Niemi on Juha Hurmeen teos, jossa mennään tämän pienen niememme historiaa läpi lähes aikaan, jolloin siitä tuli valtio nimeltä Suomi. Ja tämähän on tietysti se kirja, jolla Hurme sai tavoitellun Finlandia-palkinnon ja pääsi ilmoittamaan koko maalle, että "opetelkaa ruotsia, juntit". Hulvaton tyyppi.
Juha Hurme on kirjailija, rohkea teatterintekijä ja kaikinpuolin mukava tyyppi. Niemessä äänessä on ennenkaikkea se mukava tyyppi. Kirja kertoo kovia faktoja (jopa siinä määrin, että jotkut ovat väittäneet kyseessä olevan tietokirja), mutta soljuvan kerronnalliseen ja humoristiseenkin tyyliin.
Niemi välittää historiaa elävällä tavalla, mutta myös sanomaa. Tämä pyrkii tietoisesti valistamaan ihmisiä kirjallaan ja vaikka nykyään moni voisi pitää tätä saaranaamisena, niin väitän, Hurmeen tavoin, valistuksen ja sivistyksen olevan yhä tärkeitä tehtäviä kirjallisuudelle.
Juha Hurme |
Valistus tekee tästä kirjasta tavallaan tietokirjan, joka ei kuitenkaan ole vapaa kirjailijan omasta persoonasta tai arvomaailmasta. Esimerkiksi sosiologian ja antropologian aloilla on ollut ihmisiä, joiden mielestä henkilökohtaiset arvot ovatkin hyvä näkyä tekstissä jo läpinäkyvyyden vuoksi. On puhuttu myös yhteiskuntatieteilijöiden kohdalla jopa velvollisuudesta luoda tieteen avulla parempaa maailmaa. Vaikka Hurme sanoo, ettei ikinä kirjoittaisi manifesteja, niin Niemeäkin voi paikoin sellaisena lukea.
"Kulttuurimme on mekanisoinut eläimet ja kasvit. Kytkentä suurten maailmanuskontojen syntyyn on merkillepantava. Samaan aikaan, kun uskonnot korottivat ihmiset erityisasemaan jumalten valituiksi, kotieläimiä lakattiin pitämästä tuntevina olentoina, jotka kykenivät kärsimään ja suremaan, ja niitä alettiin kohdella aineena, biomassana, ja koneina eli hyödykkeinä. "Luomakunnan kruunu" on käyttänyt sepitettyä esikoisoikeuttaan sumeilematta. Sen ovat miljardit ja taas miljardit domestikoidut eläinparat saaneet tuta nahoissaan!"
Mitä Hurme siis haluaa sanoa? No ainakin sen, että tämä pieni niememme ei tosiaan ole mikään ihan täysin erityislaatuinen paikka, joka on kasvanut eristyksissä muusta maailmasta. Suomi on tehty maahanmuuttajista ja ulkoisista kulttuurisista vaikutteista. Kirjaa lukiessa valtioiden rajat sulavat mielessä ja maailma esittäytyy aina enemmän jatkuvana prosessina. Tämä on Hurmeen tarinankerronnan tulosta.
Historia alistuu Hurmeen huumorin ja tarkkanäköisyyden tuottamiksi sarjoiksi tapahtumia aina alkuräjähdyksestä Turkuun. Ihan viimeaikaisiin tapahtumiin kirjassa ei paneuduta, koska niihin selkeästi tarvitsisi ensin samanlaista kaukonäköä kuin Hurme nyt käyttää menneisyyteen. Aina 1800-luvun alkuun asti ehditään kuitenkin.
En edes yritä tiivistää kirjan sisältöä. Se on pienten ja suurten tiedonmurusten ilotulitusta, joka ei ikinä ole pelkkää listojen lukua. Hurme on koonnut puisevasta faktatiedosta olennaisen luodakseen ihan oikean tarinan. Täytyy myös mainita, että Hurme ei käyttänyt kirjaa koostaessaan googlea, vaan Niemen faktapohja on koottu ihan perinteisesti kirjastoja koluamalla. Kunnioitettava saavutus.
Kansallisteatterissa helmikuussa ensi-iltansa saava Hurmeen näytelmä Lemminkäinen pohjaa Niemeen ja sen tulkintoihin historiasta. Molemmat teokset ammentavat tietysti myös Kalevalasta. Näytelmästä lisää tietoa löytyy Kansallisteatterin sivuilta täältä.
Juha Hurme, 2017, Niemi, Teos
Katso kaikki Finlandia-aiheiset Lukupinon jutut täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti