20.6.2020

The Good Lord Bird - James McBrideThe Good Lord Bird kuuluu omiin lempikirjoihini, joten jo sen vuoksi haluan esitellä sen nyt Lukupinossa. Romaanista on myös tulossa tv-sarja elokuussa, joten sen tarina onkin ajankohtainen nyt usealla tavalla.

James McBride on yhdysvaltalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko, jonka elämäkerrallinen kirja The Color of Water on noussut klassikon asemaan, jota koululaiset ympäri Yhdysvaltoja opiskelevat edelleen. Vuonna 2016 presidentti Barack Obama myönsi tälle National Humanities mitalin.

The Good Lord Bird voitti National Book Awardin vuonna 2013 ja saavutti nopeasti suuren suosion. Kirja käsittelee taistelua orjuutta vastaan 1800-luvulla, mutta vakavasta aiheesta huolimatta on lopulta tyyliltään eräänlainen komedia.

James McBride. Kuva: Chia Messina


The Good Lord Bird on monella tapaa poikkeuksellinen kirja. Sitä lukiessa joutuu käsittelemään ristiriitaisia tunteita ja historian tapahtumia, joita ei kovin yksityiskohtaisesti ole vieläkään käsitelty yhteiskunnassamme, vaikka näin uskoisi ja toivoisin olevan.

McBride kirjoittaa voimakasta ja omaa pohdintaa herättelevää tekstiä, joka vaikuttaa samaan aikaan multaiselta ja juurevalta, mutta kuitenkin hienostuneelta ja paikoin viihdyttävältäkin.

Viihdyttävällä tarkoitan tosiaan sellaista toiminnan ja räjähdysten täyttämää pakettia, jota odottaisi enemmän joltain Hollywoodin tekeleeltä, mutta joka vain toimii juuri tässä tarinassa täydellisesti.

Kirja kertoo abolitionisti John Brownista, hahmosta, josta on syntynyt monia legendoja ja lauluja. Tämän tekojen on sanottu jopa toimineen yhtenä kipinänä Yhdysvaltojen sisällissodan alulle, kun Brown johti ihmisiä väkivaltaisiin kamppailuihin orjuutta vastaan, jotka huipentuivat vuoden 1859 orjakapinaan Harpers Ferryssä Virginiassa.

McBride kuvaa Brownin vaiheita tietyllä mystisellä ja tarunomaisella tavalla, josta on välillä hankala erottaa mikä on historiallista proosaa ja mikä seikkailutarinaa. Brownin, pyssyjä heilutteleva ja jumalan sanaa intohimoisesti saarnaava, hahmo juuri tässä romaanissa on joka tapauksessa villin elävä ja kunnioitusta herättävä kaikessa arveluttavuudessaankin.

"The Old Man's prayers was more sight than sound, really, more sense than sensibility. You had to be there: the aroma of burnt pheasant rolling through the air, the wide, Kansas prairie about, the smell of buffalo dung, the mosquitoes and wind eating at you one way, and him chawing at the wind the other. He was a plain terror in the praying department."

John Brown

Romaanin tarina on kerrottu "Little Onionin" kautta, joka eli orjana Kansasissa. Tämän oikea nimi on Henry Shackleford, mutta Brown erehtyy aluksi luulemaan rääsyissä kulkevaa baaripalvelijaa tytöksi ja suurimman osan kirjan tapahtumista Henry elääkin tuossa toisessa identiteetissä, jonka turvin toisaalta onkin helpompi liikkua Brownin kanssa kaupungista toiseen.

Brownin, Little Onionin ja muun seurueen matka on eräänlainen läpileikkaus Yhdysvaltojen pimeään historiaan. Siinä vierailevat nimet kuten Frederick Douglass ja Harriet Tubman ja vaikka historiallinen totuus on usein toisarvoista komedian tiellä, niin tietynlainen muutoksen voima, joka tapahtumista henkii, välittyy lukijalle voimalla. Se on yksi totuus tämän tarinan taustalla, johon on helppo uskoa.

"Some things in this world just ain't mean to be, not in the times we want 'em to, and the heart has to hold it in this world as a remembrance, a promise for the world that's to come. There's a prize at the end of all of it, but still, that's a heavy load to bear."

Erityisesti Brownin hahmo muistuttaa yksilön voimasta yhteiskunnalliseen muutokseen. Tapahtuu se sitten positiivisen tai negatiivisen tapahtuman kautta. Brownin persoona kirjassa on itsessään niin upeasti rakennettu, että mielenkiinnolla odotan tulevaa tv-sarjaa. Alla voi nähdä siitä trailerin, jossa Ethan Hawke mielestäni kanavoi melko hienosti Brownin saarnaavaa pyssysankarin olemusta.

"The Good Lord Bird don't run in a flock. He Flies alone. You know why? He's searching. Looking for the right tree. And when he sees that tree, that dead tree that's taking all the nutrition and good things from the forest floor. He goes out and he gnaws at it, and he gnaws at it till the thing gets tired and it falls down. And the dirt from it raises other trees. It gives them good things to eat. It makes 'em strong. Gives 'em life. And the circle goes 'round."
*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti