1.5.2019

Karoliina Hellberg - Didrichsenin taidemuseo


Karoliina Hellberg. Kuva: Sofia Okkonen

Karoliina Hellberg on Helsingissä asuva taiteilija, jolle myönnettiin Didrichsenin Pro Arte -tunnustus tänä vuonna. Tämän näyttely kokoaa yhteen väreiltään vyöryäviä maalauksia ja leikkisiä lasiteoksia.

Didrichsenin museo on itsessään vierailun arvoinen kohde. Sen miljöö on rauhallinen ja hienostunut. Lukuisat veistokset sisällä ja ulkona vetävät puoleensa ja itse haluaisin vain jäädä siihen upean oleskelutilan kirjastoon. Valitettavasti kirjoihin ei saa koskea, mutta toveri kirjanystävät, suosittelen: katsokaa mitä kaikkia aarteita hylly pitää sisällään.

Didrichsenin kirjastoa. Kuva: ärsyttävä pikkusisko

Hellbergin töitä on esillä 34 ja ne ovat vuosilta 2014 - 2018. Tämä on upottanut teokset täyteen yksityiskohtia ja päällisinpuolin teokset vaikuttavat hyvin leikkisiltä ja rokokoo-henkisiltä. Sitä ne ovatkin ja tarjoavat sinällään katsojalle paljon, mutta niissä on myös tietty viipyilevä tunnelma.
BB, 2016, Kuva: Jussi Tiainen

Museon alakerrassa Hellberg puhuu tuosta tunnelmalta nimellä esteettiset haamut. "Ne voivat saada muotonsa hahmoissa, äänessä, kuvissa tai paikoissa. Haamut ovat aistittava salaisuus jonkun toisen ja itsensä välissä, nykyisyyttä määrittävä muisto tai merkitys, jonka tuntee esineessä".

Ingrid / Incu, 2017. Kuva: Jussi Tiainen

Itselleni haamu näyttäytyi erityisesti ylläolevassa maalauksessa Ingrid/Incu. Hellbergin interiööreissä voi tuntea olevansa läsnä. Ulkotilan uima-altaan kosteuden voi lähes tuntea ja haistaa. Kuva on voimakas ja elossa. On helppo ymmärtää mitä taitelija tarkoittaa esteettisillä haamuilla kun ne tuntee tämän teoksen kautta.

Näyttelyn teoksiin Hellberg on hakenut inspitaatiota myös itse museon tilasta:

”Mielestäni Didrichsenin taidemuseo on Helsingin kauneimpia. Museo ja museon tila on varmasti vaikuttanut myös teosten valintaan tätä näyttelyä varten sekä erityisesti näyttelyn ripustukselliseen dramaturgiaan. Parkettisaliin halusimme luoda oman mystisen tilan paperiteoksille ja suuren salin valaisee luonnonvalo.”


Cloudy Vase, 2018

Näyttely on esillä Didrichsenin museossa 25.1 - 5.5.2019. Lisätietoa museosta ja aukioloajoista löydät näiden sivuilta täällä. Samalla reissulla näet myös muiden Pro Arte -taiteilijoiden töitä, kuten kovasti ihailemani Kim Simonssonin. Myös Hellbergin luoma tapettiseinä Didrichseniin oli upea ja toi vahvasti mieleen toisen ihailemani taiteilijan Molly Crapabblen. Tästä oli myös myynnissä vedoksia ja jäinkin haaveilemaan sellaisesta omalle seinälle.Jossain vaiheessa sinun tulee kysyä itseltäsi mikset seuraa minua jo näissä:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti