11.8.2016

Someday, Someday, Maybe




Voin suoraan sanoa, että en olisi varmasti tarttunut tähän kirjaan, jos sen kirjoittaja Lauren Graham ei olisi Gilmoren tyttö. Nimi, kansi, takakannen teksti tai ihan vain kirjan yleinen fiilis ei vakuuttanut, vaan sai odottamaan tyhjänpäiväistä ja puuduttavaa lukukokemusta.

Lukukokemus olikin tosiaan tyhjänpäiväinen, mutta ei puuduttava. Grahamin teksti oli helppoa ja soljuvaa, vaikkakin silloin tällöin hieman ärsyttävää. Parasta siinä oli ehdottomasti dialogi, mutta jostain syystä runsas dialogin käyttö tuntui alkavan vasta lähempänä kirjan puoltaväliä.

Itse en pystynyt erottamaan kirjailijan ääntä tämän kuuluisimman roolihahmon äänestä. Kun kirjan päähenkilö Franny Banks puhui, kuulin päässäni Lorelai Gilmoren äänen. Kaikki oli nopeaa ja näppärää. En pidä tätä mitenkään huonona seikkana, sillä mielestäni aina lukija asettaa kirjaan omia ennakkoluulojaan ja kokemuksiaan, halusi tai ei. Lauren Grahamiin minulla sattuu liittymään paljon positiivisia mielikuvia Gilmoren kautta ja Franny Banks saa näistä mielikuvista osansa.

Lauren Graham. Kuva: Melissa Hom

Kirjan tarina seuraa Frannyn haparoivaa uraa näyttelijänä New Yorkissa. Pääpaino liikkuu koe-esiintymisien, agenttien ja mainoskuvausten lisäksi Frannyn ihmissuhteissa. En pidä termistä chik lit, mutta jos minun pitäisi valita kaikista lukemistani kirjoista se chik litein kirja, niin kai se tämä olisi.

Itse Franny persoonana kuitenkin voitti minut puolelleen. On helppo kuvitella, että tämän hahmo olisi osittain omaelämäkerrallinen Grahamille ja hahmo pompahti kirjan sivuilta eläväksi. Välitin mitä tälle seuraavissa luvuissa tapahtuu ja tämä teki kirjasta niin sanotun "sivunkääntäjän".

New York ympäristönä oli toinen eloon herännyt tekijä kirjassa. Kaupunki oli yhtä tärkeä hahmo kirjassa, kuin kuka tahansa Frannyn ympärillä pyörineistä ihmisistä. Sen pystyi tuntemaan ja haistamaan lukiessa.

Graham on kirjoittanut jo uuden kirjan, esseekokoelman, joka ilmestyy jossain vaiheessa marraskuussa. Tämä kiinnostaa vielä enemmän, sillä nyt on kyse muistelmasta Talking as Fast as I Can, jossa painopiste on ilmeisesti hyvin voimakkaasti siellä Gilmoren ajoissa.


Kirja on vieläpä niin tuore, että se kattaa Grahamin nuoruuden lisäksi myös tulevan Gilmoren Girlsin paluun Netflixiin ja sen kulissien takaiseen elämään. Kirjafanit ja Gilmore Girls ovat aina kuuluneet yhteen, joten uskallan olettaa tulevan kirjan kiinnostavan useita suomalaisia kirjablogeja seuraavia ihmisiä.


Someday, Someday, Maybe, 2013, Lauren Graham, Ballantine Books, e-kirja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti