18.5.2019

Kaikki muut tekee kaikkea kivaa
Kesä tulee, aurinko paistaa yhä kirkkaammin ja kauemmin ja ihmiset täyttävät puistot ja terassit. Facebook ehdottaa satoja mielenkiintoisia tapahtumia ja kaupunkikulttuuri herää eloon.

Mutta mitä jos sitä ei vain jaksa? Ulkona on mahtava päivä, mutta ihmiset ahdistavat tai väsymys painaa. On tärkeää muistaa, että on ihan ok vain jäädä lepäämään.

On selvää, että sosiaalisen median myötä tapahtumat valtaavat tietoisuuden ihan eri tavalla kuin ennen. Ihmiset postaavat eniten kuvia, kun nämä liikkuvat ulkona menoissaan ja tästä saa kuvan, että kaikki ovat koko ajan tekemässä jotain kivaa.

Aina ei ole varaa lähteä ja kaikki eivät oikeasti asu Helsingin keskustassa. Se on ok. Lopulta kyse on asioiden arvottamisessa tilanteessa, jossa aina löytyisi parempi vaihtoehto. Kun tapahtumien ja elämäntyylien kirjo paisuu käytännössä loputtomaksi, niin oman persoonan rakentaminen sen ihanteellisen version mukaan käy mahdottomaksi.

Amos Rexin jono oli vielä vähän aikaa sitten jaetuimpia kulttuurikokemuksia

Puhutaan Fear Of Missing Out -ilmiöstä, eli FOMOsta. Tämä kytkeytyy juuri siihen arvottamiseen. Pelätään, että teki mitä tahansa, nurkan takana olisi jotain vielä parempaa. Vaikka tämä käsite on suhteellisen uusi, niin kyltymättömän tahdon ohjaama ihminen on tuttu jo buddhalaisuudesta lähtien.

Olet käynyt ehkä teatterissa tänä vuonna ja lukenut pari hyvää kirjaa. Instagramissa muut ovat reissanneet jo puoli maailmaa ja sisäistäneet oopperan uusimmat trendit. Syntyy noidankehä, jossa haluat saavuttaa jotain alkujaankin epätodellista. Ihmisillä on erilaisia vireyden tasoja ja tarpeita liikkua. Niistä jokin ei ole oletusarvoisesti oikea tapa toimia.

Se tahto pysyy vakiona. Omalta kohdaltani voin todistaa, että vaikka sitä liikkuu kuinka aktiivisesti eri kulttuuririennoissa, niin aina tuntee jättävänsä liikaa väliin. Ajasta omalle itselle tuntee syyllisyyttä ja tämä on ihan kestämätön tilanne.

Jää siis sohvalle, avaa Netflix tai kirja, nauti. Jos kuitenkin haluaa lähteä johonkin, niin kannattaa pitää mielessä, että Suomi on täynnä myös ilmaista, matalan kynnyksen kokemista.


Käy seuraamassa lukupinoa näissä fomon lähteissä:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti