5.11.2020

Finlandia-ehdokkaat 2020




Finlandia-palkinnot vuodelle 2020 jaetaan 25.11 ja ehdokkaat ovat nyt selvillä. Tätä listaa selatessa ajattelee, että vähänkö tässä maassa tehdään hyvää kirjallisuutta. Ehdokaslista on silti vasta jäävuoren huippu hyvästä kirjallisuudesta mitä täällä vuosittain julkaistaan ja valinta on varmasti olla vaikeaa. Vaikka välillä tuntuu, ettei kirjoista puhuta tarpeeksi, niin Finlandia-palkinto jaksaa vuodesta toiseen kiinnostaa ihmisiä ja osaltaan pitää keskustelua yllä.

Vuoden 2020 Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 25.11. suorassa televisiolähetyksessä Yle TV1:ssä kello 19.

Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelma juhlistaa suomalaista uutuuskirjallisuutta ja nostaa esille lukemisen merkityksen poikkeuksellisena vuonna. Ohjelman ytimessä on kirjojen äärellä käytävä keskustelu ja lämmin tunnelma.

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, lasten- ja nuortenkirjallisuuden voittajan näyttelijä Christoffer Strandberg ja kaunokirjallisuuden voittajan kapellimestari Hannu Lintu.


Vuoden 2020 tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ja raadin perustelut:


Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva



Leena Malkki
Mitä tiedämme terrorismista 
(Otava)




Teos on ansiokkaasti jäsennelty kokonaisuus, joka tekee terrorismitutkimuksesta ihailtavan yleistajuista. Kirja purkaa mystisyyttä radikalisoitumisen ympäriltä. Samalla se auttaa ymmärtämään kuohuttavan ilmiön taustoja. Vaikka aihe on rankka, teos jättää ilahtuneen olon, koska lukija palkitaan kattavaan tutkimustietoon perustuvilla oivalluksilla.


Jussi Pullinen
Mitä meille tapahtui? 
(HS Kirjat)



Kirja kuvaa nautittavan sujuvasti ja havainnollisesti digitaalista arkeamme. Terävästi perusteltu teos rohkaisee kriittiseen ajatteluun sekä toimimaan viisaasti itseämme ja muita kohtaan. Kirja innostaa pohtimaan, miten paljon haluamme säilyttää satunnaisuutta ja inhimillistä keskeneräisyyttä algoritmien hallitsemassa maailmassa.


Marjatta Sarpaneva
Timo Sarpaneva – taide ja elämä
(Tammi)



Rakastetun ja arvostetun taiteilijan karhean loistelias elämäkerta, jossa puoliso käy läpi omakohtaisesti koetut uran huiput ja aallonpohjat kipeitäkään puolia kaunistelematta. Kerronnassa yhdistyvät upealla tavalla teksti ja kuvat, ja teos tuo hienosti esiin elämän ja taiteen erottamattoman yhteyden.


Timo R. Stewart
Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys 
(Gaudeamus)



Ansiokkaasti tutkittu ja taiten kerrottu tositarina, jota on vaikea uskoa todeksi. Miten viipurilainen maanmittari uskoi Raamatun tekstien paljastavan liitonarkin kätköpaikan, miten hän sai tuekseen sijoittajat Englannista ja miten kadonneen aarteen metsästys Jerusalemin Temppelivuorella päättyi mellakkaan ja kansainväliseen selkkaukseen?


Taskinen, Juha
Jää hyvin, saimaannorppa
(Docendo)



Sympaattinen ja koskettava kuva- ja sanateos saimaannorppien elämästä ja elinpiiristä. Kirjasta välittyy laajan tietosisällön ohella tekijän elämäntyö kotoperäisten hylkeidemme ystävänä, huolenpitäjänä ja puolestapuhujana. Hänen matkassaan lukija pääsee tutustumaan norppiin myös yksilöinä omine luonteineen ja erityispiirteineen.


Marko Tikka & Seija-Leena Nevala
Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948
(Atena)



Teos kuvaa mukaansa tempaavalla tavalla ainutlaatuista tanssikieltoa, joka oli voimassa Suomessa talvi- ja jatkosotien aikana. Jännitystä kerrontaan luo se, että lakia uhmattiin kirjaimellisesti oman henkensä kaupalla. Teos kasvaa otsikkoaihettaan laajemmaksi sosiaali- ja mentaalihistorialliseksi kuvaukseksi suomalaisesta sielunmaisemasta.



Vuoden 2020 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ja raadin perustelut:


Heikki Saukkomaa / Lehtikuva


Siiri Enoranta
Kesämyrsky
(WSOY)



Kipua, kaipausta ja kilpailua käsittelevä romaani hurmaa lukijan loisteliaalla ja notkealla kielellään. Sen nostalgiaa ja futurismia yhdistelevä maailma vie lukijan mukanaan pohtimaan kulisseja, petollisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Synkät ja valoisat sävyt muodostavat kokonaisuuden, joka muistuttaa kesäistä myrskyä.


Aino Havukainen & Sami Toivonen
Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla 
(Otava)



Riemastuttava kuvakirja osoittaa, kuinka näennäisesti arkiset asiat voivat tosiasiassa olla jännittäviä seikkailuja. Teoksen kertomus on täynnä huumoria, joka tarjoaa iloa ja uusia näkökulmia maailman tarkasteluun kaikenikäisille lukijoille. Rikkaan kuvituksen yksityiskohdat ovat lahja, jonka lukija saa jokaisella lukukerralla uudestaan.


Katri Kirkkopelto
Molli ja maan ääri 
(Lasten Keskus)



Hellyttävä matkakertomus seikkailusta, joka ei vie liian kauas. Onneksi viisaat jalat osaavat aina tuoda takaisin kotiin. Upea kuvakirja matkakuumeesta, koti-ikävästä, itsensä voittamisesta ja tärkeistä ystävistä kietoo kuulijansa sadun usvaan.


Meri Luttinen
Myrskynsilmä 
(WSOY)



Esikoiskirjailijan muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuvan seikkailun taidokas kerronta imee mukaansa ensi riveiltä alkaen. Päähenkilö Kainu oppii näkemään erityisyytensä ja ottaa paikkansa mahtavimpana tietiänä viiteensataan vuoteen. Kirjan kieli on vivahteikasta. Tarina on eheä ja vetävä kokonaisuus, joka pitää lukijan otteessaan.


Anja Portin
Radio Popov
(S&S)



Lämmin seikkailutarina kertoo yksinäisistä lapsista, joiden huolet joku kuitenkin kuulee. Kirjassa on klassisen saturomaanin aineksia ja sympaattinen kertojanääni. Keksijä Popovin radio luo toimivan kehyksen tarinalle, jossa hylätyt lapset ryhtyvät auttamaan toisiaan.


Laura Ruohonen, Kuvitus Erika Kallasmaa, Musiikki Petri Kumela, Översättning Annika Sandelin
Otus opus. Runoja ja totta pienistä eläimistä / Zoologipoesi. Smådjur i toner 
(Otava / Förlaget)



Oivaltavat, yllättävät ja rytmikkäät riimit havainnollistavat erilaisten otusten ominaisuuksia taidokkaasti. Raikas ja ilmeikäs kuvitus esittää lorujen otukset erilaisina yksilöinä ja hyödyntää suuret aukeamat kokonaisuudessaan. Otuksista kerrotut faktat ovat kiinnostavia poimintoja eläinmaailmasta ja muodostavat runojen kanssa tasapainoisen kokonaisuuden.




Vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ja raadin perustelut:





Ann-Luise Bertell
Heiman 
(Förlaget)



Heiman on vangitseva ja juureva tarina, joka vie meidät neljän sukupolven läpi Pohjanmaan avarassa maisemassa. Kirjan kieli on tarkkaa, mutta eleetöntä, sen ihmiset kipuilevat oman olemisensa ja muiden toiveiden ristipaineessa. Bertell katsoo henkilöitään lempeästi, myös silloin kun he vähiten sen ansaitsevat.


Ritva Hellsten
Raija 
(Aviador)



Raija on surullisenkaunis ja jäljen jättävä taiteilijaromaani, jossa Ritva Hellsten tulkitsee edesmenneen kirjailijasisarensa Raija Siekkisen elämää ja sisäistä maailmaa uskottavasti. Teos käsittelee lahjakkuutta, rakkautta, kirjoittamisen onnea ja kauhua sekä arkipäivän armottomuutta tavalla, joka läpäisee lukijan suojauksen.


Tommi Kinnunen
Ei kertonut katuvansa 
(WSOY)



Jotkut marssivat sodista sankareina, jotkut ihmisarvostaan riisuttuina. Lapin sodan raunioille sijoitettu romaani kuvaa jälleenrakennusajan Suomen lohdutonta alkutilannetta, jossa ihanteet ja haaveet ovat romahtaneet. Tommi Kinnusen erilainen vaellusromaani jää elämään lukijan mieleen pitkinä, vaikuttavina jälkikuvina.

Anni Kytömäki
Margarita 
(Gummerus)



Margarita on helmi kirjaksi – tai jokihelmisimpukka, jonka sisältä löytyy yllätys. Teksti asettuu
suomalaisten luontokirjailijoiden perinteeseen kaunokirjallisesti korkeatasoisella otteella, lukijansa
älynystyröitä hieroen. Samalla romaani on kriiseissä hautuvan uuden ajan ajattelun kuvaus.

Heikki Kännö
Runoilija 
(Sammakko)



Runoilija on kunnianhimoisesti kirjoitettu eurooppalainen fantasia, joka vie lukijan seuraamaan Aurelian Bennin pirullista kujanjuoksua läpi 1800-luvun Euroopan. Tarina punoo yhteen magiaa, filosofiaa ja yhteiskunnallisia teemoja tavalla, joka pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka.


Anne Vuori-Kemilä
Mustaa jäätä 
(Karisto)



Yhteisön poikkeusyksilöitä tukahduttava paine, suomalainen vaikenemiseen kallistuva puhekulttuuri, vuosien tunnelukot ja mielenterveysongelmat. Vuori-Kemilän aiheet ovat raskaat, mutta hän kuvaa maailman kolhimia ihmisiään oikeudenmukaisella lämmöllä ja rakkaudella, heidät kirjailijan taidolla lihaksi ja vereksi muuttaen.











Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti