15.5.2019

GretaKävin viikonloppuna ensimmäistä kertaa uudistuneessa Orionissa. Uudistuksia ei näkynyt ja tämä lämmitti nostagiaan taipuvaista sieluani. Paikalle veti myös elokuva, jonka pelkkä traileri oli jäänyt mieleeni elämään vahvasti.

Greta on Neil Jordanin tuore trilleri, joka on vähän kuin Tappajahai, mutta kaupungissa. Niin ja hai on sellainen yksinäinen täti. Eikä tarinassa ole veneitä.

Chloë Grace Moretzin esittämä Frances löytää New Yorkin metrosta käsilaukun ja palauttaa sen yksinäiseltä vaikuttavalle Gretalle. Juuri äitinsä menettänyt Frances löytää Gretasta ystävän kaupungissa ja tämä on alku tarinalle, jota itse ei haluaisi kokea.

Jordan oli minulle tuttu erityisesti The Crying Game ja Interview with the Vampire -elokuvista, joissa molemmissa on mielestäni onnistuttu siinä juuri erityisessä tunnelmassa, joka kantaa läpi elokuvan. Sellaisessa mitä ihan ei pysty kuvailemaan, mutta siitä ei pääse leffan jälkeenkään eroon.

Gretassa tunnelma on vahvasti läsnä ja ilahduttavan vanhanaikaisesti rakennettuna. Ihan loppuun asti se ei valitettavasti kanna, mutta parhaimmilllaan tämä elokuva olisi mielestäni Oscar-materiaalia. Erityisesti Gretaa esittävän Isabelle Hubbertin osalta.

Greta on hahmona kuin uusi Hannibal. Tämän hillitty ja tarkoin harkittu ulkokuori on kaikki mitä Gretasta oikeastaan näemme, mutta aina välillä Hubbert onnistuu vilauttamaan olemuksestaan jotain hyytävää. Tämän klassisen musiikin säestämät toimet ovat välillä kuin tanssia ja välillä piinaavaa normaaliutta, joka vain tuntuu niin pahanenteiseltä. Mieleen tulee vanhojen satujen noidat ja erityisesti Hannu ja Kerttu on selkeästi tämän elokuvan kanssa samaa sukua.


Toivoisin kovasti, että elokuvaan ei olisi lisätty turhia jaksoja, joissa "asiat olivatkin vain unta" tai, että turhan tavallisilta trillereiden tehokeinoilta olisi säästelty yleisöä. Väitän kuitenkin, että vaikka elokuva olisi monelta osin keskinkertainen, niin Huppertin suoritus on katsomisen arvoinen ihan pelkästään.
Käy seuraamassa lukupinoa näissä nuorisolaisten medioissa:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti