6.12.2021

Itsenäisyyspäivän antifasistinen askarteluhetki
Itsenäisyyspäivänä arvostaa suomalaista kulttuuria ja tietynlaista solidaarisuutta, joka täällä vallitsee. Pieni, mutta äänekäs joukko kuitenkin tuo esiin kylmiä oikeistolaisia arvoja luomaan konflikteja ja yksi kenttä, jossa konfliktit näkyvät (ainakin niille, jotka osaavat katsoa), ovat seinät, liikennemerkit ja kaikki paikat kaduilla, joihin tarroja kiinnitetään. 

Tarrat ovat parhaimmillaan hieno katutaiteen muoto ja pahimmillaan uusnatsien propagandan väline. Jälkimmäisiä varten voi pitää vaikkapa avaimenperässä jotain millä rapsuttaa niitä pois. Toinen vaihtoehto on liimata päälle uusi tarra ja niitä löytyy valmiina esimerkiksi Mustan kanin kolosta.

Koska taiteen kenttä on aina ollut poliittisen vaikuttamisen kenttä, niin kannustan ihmisiä myös tekemään yksilöllisiä tarroja alusta asti itse. Esimerkiksi seuraavanlainen sapluunan kanssa tehtävä tarra on hauska tehdä ja suhteellisen helppo monistaa maalien kanssa.

Välineet voi olla hyvinkin erilaisia. Kynä ja paperia, sakset, terävä veitsi, pahvia tai kalvopaperia, tussia tai maalia, teippiä, tarrapaperia ja mitä nyt ikinä keksiikään.

Aiheena tässä tarrassa on perinteinen, monta kertaa käytetty Woody Guthrien kitaraan kirjoittama lause yhdistettynä kirjoituskoneeseen. Kirjoituskoneesta etsin kuvan netistä malliksi, josta tein yksinkertaistetun ja liitoitellun version. 

Kuvasta voi säätä kontrastin ja valoisuuden tappiin, niin siitä tulee valmiiksi yksinkertainen sapluunaan. Jo piirtäessä pitää muistaa, että väri tarttuu vain pintoihin, jotka leikkaa pois ja tyhjää tilaa pitää olla riittävästi, jotta sapluuna pysyy koossa.

Leikkaamisvaiheessa kannattaa muistaa tehdä kaikki liikkeet melko hitaasti. Yksi väärä liike voi tuhota paljon.


Vaatii tarkkaavaisuutta, että muistaa jättää tarpeeksi materiaalia, jotta sapluuna pysyy koossa.


Maalaamiseen sopii parhaiten erilaiset spraymaalit. On mahdollista myös tehdä taustavärille oma sapluuna, mutta tarroissa voi paperin leikata itse haluttuun muotoon.

Leikatessa tarraa siihen samalla luodaan lopullinen muoto. Esimerkiksi tässä tarrassa paperin muoto tulee esiin vasta loppuvaiheessa.
Hyvää itsenäisyyspäivää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti