5.1.2020

Arvio, jota en voi kirjoittaa Rise of the Skywalker -elokuvasta


(c) 2109 ILM and Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Star Wars on ollut osa elämääni lapsuudesta asti. Ei sillä tavalla, että olisin vain nauttinut leffoista vaan Star Wars oli jotain mikä määritteli populaarikulttuurin maailmaa yleisesti. Ensimmäinen kosketukseni kaukaisiin galakseihin ei edes tullut elokuvista, vaan pienestä Ewok-figuurista, jonka löysin leikkiessäni erään vanhan navetan raunioilla.

Ewok kiinnosti minua. Se ei ollut eläin eikä ihminen ja tuohon aikaan se oli melko oudon kokoinen lelu. Action-figuurit nykyisessä muodossaan olivat vasta tulossa maailmaani ja uusimmat lelut olivat niillä rikkaammilla kakaroilla.

Niitä navetan raunioita ei enää ole olemassa ja se Ewok-figu on kadonnut vuosien varrella, mutta olen ostanut tilalle uuden samanlaisen. Itseasiassa olen ostanut kappaleen ihan kaikkia niitä 70-80 -luvuilla tehtyjä Star Wars -figuureita. Sen jälkeen olen muiden keräilijöiden kanssa vertaillut ja tutkinut leluja ja etsinyt kokoelmaani erilaisia variaatiota. Kyse on yhteisöstä, joka rakentuu nostalgian ja hauskan turhuuden fiilistelyn varaan.


Rise of the Skywalker on viimeinen elokuva saagassa, jonka ympärille kaikki rakentui. Kun ensimmäistä kertaa näin televisiossani Star Wars -logon ja John Williamsin musiikki räjähti pienistä kaiuttimista ja alkuskrolli lähti rullaamaan, olin viimeistään lopputeksteihin mennessä myyty. Tottakai se teki vaikutuksen nyt omien lasten kanssa valtavassa IMAX-teatterissa kun jokin ympyrä sulkeutui niin elokuvan maailmassa kuin omassanikin.

(c) 2109 ILM and Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Oliko se siis hyvä elokuva?

Täten annan puheenvuoron Tähtien jatkosota -blogin Aki Jörgensenille, joka kirjoitti elokuvasta näin (sisältää spoilereita). Tekstissä on sanallistettu ne puutteet, jotka elokuva sisälsi ja valitettavan monessa kohtaa minun oli oltava samaa mieltä. En kuitenkaan voi arvioda tätä elokuvaa vain suhteessa muuhun moderniin elokuvaan, vaan siellä on se henkilökohtaisen historian ja ällön nostalgian painolasti takanani.

Olisiko siis 13-vuotias Simo pitänyt tästä elokuvasta?

Kyllä. Tavattomasti. Eeppiset tarinat, jotka viedään monimutkaisten tasojen läpi tyydyttäviin loppuihin kiinnostivat jo tuota poikaa. Noh, vaikka tämän suhteen olisikin tuoreessa elokuvassa ollut puutteita, niin eniten aikoinaan kiinnostivat esimerkiksi miekat, jotka olivat tehty valosta, koska siis... ne olivat valomiekkoja! Niillä taisteltiin avaruudessa ja siellä oli robotteja ja prinsessoja! Näitä jälkimmäisiä elementtejä elokuvasta löytyi paljon.

(c) 2109 ILM and Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Kiitos siis uusi sukupolvi ja kiitos yhteisö. Tämä on ollut hauskaa ja suunnittelen jo uudesta leffasta hankkivani jonkin tarkkaan harkitun figuurin tai patsaan muistoksi. Keräilystä ja warssista vielä pari vinkkiä ja mainoslinkkiä ja omaa wish listiä:
Star Wars Art: Ralph McQuarrie* (tää on ihan unelmalistallani)
*mainoslinkki

1 kommentti:

 1. Hieno bloggaus. Minulla on myös figureja.

  En pitänyt Palpatinen paluusta, sehän otti kunnian Anakinilta.
  Ei ole olisi kannattanut Episode kasissa nitistää Snokea, vaan jättää henkiin.
  Lisäksi en pitänyt lopusta.
  Seiskan mielenkiintoisin hahmo minusta oli Finn jonka tarinaa olisin toivonut vielä enemmän avattavan.

  VastaaPoista