10.10.2022

Järjen hedelmät - Q-Teatteri


Järjen hedelmät lopettaa trilogian, joka on ollut henkilökohtaisesti yksi hienommista kokemuksistani teatterissa. Kolmas osa matkalla normaaliuden ja yhteiskunnassa perfomoitujen roolien maailmassa ei ollut aivan sitä mitä odotin.

Saara Turunen on taiteilija, jonka työtä niin kirjallisuuden kuin teatterinkin alalla on ilo seurata. Toisiinsa limittyvät aiheet ja kuvastot ovat muovaantuneet ja kehittyneet teos teokselta ja aivan erityisesti sen voi huomata kolmesta Q-teatterissa kantaesitetyssä teoksessa.

Kahdesta aiemmasta teoksesta Tavallisuuden aave ja Medusan huone olen kirjoittanut aiemmin Lukupinossa, sekä romaaneista Rakkaudenhirviö ja Sivuhenkilö.

Tavallisuuden aave ja Medusan huone koostuivat sarjoista hetkiä ja kuvia, jotka puhuivat paljon vähin elein. Pastellinsävyinen maailma muuntui yllättäviksi, hauskoiksi, puhutteleviksi ja läpeensä tyylikkäiksi kohtauksiksi. Järjen hedelmät jatkaa samalla linjalla, mutta paljon vähäeleisemmin.


Saara Turunen: JÄRJEN HEDELMÄT Kantaesitys Q-teatterissa 21.9.2022 Kuvassa: Anssi Niemi ja Pirkko Hämäläinen Kuva: Pate Pesonius


Järjen hedelmät on kuin viimeinen sana, jonka Turunen haluaa vielä sanoa. Ovelta huudettu kommentti, joka ei resonoi aivan samalla tavalla kuin aiempi keskustelu, mutta joka edelleen kantaa samaa pettämätöntä tyyliä. Näytelmä onnistuu rikkomaan katsojan odotuksia ja puhuttelee tasolla, jolle pääseminen on katsojalle sekä haastavaa että palkitsevaa.

Näytelmä käsittelee edeltäjiensä tavoin yhteiskunnallisia normeja ja toiston kautta pyrkii tekemään niitä näkyväksi. Katsoja tunnistaa arjessa näkyvät tilanteet ja tunnistaminen synnyttää huumoria lähes välttämättä. Onhan toisto huumorin kieli. Jopa ikävälle kuvastolle nauretaan ja vaikka siinä ehkä vahvistetaan kuvastoa uusintamalla sitä, niin on aiheiden käsittely perusteltua. Esimerkiksi pornokuvastoon liittyvät stereotypiat ansaitsevat tulla käsitellyksi usean eri katseen kautta.


Saara Turunen: JÄRJEN HEDELMÄT Kantaesitys Q-teatterissa 21.9.2022 Kuvassa: Kreeta Salminen Kuva: Pate Pesonius


Näytelmän katse on satiirinen, kuivan huumorin kyllästämä ja hyvin suomalainen. Tai ainakin suomalaisuutta käsitellään ankaralla kädellä ja ravistellaan normien ja odotusten luomia rakenteita, joita jäyhä yhteiskuntamme on pullollaan. Niin lavastus, puvustus kuin äänisuunnittelukin on riisutumpaa, kuin aiemmissa näytelmissä ja se korostaa miten katsoja viedään meidän yhteiseen kansakunnan olohuoneeseen. Toisaalta sitä upeaa pastellinsävyistä kirjoa jäi ikävä.

Hahmot ottavat tilan haltuun vahvasti ja työryhmä heittäytyy rooleihinsa tavalla, joka saa ihmettelemään miten he pystyvät siihen ilta toisensa jälkeen. Turusen ohjaus ei anna tilaa virheille ja esitys ei niinkään rullaa eteenpäin, kuin naksuttaa kirkkaasti kuin kellokoneisto.


Saara Turunen: JÄRJEN HEDELMÄT Kantaesitys Q-teatterissa 21.9.2022 Kuvassa: Kreeta Salminen, Pirkko Hämäläinen, Anssi Niemi ja Katja Küttner sekä selin Ylermi Rajamaa Kuva: Pate Pesonius


Se lavalla näkyvä kello haastaa katsojan tulkitsemaan. Onko kyseessä biologinen kello vai yleisesti tikittävä paine, jonka yksilö tuntee yhteiskunnan puolelta? Laajemmin näytelmässä nähdään eri tapoja suhtautua kehollisuuteen ja niitä tapoja, joilla meitä rajoitetaan ja joilla rajoitamme itseämme. Yleisölle tarjotaan herkullisia oivalluksen hetkiä ja vähäeleisten kohtausten virtaa, joita kohdata niin tunteen kuin järjenkin tasolla. 

Lisätietoa esityksestä löydät Q-teatterin sivuilta täällä. Näytelmä toimii itsenäisesti, eikä ole väliä onko aiemmat esitykset nähty. Jos kuitenkin niihin haluaa tutustua, niin nekin löytyvät julkaistuina esimerkiksi alta löytyvän linkin alta.


TYÖRYHMÄ
teksti ja ohjaus: Saara Turunen
rooleissa: Pirkko Hämäläinen, Katja Küttner, Anssi Niemi, Ylermi Rajamaa ja Kreeta Salminen
lavastus: Milja Aho
valosuunnittelu: Ada Halonen
pukusuunnittelu: Roosa Marttiini
äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä
koreografi: Janina Rajakangas
maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä
graafinen suunnittelu ja valokuvaus: Pate PesoniusMainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti