25.1.2018

Lisää kasvisruokaa koko perheelle - Sara Ask ja Lisa Bjärdo
Lisää kasvisruokaa koko perheelle on Sara Askin ja Lisa Bjärdon toinen osa koko perheen kasvisruokakirjoista.

Minä rakastan lihaa. Olen ollut vannoutunut lihansyöjä koko ikäni, mutta viime vuoden lokakuussa sisäinen kamppailuni syömisteni eettisyyden suhteen tuli siihen pisteeseen, että liha poistui ruokavaliostani. Ensimmäinen sääntö kasvissyönnissä on, että kerrotaan kaikille kasvissyönnistä. Lähdetään siis liikkeelle tästä kirjasta, joka pelasti ensimmäiset yritykseni kokkailla itselleni maistuvaa sapuskaa.

Uusi ruokavalioni lähti käyntiin täysin vegaanisena. Tarkoitus oli kokeilla sitä muutaman päivän, mutta vegaaninen kokeilu venyi yli kuukauden mittaiseksi. Siirtymä kasvisruokaan olikin sitten melko helppo, vaikka suonkin itselleni enää murto-osan eläinperäisiä tuotteita entiseen verrattuna.


Lisää kasvisruokaa koko perheelle tarjosi reseptejä, jotka olivat hyvin lähellä niitä entisiä mieltymyksiä, paitsi ilman lihaa. Voisinkin kuvitella kirjasta löytyvän paljon vinkkejä myös sekasyöjille.

Vaikka omat kokkailutaitoni ovat kiltisti ilmaistuna vajavaiset, niin näistä resepteistä oli suurin osa helppo valmistaa. Pidin erityisesti siitä, että tässä pelattiin suhteellisen yksinkertaisilla raaka-aineilla.

Esimerkiksi Palak Paneer jää varmasti tämän kirjan myötä kestosuosikiksi. intialaista tuorejuustoa, jota voi tehdä itse ja mausteinen kastike, jossa on paljon lehtipinaattia (vaikka kokeiluun tulikin ostettua vahingossa lehtikaalia, joka ei todellakaan ole edelleenkään lemppareitani). Tätä, riisiä ja jotain hyvää leipää, niin siinä on ihan pirun hyvä ateria.Kyseessä oli kasvisruokakirja, mutta kaikki reseptit oli tarvittaessa varustettu myös ohjeilla miten valmistaa ne täysin vegaanisesti. Palak Paneerissa voi esimerkiksi vaihtaa kerman kookosmaitoon ja korvata paneerin tofulla.


Omaksi suosikiksi kirjasta nousivat herkulliset saksanpähkinäpyörykät. En edes muista mitä ohjeessa luki kun niitä on niin helppo tehdä. Tofua, pähkinöitä, mausteita ja ihan mitä vain tykkään. Pyöritän ne pulliksi ja paistan. Ihan törkeän hyvää.

Myös kirjan lasagne-ohje pitää vielä testata ja kaikkia niitä salaatteja ja perunavohvelit ja spydäri ja... no siellä on yli 70 reseptiä, joita kokeilla. Kirjan otsikossa luvataan jotain koko perheelle ja etenkin makeiden osalta tämä toteutuu omien lasten kanssa.

Olen innoissani niistä kaikista keittokirjoista, joita pääsen vielä kokeilemaan. Jauhelihan ja makaronin sijaan olen päässyt nauttimaan todella laajasta kirjosta makuja. Lihan pois jättämisen jälkeen ei ole ollenkaan tunnetta, että olisin luopunut jostain, vaan ennemminkin olen saanut tilalle entistä laajemman skaalan makuja.

Tästä aiheesta siis vielä myöhemmin lisää Lukupinossa.Sara Ask, Lisä Bjärdon, 2017, Lisää kasvisruokaa koko perheelle, Gummerus, arvostelukappale


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti