieniä sarjakuvia.

Näistä sarjakuvista muodostui Hukkasen esikoisalbumi Juuri.  Sarjakuva on tarkkanäköinen ja ulkopuolisuuden kautta suomalaisuuden olemusta kuvaileva teos. Suomi näyttäytyy siinä jäykkänä ja sen asukkaat välillä umpimielisinä. Toisaalta perinteet, luonto ja perhe tuodaan esiin hyvin lämpimässä valossa.

Albumi on yhtenäinen teos vaikka koostuu useista episodeista. Se kertoo intiimisti perheen elämänvaiheista aina paluumuutosta lapsen kasvatukseen saakka ja toimii eräänlaisena kuvallisena päiväkirjana.

Ensimmäinen sarjakuva kuvaa miten kulttuurishokki voi iskeä myös suomalaiseen ihmiseen jos on oleskellut kauan poissa. Talot näyttävät kaikki samalta ja metsät valtateiden varrella seisovat tasaisissa, teollisissa riveissä. Kaupungilla ohi ajavista autoista kuuluu rasistisia kommentteja, mutta kasvokkain ei puhuta mitään.


Seuraavissa sarjakuvissa muistellaan mummon kanssa menneisyyttä, kävellään syvälle metsään, joka on teollisesta kaukana. Pohditaan mitä merkitystä omilla juurilla on ja miten se ilmenee. Ihminen näyttäytyy pienenä ympäröivän maailman keskellä ja Hukkanen onnistuu hienosti kuvaamaan näiden tunteita pienien tuokiokuvien kautta.


Sarjakuvan tyyli miellyttää silmää. En usein pidä siitä kun paperi on täytetty runsailla harmaan sävyillä, mutta nyt mustan ja valkoisen kontrasti säilyy kuitenkin mielenkiintoisena. Sivut ovat täysiä, mutta eivät liian vaikeaselkoisia.

Välillä kuvat ovat jopa leikitteleviä. Sivut muodostuvat omiksi pieniksi taideteoksiksi ja tämä tulee esiin etenkin jaksossa, jossa metsän juuret tunkeutuvat päähenkilön uniin. Kuvat ovat tyyliteltyjä ja symmetrisiä. Ne nousevat välillä tärkeämmäksi osaksi sarjakuvaa kuin silkka tarinan kuljettaminen eteenpäin.

Tämä saa odottamaan, että mitä muuta Hukkasella onkaan vielä tulossa. Suomalainen sarjakuva ainakin on erittäin elossa ja suosittelen tutustumaan muihinkin täällä vaikuttaviin taiteilijoihin. Pieniä tekijöitä riittää koluttavaksi pinoittain ja niiden joukosta löytyy aina niitä helmiäkin.Juuri, 2015, Sanna Hukkanen, Arktinen banaani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti