21.5.2019

Haastattelussa Rosa Meriläinen




Kulttuuribudjetti prosenttiin on kampanja, jolla halutaan turvata kulttuurin saatavuus ja paikkailla katveeseen jääviä rahoituksen tarpeita. Näin hallitusneuvottelujen aikana on hyvä muistuttaa ihmisiä siitä miten merkittävä kulttuurin rooli yhteiskunnassa on. Kyse ei ole vain viihteestä, vaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Se voi kuntouttaa, ehkäistä syrjäytymistä, tarjota ilmastoystävällistä ajanvietettä, tukea taloutta ja opettaa meille jotain itsestämme ja samalla jättää jälki tuleville sukupolville. Juuri sitä mitä yhteiskunnan tulisi siis tukea.

Rosa Meriläinen on kampanjaa ajavan Kulta ry:n pääsihteeri, kirjailija ja poliitikko. Kysyin tältä muutaman kysymyksen osana Lukupinon haastattelujan sarjaa!


1.
Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen kun puhutaan suomalaisesta kulttuurista?


Sauna, sisu ja Sibelius. Minkäs sille voi, että klisheet ne ekana mieleen tulee, eikä mitään upeaa uudenaikaista.


2.
Jos kulttuuribudjetti nostetaan prosenttiin, mitä muutoksia tämä toisi tullessaan?


Rahassa tämä tarkoittaisi 110 miljoonan euron lisämäärärahaa. Koska opetus- ja kulttuuriministeriön taiteen ja kulttuurin budjetti on nyt 0,8 prosenttia valtion budjetista, olisi korotus suhteellisesti todella merkittävä. Sitä tarvitaan paitsi varautumiseen Veikkauksen voittovarojen notkahdukseen, myös aitoihin uudistuksiin ja katveiden purkuihin. Se vahvistaisi Suomen osaamis- ja sivistyspolitiikkaa, sillä taide on yhdessä tieteen perustutkimuksen kanssa sitä perustaa, jolle luovat alat ja kansakunnan kukoistus rakentuu. Kampanjammehan ei ota kantaa kakunjakoon, mutta monet kulttuuri- ja taidealan järjestöjen omat toiveet ovat summiltaan niin vaatimattomia, että ne voisi toteuttaa tuolla rahalla sellaisenaan.


3.
Mitä hyötyä kulttuurin kuluttajalle on kulttuuribudjetin nostamisesta?


Rahoituksen lisäys näkyy suoraan kulttuuripalveluiden lisäämisessä, mikäli se käytetään pääosin siihen. Mitä palveluita lisätään ja kenelle on sitten poliittinen päätös: vahvistetaanko esimerkiksi kulttuurin saatavuutta maakunnissa vai pääkaupunkiseudulla?


4.
Ne ihan lempikirjasi?


Ei minulla ole lempikirjoja, mutta useamman kuin yhden kerran olen lukenut James Joycen Odysseuksen, Mika Waltarin Turms Kuolemattoman ja Heinrich Böllin Katarina Blumin menetetyn maineen. Kai se jostain erityistykkäämisestä kertoo, että kirjaan halusi palata.


5.
Mitä kulttuuritapahtumia suosittelisit tälle kesälle?


Mäntän kuvataideviikkoja, Kajaanin runoviikkoja ja Tampereen teatterikesää. Pelkään tosin pahoin, etten tänä vuonna pääse Kajaaniin, koska olen menossa samaan aikaan Nurmekseen tanssileirille ilman autoa – logistiikkahaaste saattaa olla ohittamaton, vaikka etäisyys Nurmeksesta Kajaaniin on pieni.


Bonuskysymys:
Mitä sinä tekisit, jos olisit kulttuuriministeri?


Omana lempilapsenani parantaisin kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta toteuttamalla toimenpideohjelman, jolla vahvistettaisiin vammaisten kulttuuriosallistumista. Muuten kyllä mieluusti kehittäisin kulttuuri- ja taidepolitiikkaa keskustellen kulttuurikentän – siis sekä tekijöiden että yleisön kanssa, jotta mahdollisimman moni kokisi valitut ratkaisut reiluiksi.


Rosa Meriläinen Helsingin kirjamessuilla 2012


Muita Lukupinon haastatteluja voit lukea täältä!



Käy seuraamassa lukupinoa näissä nuorisolaisten medioissa:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti