4.8.2016

Hamppulabyrintti
Nyt on mahdollisuus käydä vetämässä kierros labyrintissa Harry Potterin tai vaikka Cheechin ja Chongin hengessä Porvoon Ilolassa. Postimäki itsessään museoineen ja teattereineen on hieno paikka vierailla, mutta hyvää labyrinttia ei vain voi ohittaa.

Lähdin matkaan lasten kanssa ja ihan loppuun asti eivät uskoneet, että ihan oikeasti oltiin matkalla oikeaan labyrinttiin. Perille tullessa labyrintin koko hämmästytti. Hamppupelto on laaja ja korkea eikä tässä ilmastossa oikein pystyisi mitään maissilabyrinttia kasvattamaankaan. Kuituhamppu taas on helppo kasvattaa ja vaikka itse en ole lyhyimmästä päästä, niin kepeästi hukuin pellon sekaan.

Se oli ihan mahtavaa. Mieleen tulivat heti Harry Potterin ja tietysti Hohdon labyrintit ja tämän 1,5 hehtaarin alueelle rakennetun polkulabyrintin kanssa sai oikeasti tehdä töitä. Jos puolessa tunnissa pääset sokkelosta ulos, niin voit olla tyytyväinen itseesi. En tajua miten joka ikinen umpikuja saakin lapsissa aikaan sellaisen riemun ja sitten lähdetään taas uuteen suuntaan. Välillä tuli jopa pieniä yllätyksiä vastaan, mutta niitä en lähde spoilaamaan. Myöskään karttaa en suostu näyttämään jos joku vaikka haluaa ihan täysin sokkona selvittämään reittejä.


Labyrintin kehitellyt Roger Hommas on tyyppi, jota kannattaa vierailulla jututtaa. Tämä ottaa labyrintit vakavasti ja huomaa kyseessä olevan oikeasti intohimoinen harrastus. Myös kuituhampun ominaisuuksista opin paljon reissun aikana.


Jo tämän kokoisesta pellosta, jossa kävimme harhailemassa, pystyisi saamaan tarpeeksi kuitua vaikka omakotitalon rakentamiseen. Se tuottaa kuitua moninkertaiset määrät vaikkapa pellavaan nähden ja kasvatus on äärimmäisen helppoa. Sen kuin kylvää siemenet ja odottaa kevääseen kun talvi on kuivattanut lehdet.


Sitkeää tavaraa hamppu kuitenkin on sanoo Hommas ja esittelee leikkuriansa, joka on mennyt tukkoon hetkessä hampun varsien vuoksi. Saamme jopa mukaamme pienen määrän hamppua ja vinkkejä sen käyttöön. Esimerkiksi savustamiseen hamppu on kuulemma erinomaista tai vaikka salaattiin. Voi sitä piippuunkin laittaa ja varmasti terveellisemmät savut saa kuin vaikka tupakasta.

Hamppua on viljelty Suomessa niin kauan kuin Suomessa on maataloutta ollut olemassa. Noin 1950-luvun vaiheilla se kuitenkin hylättiin ja lopulta tehtiin kokonaan laittomaksi kasvattaa. Vasta vuonna 1995 tuli hamppu takaisin EU:n myötä ja toivottavasti sen hyötykäyttöön tullaan panostamaan tulevaisuudessa.


Hamppulabyrintti sijaitsee Porvoon Postimäellä ja oli kiva käydä pitkästä aikaa katsastamassa sekin paikka. Kaikki vaikutti pienemmältä kuin nuorena, mutta ihan samalla tavalla sitä hypättiin taas jonnekin vanhaan aikaan. Tuvat olivat entisellään ja kahvila oli viehättävä. Yhden oven kohdalla pojat hyppäsivät taaksepäin ja huusivat "ei hemmetti!". Itse pidin Iida Vanttajan nukkenäyttelystä. Kannattaa käydä tutustumassa.


Iida Vattajan nukkeja
Yksi monista Postimäen tuvista
Upea Postimäen kesäteatteri

Labyrintti on avoinna arkisin 12 -19 ja viikonloppuisin 12 - 20. Iltaisin kannattaa ottaa otsalamppu matkaan, jolloin labyrintti on vielä jännempi. Sisäänpääsymaksu on 3 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti