18.3.2016

Kirjavaihtarit tukemaan nuorten lukemistaKuten moni kirjanystävä varmasti tietääkin, niin Akateeminen kirjakauppa uudistuu parhaillaan "uuden vallan" alla. Varsinaisen uudistuneen myymälän, kirjatalon, avajaisia vietetään torstaina 31.3 ja samalla pääsee vauhtiin erittäin positiivinen kampanja.

Kirjavaihtarit on tapahtuma, jossa Akateemiseen kirjakauppaan vietäväksi voi valita vaikkapa omasta kirjahyllystään jonkin kirjan, jonka toivoo nuoren lukevan. Kirjatalon avajaispäivänä nuoret voivat sitten tulla selailemaan kirjoja ja ehkä ottamaan jonkin niistä kotiin asti luettavaksi.

Pidin paljon tuosta sanavalinnasta, jota tiedotteessa käytettiin. Ei puhuta nuortenkirjoista vaan kirjoista, joita toivotaan nuorten lukevan. Näin vältytään siltä, että nuoria ei vahingossa aliarvioida. En minä ainakaan nuorena pitänyt monestakaan niistä kirjoista, joita "nuortenkirjallisuuden" hyllystä löysin. Viisikot ja Tarzan olivat tärkeitä, mutta voiton veivät Stephen King ja Dostojevski.

Kampanja sai miettimään sitä kysymystä tarkemmin. Mitä minä haluaisin, että nuoret lukevat? Ensinnäkin tietysti haluan, että nuoret lukevat jotain minkä lukemisesta nämä nauttivat ja josta nämä saavat jotain irti. Se tarkoittaa eri asioita, eri nuorille. Mutta mihin suuntaan juuri minä haluaisin näitä suunnata?

Ehkäpä johonkin vähän "kipeämpään" suuntaan, kuten vaikka Chuck Palahniukiin tai Bret Easton Ellisiin; tai johonkin hyvään scifiin kuten Ray Bradburyyn tai Isaac Asimoviin. Kunnon klassikkokin varmasti iskee johonkuhun ja Herman Melville ja Henry James tulivat ensimmäisenä mieleen. Tai entäpä Jack Kerouac, Charles Bukowski, Hunter S. Thompson, tai... tai... Mahdollisuudet pestä nuoria mieliä ovat nyt rajattomat!

Voit osallistua kampanjaan viemällä valitsemasi kirjan valitsemaasi Akateemiseen kirjakauppaan 22.3 mennessä (tai Helsingin keskustan Kirjataloon 31.3 mennessä). Erittäin kiva yksityiskohta kampanjassa on, että sinun toivotaan kirjoittavan kirjan etulehteen tervehdys nuorelle. Voit esimerkiksi kirjoittaa miksi valitsit juuri kyseisen kirjan ja mikä merkitys sillä on ollut itsellesi. Akateeminen kirjakauppa antaa sinulle kirjaa vastaan vitosen lahjakortin ja avajaispäivänä 31.3 tapahtumaa juontavat Peter Nyman ja Eva Kela.

Nuorten lukemisesta, etenkin poikien, puhutaan paljon. Nyt on mahdollista puheen sijasta tehdä jotain konkreettista. Uskon tässä olevan aito mahdollisuus tavoittaa nuoria ja jos yksikin näistä tarttuu kirjaan kampanjan johdosta, niin on se mielestäni ollut tämän pienen vaivan arvoista. Ylijääneetkin kirjat saavat kodin Helsingin kaupungin nuorisotoimen kautta.

Kirjakauppojen yhteystietoja ja tarkempaa tietoa kampanjasta löydät Akateemisen sivuilta täällä. Kampanjasta voi keskustella häsällä #kirjavaihtarit suosimassasi sosiaalisen median kaukalossa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti