Tori Amos on värikkään uran omaava muusikko, jonka tuore kirja yhdistelee taiteen ja politiikan analyysia ja tämän omaa elämäkertaa. Aiheet liikkuvat levyjen synnystä, luovuuden ylläpitämiseen ja oikeistolaisen politiikan vastustamiseen taide aseena.
Resistance: A Songwriter's Story of Hope, Change, and Courage sai alkunsa Amoksen halusta tutkia yleisesti taiteilijoiden roolia yhteiskunnassa ja erityisesti miten taide voi toimia vastavoimana niille "pimeille voimille", jotka kirjassa nopeasti profiloituvat nimeomaan oikeistolaisen ajattelun nousuksi.
Amos käy läpi omaa uraansa yksityiskohtaisesti aina teini-iästä lähtien, jolloin tämä soitti pianoa ja lauloi baareissa. Kirjan luvut ovat nimetty tämän laulujen mukaan ja ne tarjoavat löyhän viitekehyksen Amoksen tekstille, joka keskustelevaa, julistavaa ja välillä lähes tajunnanvirtaa, jota laulujen sanat hienosti katkaisevat.
Voisi ajatella, että on tavallaan helppo asettaa omiin lauluihin poliittisia merkityksiä jälkikäteen, mutta Amoksen pointit ovat osuvia. Tämä peräänkuuluttaa taiteilijoiden tärkeyttä ja kaikkien tarinoiden tärkeyttä, jota nämä itsestään kertovat.
"I don’t believe anyone’s story is boring. Every story has value because it belongs only to you. It is the one true thing that does belong to you and that you can mine for emotional gold. Someone might try to belittle your story or make a joke about it or make you think that your history is worthless because there is a rating system applied to “So what’s your story?” But—and I truly mean this—that particular power play can work only if you allow yourself to believe in that nonsense. It’s an attack move."
Tori Amos. Kuva: Amanda Edwards |
Taiteilijat ja vallankäyttäjät asetetaan kirjassa kahteen vastakkaiseen leiriin ja Amos myös perustelee tätä monin eri tavoin. Protestiliike etenkin musiikin maailmassa on todella vanha perinne ja tämä ei ole valtakoneistolle uusi käänne. Hiljentämisen kulttuuri on todellista ja taiteilijoiden on aina täytynyt puskea sitä vastaan samalla kun pitävät kiinni omasta näkemyksestään itse taiteen suhteen.
"They target artists specifically because they know that artists have the ability to reach the public in ways no one else can. They know this. And what they do not want is to be called out or held to account or revealed to be the manipulator they are and that they are a person aroused by the possibility of absolute power. That is a naked truth. And they do not want it exposed in pictures or songs or poems or articles or books or film or through dance. So when the propaganda spreads about “writer’s block” or “an artistically barren portion of time,” especially when it comes to women, this poisonous propaganda gets magnified. And then it can drown out reason and become a probable eventuality. Although it is merely a projection, unfortunately it can become an imposed self-fulfilling prophecy."
Kirjassa käsitellään paljon Amoksen henkilökohtaista matkaa musiikkiteollisuudessa ja niitä taisteluita, joita sen sisällä on käytävä. Monet Yhdysvalloissa poliittista ilmapiiriä muuttaneet tapahtumat saavat kirjassa myös osansa ja Amos muistelee näitä omien konserttiensa ja kohtaamistensa kautta.
Kirja on mielenkiintoinen niin Amoksen musiikin ystävälle kuin poliittisesta historiasta kiinnostuneellekin lukijalle. Etenkin kirja on arvokas taiteen ja politiikan yhteyden ymmärtämisessä ja luovuuden merkityksessä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Amos puhuu suoraan taiteilijoille ja pyrkii opettamaan miten käyttää omaa luovuuttaan hyväksi mahdollisimman tehokkaasti.
Amoksen laulut näyttäytyvät ainakin hieman erilaisina tämän kirjan jälkeen ja on helppo huomata miten protestilaulu voi syntyä mistä taustasta vain. Taide on voimakasta ja se voi olla vastavoimaa jollekin.
"Being in opposition to something is to be in a position of power. It's not simply reactionary. Defiance can be active and can be the genesis of something. You don't want to play the victim. You want to have conviction.
Because make no mistake: we are living in a moment of crisis. Of unprecedented crises."
*mainoslinkki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti