13.6.2020

The Poet X - Elizabeth AcevedoRunoilija X nimellä suomeksi julkaistu säeromaani on vaikuttava teos jonka teemoissa tulee esiin muun muassa kehonkuva, naisten asema, rotu, nuorten maailma ja uskonto. Acevadon tapa käyttää kieltä jossain puhekielen ja runouden välimaastossa koukuttaa ihan ensimmäisiltä sivuilta.

Elizabeth Acevedo on runoilija ja kirjailija, joka kasvoi New Yorkissa vahvasti dominikaanisella ja katolisella alueella, mikä myös heijastuu tämän kirjassa. Acevadolta on ilmestynyt The Poet X:n lisäksi kirjat With the Fire on High ja Clap When You Land ja tämä on National Poetry Slam - ja Beltway Grand Slam -voittaja.

Elizabeth Acevedo. Kuva: Stephanie Ifendu

The Poet X kertoo nuoresta naisesta Harlemissa nimeltään Xiomara. Tämä asuu tiukan uskonnollisessa perheessä, jonka kontrolli tuntuu välillä tukahduttavalta. Kehoon liittyvä kontrolli syvenee koulumaailmassakin ja näiden ristipaine tulee tekstissä väkevästi esiin.

"When your body takes up more room than your voice

you are always the target of well-aimed rumors,

which is why I let my knuckles talk for me.

Which is why I learned to shrug when my name was replaced by insults.

I've forced my skin just as thick as I am."

Xiomara on hahmo, jonka sisäinen taistelu iskee kirjan sivuilta tajuntaan vahvana. Nuoruus ja intohimo runoutta kohtaan välittyvät Acevadon tekstistä, jossa sanojen voima on lopulta se mikä myös yhdistää kirjan hahmoja.

Xiomaran äti ei hyväksy tämän esiintymistä runoilijana ja tuntuu, että katolinen koulu ei edes anna tämän ilmaista itseään totuudenmukaisesti. Samaan aikaan Xiomaran veli vaikuttaa saavan perheen hyväksynnän vaikka ei kuitenkaan yhteiskunnan hyväksyntää. Veli kuitenkin kannustaa Xiomaraa jatkamaan runouden kirjoittamista ja jopa esiintymistä, mistä Xiomara saa arvaamatomalla tavalla voimaa.

"I only know that learning to believe in the power of my own words has been the most freeing experience of my life. It has brought me the most light. And isn’t that what a poem is? A lantern glowing in the dark."

Tarina etenee aaltoilevasti runouden ja proosan mailla ja lukukokemus on yksinkertaisesti nautittava. Kaiken paineen keskellä Xiomara löytää pojan, joka tuntuu kuulevan tämän sanoja ja odotettavasti ajautuu myös tämän myötä konfliktiin.

Suosittelen kokeilemaan tätä kirjaa ja Leena Ojalatvan käännös vaikuttaa myös todella hienolta. The Poet X käsittelee sitä voimaa mitä sanoilla on runoudessa ja sitä voimaa minkä lavarunous on tuonut taas nykyaikaiseen elämäämme. Kaikkien tarinalla on väliä ja tarinoiden esiintuomiseen on syntynyt yhä monimuotoisempi kulttuuri, jonka kasvua seuraan innolla.

"She knew since she was little, the world would not sing her triumphs, but she took all of the stereotypes and put them in a chokehold until they breathed out the truth."

The Poet X on New York Times -bestseller, National Book Award -voittaja nuorten kirjallisuudessa ja lukuisten muisten palkintojen voittaja tai ehdokas. Kannattaa myös tutustua suomalaiseen J. S. Meresmaan säeromaaniin Dodo, josta kirjoitin täällä sekä suomalaiseen lavarunouteen Lukukeskuksen sivuilla täällä.

Elizabeth Acevedo, 2018, The Poet X, HarperTeen


*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti