8.3.2016

Revolted Woman: Past, Present, and to ComeTänään on naistenpäivä. Ajattelin sen kunniaksi kirjoittaa kirjasta, joka muistuttaa mistä olemme tulossa ja miksi naisten oikeudet eivät ole itsestäänselvyys. Charles George Harper kirjoitti kirjan Revolted Woman vuonna 1894. Siinä esitetyt ajatukset ovat nykypäivän valossa järkyttäviä, totaalisen vanhanaikaisia ja paikoin jopa koomisia.


 "She will have to develop very greatly before she becomes the equal of man, either in mind or muscle"

Charles George Harper (1863 – 1943) oli kirjailija ja kuvittaja Lontoosta, joka kirjoitti lähinnä erilaisia matkakertomuksia. Ennen matkaoppaita jokin kuitenkin antoi tälle kipinän kirjoittaa syvästi antifeministisen kirjan siitä miten naiset ovat valtaamassa heille kuulumattomia alueita.
"Woman's Mission is Submission"
Nämä alueet kattavat lähes kaiken muun kuin yksinkertaiset ja pienipalkkaiset työt sekä tietysti kodin. Harvoin enää kuulee sanottavan suoraan, että naisen paikka on keittiössä (epäsuoraan kylläkin). Tässä kirjassa ei kuitenkaan kaunostella. Nainen on viekas ja paha ja yrittää tavoitella asemia, jotka tälle eivät "luonnostaan" kuulu.
"Woman is altogether different from and inferior to man: narrow-chested, wide-hipped, ill-proportioned, and endowed with a lesser quantity of brains than the male sex."
Miksi minä luin tämän kirjan? Olen opiskellut sukupuolentutkimusta ja siihen liittyvä kirjallisuus on ollut monipuolista, mutta varsinaiseen antifeministiseen kirjallisuuteen ollaan vain viitattu. Ihan syystä tietenkin. Harvemmin se täyttää akateemisen kirjallisuuden tunnusmerkit ja tyytyy lähinnä henkilökohtaisten mielipiteiden purkamiseen.
"A woman's reason is a notoriously inadequate mental process"
On mielenkiintoista sukeltaa syvemmälle siihen maailman, jonka kaikuja erilaisissa "miesasialiikkeissä" ja pubien nurkkapöydissä on edelleen kuultavissa. Tasa-arvo on todella liukuva käsite kun faktat vedetään hatusta ja siitä keskustelu aiheuttaa usein vastakkainasettelua, josta ei näytä olevan ulospääsyä. Tämä kirja avasi minulle hieman sitä maailmaa, josta historiallinen naisviha on lähtöisin.
Woman is the irresponsible creature who cannot reason nor follow an argument to its just conclusion —who cannot control her own emotions, nor rid herself of superstition. What question more pertinent, then, to ask than this: If mankind is to be led by the New Woman, is she, first of all, sure of the path?
Vaikka kirja tarjoaa monet hyvät naurut, niin on vähän pelottavaa ajatella, että näiden ajatusten takana oikeasti seisoo monia ihmisiä edelleen. Harvoin kuitenkaan näin suoraa tekstiä naisten kaikenpuolisesta pahuudesta, heikkoudesta ja maailmaa tuhoavasta vaikutuksesta on kirjoitettu. Koko kirja on luettavissa ilmaiseksi täällä ja periaatteessa suosittelen sen vilkaisemista. Periaatteessa en.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti