27.1.2020

Auschwitz kirjojen sivuillaAuschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta on kulunut tänään 75 vuotta. Aloitin viime vuonna projektin, jossa tutustuin leiriin kirjallisuuden kautta.

Historian säilyminen on yksi kirjallisuuden tehtävä niin faktan kuin fiktionkin osalta. Kirjat toimivat kollektiivisena muistina myös sellaisina aikoina kun tuntuu, että olemme unohtaneet osan inhimillisyydestämme.

Uusnatsit marssivat taas kaduilla. Vainojen uhrien muistopäivänä poltettiin Tampereella Israelin lippu, uusnatsit osoittivat laittomasti mieltään ja Turussa synagoga tuhrittiin punaisella maalilla. Holokaustin kieltäjät saavat edelleen äänensä kuuluviin ja muistamisen merkitys vain kasvaa.

Kirjallisuutta Auschwitzista on olemassa melko paljon, vaikka mielenkiinto sitä kohtaan on ollut vaihtelevaa. Tänään on uutisoitu mittavasti Eddy de Windin muistelmista leiriltä, jotka vielä ilmestyessään eivät keränneet suurta huomiota, vaikka kyseessä on tiettävästi ainoa leirin sisällä kirjoitettu teos.

Olen Lukupinossa käsitelly seuraavaa viittä teosta ja pääset tutustumaan niihin tarkemmin linkeistä. Nämä kirjat avasivat minulle maailmaa, jonka huomasin olleen melko vieras kaiken sen kulttuurisen kuvaston luomasta käsityksestä huolimatta, jota esimerkiksi elokuvat luovat. Erityisesti suosittelen Primo Levin teosta, joka esittelee leirin toimintaa toteavalla tyylillä ja herättää samalla kysymyksiä ihmisen luonteesta yleisesti.
Lisäksi seuraavat Adlibriksesta löytyvät teokset ovat vaikuttaneet minuun tai haluaisin tulevaisuudessa tutustua tarkemmin:


*mainoslinkki

3 kommenttia:

 1. Lukemistasi Primo Levin kirja alkoi kiinnostaa. Siinä tuntuu olevaan jotain samaa toteavuutta kuin viime vuonna lukemassani unkarilaisen Imre Kertészin kirjassa Kohtalottomuus, joka on omaelämäkerrallinen. Se teki minuun suuren vaikutuksen.
  https://kirjanpauloissa.blogspot.com/2019/05/imre-kertesz-kohtalottomuus.html

  VastaaPoista
 2. Auschwitcin viulun ja Elämäni kahdeksas päivä -teokset olen lukenut. Muutama muukin kirja listallasi herättää kiinnostusta. Itse luin tässä Treblinkaan sijoittuvan teoksen, joka oli kyllä tämän aihepiirin kirjallisuudessa järkyttävimpiä, mitä olen lukenut.

  VastaaPoista
 3. on myös erittäin hyvä kirja ...

  VastaaPoista