Tuoksujen Atlas on matka tuoksuaineiden yllättävän monipuoliseen maailmaan, jolla on paikkansa kulttuurihistoriassa. Kyseessä on tosiaan atlas, sillä tuoksujen historia on vienyt parfymöörit ympäri maailmaa.
Ari Turunen on tapa- ja kulttuurihistoriaan erikoistunut tietokirjailija ja Le Monde diplomatiquen suomenkielisen laitoksen päätoimittaja.
Turuselta on aiemmin ilmestyneet muun muassa teokset Ei onnistu! Jälkiviisasta vastustamisen historiaa, Ettekö te tiedä, kuka minä olen: Ylimielisyyden historiaa ja Mulkerot – Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja.
Tuoksujen atlas vei Turusen muun muassa Borneoon, Sri Lankaan, Omaniin, Georgiaan ja Uzbekistaniin. Materiaaleista tuoksujen takana löytyy rikas maailma löytöretkeilyä, historiaa, luonnon omituisuuksia ja kekseliäisyyttä.
Nykyaikaisissa parfyymeissa on harvoin alkuperäisistä aineosista uutettuja tuoksuja, vaan ne on synteettisesti luotu laboratorioissa. Tässä ei ole kyse suuresta huijauksesta, vaan kyseessä on huomattavasti eettisempi tapa tuottaa samoja elämyksiä.
Suuri huijaus sen sijaan on tuoksujen sukupuolittaminen. Kun näet kaupassa riveittäin tuoksuja miehille ja naisille, niin on hyvä mahdollisuus siihen, että jotkin tuoksut ovat vain pakattu erinäköisiin pulloihin ja ehkä vieläpä myydään eri hintaan vaikka sisältö on sama. Turunen suosittelee kirjassa tutustumaan tuoksuihin avoimin mielin ja etsimään juuri itseä miellyttävän hajusteen.
On myös suositeltavaa, että tuota hajustetta käytetään harkiten. On erittäin epämiellyttävää kun joutuu runsaskätisen parfyymin käyttäjän vanaveteen. Saati sitten esimerkiksi istumaan sellaisen viereen kokonaisen teatterinäytöksen ajaksi (vinkki: useissa teattereissa järjestetään myös hajusteettomia näytöksiä).
Tuoksujen atlas on kirja, jota on mukava lukea. Se on selkeä ja raikas selonteko ilman turhan akateemista pönötystä ja kirja on esineenä kaunis, mikä sopii esteettisten asioiden arvostajille. Kirjan takakansi on sidottu itämaiseen tapaan ja avautuu kokonaan selälleen niin, että kuvitus avautuu lukijalle upeasti.
Kuvitus onkin kirjassa todella mietittyä ja erityisen kokonaisen kokemuksen luo taiteen yhdistäminen tuoksujen maailmaan. Jokaisen taideteoksen kohdalla tuntee miten se on kuratoitu kirjaan niin, että lopulta on käynyt sen sivuilla läpi kokonaisen taidenäyttelyn.
Joskus teokset liittyvät teemaan löyhästi kuvaten esimerkiksi tuoksuja innostaneita teoksia paratiiseista ja joskus niissä kuvataan historiallisia aiheita parfyymien maailmasta. Tämä onkin aihe, josta selvästi saisi koottua upean näyttelyn gallerian tai museon seinille, sillä tuoksuja on kuvattu taiteessa laajemmin kuin ensin olisi ehkä tullut ajatelleeksi.
Tuoksujen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Eteerisiä öljyä on tislattu mahdollisesti jo 5000 vuotta sitten ja arkeologit ovat löytäneet Kyproksen Pyrgoksesta 4000 vuotta vanhan ja 60 tislauslaitetta käsittävän parfyymitehtaan.
Useat tuoksut uutetaan kasveista, joita tarvitaan järkyttäviä määriä pieneen määrään tuoksua. Joskus tuoksuaineita löytyy oudoistakin paikoista. Esimerkiksi Ambra on sellainen tapaus.
Kaskelotit syövät jättiläiskalmareita, joiden nokat joskus jäävät kaskelottien vatsaan. Pienissä prosentissa tapauksia vatsalaukku alkaa erittämään suojaavaa ainetta, ambraa, kovaa nokkaa vastaan. Jos kaskelotti on onnekas, se ulostaa ambran ulos, eikä menehdy sisuskalujen rikkoutuessa.
Onnekas on myös se, joka ambran löytää. Esimerkiksi maaliskuussa 2021 Jemeniläisen kalastuveneen miehistö löysi 127 kiloa painavan möhkäleen ambraa, jonka nämä möivät 1,5 miljoonalla dollarilla.
Tuoksujen atlas on kirja, joka sopii hyvin lahjaksi. Tämä on kaunis teos, josta löytyy mielenkiintoista luettavaa oli sitten kiinnostunut tuoksuista, tieteestä tai kulttuurihistoriasta. Vaikka välillä kammoksun sellaista termiä kuin "kahvipöytäkirja", niin oikeasti nautin niistä tosi paljon, kun sisältö ei nojaa pelkästään nättien kuvien varaan.
Ari Turunen, 2021, Tuoksujen atlas, Aula & Co, arvostelukappale
Mainoslinkit merkattu: *
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti