5.1.2016

Tämä muuttaa kaiken – kapitalismi vs ilmasto




Kun luet tätä kirjaa, saatat huomata puristavasi sitä sormet valkoisena. Naomi Klein käsittelee ilmastonmuutosta tosiasiana, jolla on aitoja vaikutuksia kaikkien elämään. Tämä tietoisesti pyrkii puhumaan asioista niin suoraan ja faktoihin pohjautuen, että ilmastonmuutoksen kieltäjätkin joutuvat punnitsemaan ajatuksiaan uudestaan tämän kirjan jälkeen. Lukijaa ei säästellä ahdistukselta, eikä pitäisikään.

Ilmastonmuutoksen oletettiin joskus tuovan ihmisiä yhteen. Ajateltiin, että tämä on kriisi, joka koskettaa ihmisiä luokkaan riippumatta. Myös Klein joutuu kuitenkin myöntämään, että näin ei luultavasti tule käymään. Keinot suojautua ilmastonmuutokselta ovat rajalliset, mutta on selvää, että rikkain väestö saa niistä suurimman hyödyn. Välttämättömien resurssien harvetessa, ei ole vaikea kuvitella kenelle niihin on pääsy.

Klein kuvailee ilmastonmuutokseen reagoinnin olevan samalla tavalla kapitalismin armoilla kuin muunkin yhteiskunnallisen toiminnan. Tämä katsoo ekonomisen systeemimme olevan kamppailussa luonnon kanssa näkee sen eräänlaisena "tuhokapitalismina", jossa ahneus ja sokea eduntavoittelu ei ole enää hallinnassa.

Olemassa olevia resursseja pyritään hyödyntämään tulevaisuutta ajattelematta ja oikeidenmukaisuus niiden jaossa ei toimi edes nykypäivänä. Päästökauppasopimukset eivät toimi, julkista sektoria ei tueta riittävästi, uusiutuvia energialähteitä ei tueta ja kansalaisjärjestöjä ei päästetä ääneen.

Kleinin mukaan oikeudenmukaisuudesta tulisi tulla kaikkea ajava periaate ja tämä myös tarjoaa joitain ratkaisuja tämän toteutumiseksi. Samoin paikallisuuden Klein nostaa tulevaisuuden tärkeimpiin kehityssuuntiin ja antaa useita esimerkkejä miten erilaiset osuuskunnat ja paikalliset järjestöt toimivat onnistuneesti isojen monikansallisten organisaatioiden sijasta.

Erityisen huomion saavat vapaakauppasopimukset, jotka ovat mediassa jääneet suhteellisen vähälle huomiolle. Ne mahdollistavat paikallisen, puhtaan tuotannon sivuuttamisen monikansallisten yritysten jyrätessä ne ilman säätelyä. Näin ulkomaiset sijoittajat, jotka nauttivat julkisesta tuesta, vievät myös rahallisen hyödyn ihmisten nenän edestä. Erityisen ajankohtaista kannaltamme on esimerkiksi TTIP-sopimuksen kehitys, joka tuntuu etenevän kaikesta vastustuksesta huolimatta.

Naomi Klein
Kleinin tyyli on monesta melko hyökkäävä, mutta toisaalta tämä sopii siihen kamppailun tematiikkaan, jota Klein on jatkanut jo usean kirjan ja luennon ajan. Kapitalismin ihannointia vastaan taistelua Klein on pitänyt yllä jo esimerkiksi teoksissaan No Logo ja Tuhokapitalismin nousu, joihin suosittelen ehdottomasti myös tutustumaan.

Näitä Kleinin teoksia kun katsoo kirjahyllyssä, niin voi muuten nähdä miten niiden koko kasvaa mitä tuoreempaan kirjaan mennään. Tätä menoa Kleinin seuraavaa kirjaa voi olla raskasta kantaa kirjakaupasta.

Välillä kirjassa hyökätään jopa yksittäisä henkilöitä kohtaan ja teksti paikoin lähentelee pientä paatosta. On oikeastaan virkistävää lukea yhteiskunnallista tekstiä, josta paistaa tunne läpi. Yhteiskuntatieteilijää saa aihe koskettaa henkilökohtaisesti ja mielestäni omien ajatusten esille tuominen tekee tekstistä vain ideologisesti läpinäkyvämpää.

Kirja on valtava, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen. Kyseessä on laaja paketti tarkkaan tutkittua tietoa ja hyvin jäsenneltyä selitystä siitä miten kapitalismi ja ilmastonmuutos ovat keskenään kamppailevia voimia. Ahdistavasta aiheesta huolimatta kirja on sitäpaitsi ajoittain ihan viihdyttävä. Klein osaa kirjoittaa ja esimerkiksi Chomskyn tavoin saa lukijan istumaan tuolin reunalla.

Myöskään yksittäisten ihmisten ei tulisi jäädä ihmettelemään muutosta sivusta käsin vaan on aika huomata, että meillä yksilöinä on ihan oikeasti merkitystä vaikka vastassa olisi isoja monikansallisia yrityksiä ja organisaatioita. Aktivismi oikeudenmukaisuuden puolesta on jotain mitä voi harjoittaa usealla eri tavalla.

Ota yhteyttä päättäjiin, osallistu erilaisten yhdistysten toimintaan, tue paikallista vaihtokulttuuria ja mieti kulutustottumuksiasi. Kirjasta käy kuitenkin hyvin selväksi, että pelkkä jätteiden lajittelu ei enää riitä vaan meidän on haettava aitoa kulttuurillista murrosta ja että ihmiset ovat jo liikkeellä.

Jos tämä kirja saa ihmiset toimimaan, niin hyvä. Tuskin tämä "muuttaa kaikkea", kuten otsikko hieman pistävästi ilmoittaa, mutta ainakin kirjan sanoma on selvä. Tämä ei ole pelkkä keskustelun ylläpitäjä vaan kutsu toimimaan.


Tämä muuttaa kaiken - kapitalismi vs. ilmasto, 2015, Naomi Klein, suomentaneet: Teppo Eskelinen, Kaj Lipponen ja Henri Purje, Into kustannus, arvostelukappale

Katso myös:



1 kommentti:

  1. Kiitos jutun julkaisusta. Naomi Kleinin kirjat herättää katsomaan maailman menoa toisin silmin. Itse toivoisin, että ihmisillä olisi enemmän aikaa lukea hänen kirjojaan. Tuhokapitalismin nousu oli rankka kirja, jonka soisin monen lukevan. Jahas. Jatkan kirjan Tämä Muuttaa kaiken kapitalismi vs ilmasto-lukemista. Hyvää syksyä!

    VastaaPoista