15.8.2016

Korot kopisten - Käytännön opas kulttuuriviidakkoon
Kulttuuriviidakkoon käyminen voi olla joskus uhkaava tehtävä. Mitä jos ei vaikka ymmärrä mitään siitä oopperasta tai taidenäyttelystä, jota on menossa katsomaan? Tai mitä jos sitä pukeutuu tilaisuuteen aivan väärin? Katja Jalkasen ja Aino-Maria Savolaisen Korot kopisten on kirja, joka auttaa alkuun kulttuuriviidakkoon suunnistaessa.

Tämä kirja ei ole seikkaperäinen opas juuri oikeaan pukeutumiseen tai juuri oikeisiin käyttäytymisetiketteihin. Tämä on ennemminkin kevyt tönäisy ottamaan kulttuuri vastaan sellaisena kuin se tulee vastaan ja olemaan pelottomampi sen viidakon edessä, jollaisena kulttuurimaailma usein näyttäytyy. Tästä juurikin pidin kirjassa.

Kulttuurin käsitteen alle lukeutuu kirjassa etenkin teatteri, kuvataide, kirjallisuus ja musiikki. Siinä kuitenkin muistutetaan, että kirjo ei ole ihan niin selkeä ja kannustetaan esimerkiksi oman kulttuurin luomiseen.

Kirjasta tulee mieleen sellainen vanhanaikainen (nuoruuteni) tehtäväkirja. Välillä sieltä löytyykin ihan kirjaimellisesti tehtäviä ja kiva lisä on ystäväkirja, johon monet kulttuurinluojat ovat vastailleet. Kirjan lopusta löytyy tilaa myös omille ja kavereiden vastauksille.

Pidän kirjaa kannustavana teoksena. Sain selkeästi kuvan kulttuurimaailasta avoimena paikkana, johon sukeltaminen ei oikeasti ole niin pelottavaa, kuin saattaa joskus tuntua. Itse olen siellä seikkaillut melkoisesti ja tunnen, että todellisuus vastaa kirjassa kuvattua maailmaa. Ei sillä ihan oikeasti ole niin väliä, että onko päällä juuri oikeanlainen pikkutakki tai, että osaako jonkin oopperan libreton ulkoa etukäteen. Nautinto ei ole kiinni ulkoisista tekijöistä niinkään kuin sisäisistä. Jos kuitenkin vielä pelottaa, niin voin suositella vilkaisemaan tätä opasta.

Kirjailijat ovat sattumoisin myös ahkeria kirjabloggaajia. Katja Jalkasen blogiin voit tutustua täällä ja Aino-Maria Savolaisen blogiin täällä. Parivaljakolta on aiemmin ilmestynyt kirja Linnasta humisevalle harjulle.


Katja Jalkanen, Aino-Maria Savolainen, Korot kopisten, käytännön opas kulttuuriviidakkoon,
Avain, 2016

1 kommentti:

  1. Lukupino

    ite lueskelin kirjaa esim näin: http://www.city.fi/blogit/hikkaj/jottet+munaisi+itseasi/131903

    VastaaPoista