28.11.2020

Kokonainen elämä - Robert Seethaler
Kokonainen elämä on kirja, josta heti ymmärtää miksi lukijat ympäri maailman ovat löytäneet sen. Tarina on yksinkertainen ja nimensä mukaisesti kuvaa yhtä elämää tunnistettavasti ja lämpimän rosoisesti. Samalla se tarjoaa hienovaraisin kääntein kuvauksen eurooppalaisen historian muutoskohdasta.

Robert Seethaler on Itävallasta kotoisin olevan kirjailija ja näyttelijä, joka asuu Berliinissä. Tämä on ollut tunnetuin saksankielisellä alueella, mutta Kokonainen elämä on kirja, joka teki Seethalerista tunnetun laajemminkin. Teosta on käännetty lähes 40 eri kielelle ja se oli Man Booker Prize -lyhytlistalla ehdokkaana.

Robert Seethaler

Kokonainen elämä kertoo nimensä mukaisesti yhden ihmisen tarinan. Andreas Egger on tarinan alussa nelivuotias lapsi, joka päätyy syrjäiseen laaksoon alpeilla. Tästä kasvaa rujohko mies, jolla on kova työetiikka ja arvostus yksinkertaista elämää kohtaan.

Miehen elämän aikana vuoristo ei muutu, mutta ihmiset elävät sen kanssa eri tavoin. Tämä työskentelee vuoristossa niin junaratojen kuin sähkölinjojenkin kanssa. Rakastuu, sotii, saavuutta ja menettää. 

Kun tämä lopulta ohjaa turisteja vuoristoon ja pohtii miten takanaan kompuroivat ihmiset kulkevat oikeastaan hänen sijastaan jonkin saavuttamatoman unelman perässä, on kuin Seethaler kuvaisi sitä mitä kirjallaan haluaa saavuttaa.

Egger on kahdehdittava ihminen siinä rauhassaan, jonka tämä löytää katsoessaan elämää taaksepäin. Tämä muistelee unelmia ja toiveita, joita ei ikinä saavuttanut tai jotka revittiin tämän käsistä, mutta ajattelee kuitenkin olevansa yhä suurin piirtein missä haluaa. Tämä aidosti löytää onnen siitä mitä on, eikä haaveile siitä mitä olisi voinut olla.

"Sitä voi ostaa mieheltä tunnit, sitä voi varastaa hänen päivänsä tai ryövätä häneltä koko elämän. Mutta kukaan ei voi viedä mieheltä edes yhtä ainokaista hetkeä."

Alppimaisema huokuu sivuilta omaa rauhaansa ja asettaa tarinalle tietynlaiset rajat. Lukija saa pienoisympäristön, jossa käsitellä kirjan teemoja ja sen herättämiä tunteita. Samankaltaisen kokemuksen voi saada John Williamsin kirjasta Stoner, jota suosittelenkin eräänlaiseksi rinnakkaisteokseksi Kokonaiselle elämälle.


Huomasin myös, että Kokonainen elämä on ollut suosittu kirja useissa kirjablogeissa ja esimerkiksi näistä blogeista löytyy arvosteluja teoksesta:
Robert Seethaler, 2020, Kokonainen elämä, alk. Ein ganzes Leben, suom. Raimo Salminen, Aula & Co

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti