28.1.2018

Kevään 2018 kirjat - 30 vinkkiä



Jee! Uusia kirjoja tulee! Olen kierrellyt kustantajien tapahtumissa, hautautunut katalogeihin ja jutellut muiden kirjahullujen kanssa tulevasta. Nyt haluan jakaa muutaman vinkin täällä. Toivon vain, että pääsen itse lukemaan mahdollisimman ison osan kaikesta siitä mitä haluaisin.

Lukupino siis taas kasvamaan.



1.

Morten Strøksnes - Merikirja
Gummerus


"Merikirja on tositarina ystävyksistä, kirjailija Mortenista ja kalastajasuvun kasvatista Hugosta, jotka päättävät pyydystää Länsivuonon jäähain. Teoksen kiistaton päähenkilö on kuitenkin meille yhä tuntematon valtameri.
Strøksnes esittelee pinnanalaista maailmaa antaumuksella, ja lopputulos on ilmiömäinen ja viihdyttävä yhdistelmä tarinaa ja tietoa, meribiologiaa ja mytologioita, kuriositeetteja ja olemassaolon kysymyksiä."

2.

Antti Nylén & Ilja Karsikas - Eino ja suuri possukysymys
Otava


"Eino saa enoltaan 7-vuotissyntymäpäivälahjaksi lelupossun, joka osoittautuu kaikkea muuta kuin tavalliseksi. Pulla-possu osaa ajatella ja puhua ja sillä on omituinen pyyntö: se haluaa tulla syödyksi.
Pullan kanssa jutellessaan Eino joutuu pohtimaan syömistä ihan uudella tavalla. Mikä tekee jostain asiasta syötävän ja toisesta ei? Voivatko jotkut eläimet olla ystäviä ja toiset ruokaa? Alkaa kysymysten vuosi, jonka lopussa Eino tekee suuren päätöksen."

3.

Fried Hédi - Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä
Nemo


"Oliko siellä koko ajan nälkä? Miksi ette tehneet vastarintaa? Voisiko sama tapahtua uudestaan?
Holokaustista selvinnyt Hédi Fried (s. 1924) on kiertänyt kouluissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan kertomassa kokemastaan. Kirjassa hän vastaa nuorten usein esittämiin kysymyksiin."


4.

Ville Similä & Panu Hietaneva - Lainaan enkä palauta
Like


"Lainaan enkä palauta kertoo ensimmäistä kertaa perinpohjaisesti, kuinka suomalainen hiphop syntyi, kasvoi ja varttui. 1980-luvun breikkipoikien kiiltävät Adidakset vaihtuivat 1990-luvun graffititeinien vankilatuomioihin ja 2000-luvun syrjäytyneiden räppärien lohduttomiin riimeihin."

5.

Leena Krohn - Kadotus
Teos


"Kaupungin löytötavaratoimiston ainoalle työntekijälle toimitetaan jälleen erään yön jälkeen tavaroita. Jokainen esine kantaa mukanaan omaa tarinaansa. Helsinkiä muistuttavassa kaupungissa vietetään taiteiden yötä, eikä kulkiessa voi tietää, mikä on esitystä ja mikä totta. Siellä liikuskelevat esimerkiksi aggressiivinen räppäri, Bitulanimistä olentoa ulkoiluttava rouva, siluettitaiteilija ja Neiti Aika."

6.

Aleksis Stenfors - Pankkimaailman pimeä puoli
Vastapaino


"Suomalainen Alexis Stenfors toimi 15 vuotta investointipankkiirina alan tärkeimmissä pankeissa (HSBC, Citi, Crédit Agricole ja Merrill Lynch), kunnes jäi vuonna 2009 kiinni sijoitussalkkunsa arvon vääristelystä. Kaupoillaan hän aiheutti työnantajalleen 465 miljoonan euron tappiot ja menetti itse työnsä ja maineensa."

7.

Harry Salmenniemi - Yö ja lasi
Siltala


"Yö ja lasi on yli kymmenen vuoden työn tulos. Ehtymätön, kunnianhimoinen teos koostuu yhdeksästä erilaisesta osasta ja osoittaa runoutemme voiman. Klassisin tyyli yhdistyy suvereenisti kokeellisuuteen, pienet päiväkirjamaiset runot laajoihin runoelmiin. Kaiken takana sykkii olemassaolon ihmetys, jonka äärellä kauhu ja nauru vuorottelevat, yö ja lasi syleilevät."

8.

Carita Forsgren - Ambrosia
Osuuskumma


"Kolmekymppinen, suklaahullu Jenni on tottunut arkisiin ongelmiin, kuten kuinka saada vuokra maksettua ajallaan, kun hän yllätysraskauden myötä ajautuu keskelle vuosituhantista selkkausta ihmisten ja maapallolle haaksirikkoutuneiden muukalaisten välillä. Tuleeko Jennistä pelinappula, vai löytääkö hän lopulta sisäisen jumalattarensa?"

9.

Jenni Holma, Veera Järvenpää & Kaisu Tervonen Sarjakuvat: Pii Anttonen, Kimmo Lust & Apila Pepita Miettinen - Näkymätön sukupuoli, Ei-binäärisiä ihmisiä
Into


"Kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Suomessa tehdään ja miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana. N.kym.t.n sukupuoli -kirja kertoo noista kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä. Se on ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta."

10.

Marjo Tiirikka - Arabian Heljä
Art House


"Arabian Heljä kertoo Arabian pitkäaikaisimman taiteilijan pulppuavasta elämästä ennen ja nyt. Koko elämäntyönsä keramiikkatehtaalla tehneen taiteilijan vaiheiden rinnalla kulkee tehtaan pitkä historia."

11.

Sari Kivistö & Sami Pihlström - Sivistyksen puolustus
Gaudeamus


"Yliopistojen asema, kehittäminen ja leikkaukset ovat nostattaneet kiivasta keskustelua tutkitun tiedon merkityksestä ja arvosta yhteiskunnassa. Sivistyksen puolustus osoittaa, että kapeakatseinen näkemys tiedosta ja tieteestä johtaa vakaviin sivistystä ja jopa koko kansakuntaa rappeuttaviin seurauksiin."

12.

Vesa Tuominen, Esa Silander - Karhumies
Docendo


"Joka aamu kello kahdeksan mies ottaa takin naulasta, laittaa lakin päähän ja suuntaa kohti aitauksia, joissa eläimet ovat. Hän kiertää karhujen, susien, kettujen, ilvesten, ahman ja porojen aitaukset tarkistaakseen, että kaikki hyvin. ”Millä mielellä sitä ollaan?” hän kysyy Juusolta, isolta uroskarhulta. Juuso katsoo miestä silmiin ja hymy leviää sen karvaisille kasvoille. Kaikki on siis hyvin, toteaa mies ja jatkaa kierrostaan päivän muihin toimiin."

13.

Rosamund Young - Lehmien sielunelämä
Bazar


"Lehmät rakastavat, leikkivät, kiintyvät ja muodostavat vahvoja, koko elämän pituisia ystävyyssuhteita. Ne voivat olla epäileväisiä ja nirsoja, kantaa kaunaa ja olla itserakkaita. Yksi niistä saattaa rakastua palavasti kesäapulaiseen, toinen tuijottaa sinua herkeämättä keittiön ikkunan läpi syödessäsi, ja kolmas on kiinnostuneempi maasturisi pakoputken herkullisista aromeista kuin sinusta."


14.

Raili Mikkanen & Sirkku Linnea - Suomen lasten majakkakirja
Minerva


"Majakat ruokkivat kaikkien mielikuvitusta, ja niin tekee eritoten Raili Mikkasen ja Sirkku Linnean Suomen lasten majakkakirja, joka on viehättävällä tavalla sekä kiinnostava lasten tietokirja että humoristinen kertomus ystävyydestä."


15.

Gaël Faye - Pienen pieni maa
Like


"10-vuotias Gaby elää perheineen pienessä idyllissään Burundissa. Lapsuuden huolettomat päivät saavat julman lopun, kun naapurimaa Ruandan verilöyly hajottaa ranskalais-afrikkalaisen perheen. Väkivallasta tulee osa arkea, ja eloonjäämisen hinta on kova. Lopulta Gaby sisarineen onnistuu pakenemaan Ranskaan. Mutta kadotetun paratiisin haikeus ei päästä otteestaan."


16.

Uno Harva - Suomalaisten muinaisusko
SKS


"Ensi kertaa vuonna 1948 julkaistu Suomalaisten muinaisusko kokoaa suomalaisen uskontotieteen uranuurtaja Uno Harvan elämäntyön yksiin kansiin. Se on suomalaisen mytologiantutkimuksen merkkiteos ja kuuluu jokaisen suomalaisuuden juurista ja esi-isiemme uskosta kiinnostuneen kirjahyllyyn. Turun yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori Veikko Anttonen on kirjoittanut teokseen uudet jälkisanat."

17.

Ayòbámi Adébáyò - Älä mene pois
Atena



"Nigerian sosiaaliset ja poliittiset pyörteet värittyvät Älä mene pois -romaanin väkevillä äänillä, syvillä sävyillä, pelolla ja epäluulolla. Adebayo kertoo tarinan aviollisen rakkauden hauraudesta, perheen hajoamisesta ja suuresta epäonnesta. Hän näyttää äitiyden toiveen raaimmillaan."


18.

Anna-Liisa Ahokumpu - Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa
Gummerus


Tämän olenkin jo lukenut ja arvostelun voi lukea täältä.

19.

Sid Sirkiä &  Tom Elfström - Skeitti-Suomi – Rullalautailun tarina
Into


"Skeitti-Suomi – Rullalautailun tarina kertoo, kuinka rullalautailu saapui Suomeen. Uudet ja kokeneet harrastajat kertovat laajemmasta skeittauksen ympärille muodostuneesta kulttuurista: slangista, tiimeistä, mestoista, matkoista ja tovereista."

20.

Aalto Sari, Nyström Samu ja Rose-Marie Peake (toim.), Leivoksia, kaupunkilaisia ja sivistysaatteita. Kävelyretkiä Euroopan historiaan.
Kirjapaja


"Leivoksia, yläluokkaa ja sivistysaatteita -teos johdattelee lukijan runsaan eurooppalaisen kulttuurihistorian ja samalla myös suomalaisen itseymmärryksen äärelle. Teos muodostuu kolmesta kokonaisuudesta: sivistys- ja yliopistohistoria, kaupunkihistoria ja -kulttuuri sekä Euroopan historia. "



21.

Amanda Hellberg & Eveline Johnsson - Vegepikaruokaa
Mäkelä


"Tässä kirjassa esitellään veden kielelle tuovia vegepikaruokia, jotka valmistetaan lähellä tuotetuista raaka-aineista. Ruokalajit valmistuvat käden käänteessä, ja lopputulos on taatusti herkullinen. Osa kirjan ohjeista soveltuu myös vegaaneille. Miltä kuulostaisi esimerkiksi pavuista tehdyt hampurilaispihvit tai mehevä pizza juureksilla täytettynä? Aamunkin voi aloittaa kuohkeilla lätyillä mustikoiden kera."

22.

Tuulisolmut - Valikoima saamelaista nykyrunoutta
Poesia

"Tuulisolmut tarjoaa ajankohtaisen ja valaisevan näkymän  saamelaiseen nykyrunouteen. Valikoiman runoissa saamelainen kulttuuri elää päivitettynä 2000-luvulle."


23.

Sara Stidsberg - Unelmien tiedekunta
Tammi


"Nainen joka ampui Andy Warholia
Stridsbergin kuumeinen, runollinen romaani on feministisestä SCUM-manifestista tunnetun Valerie Solanasin elämäntarina."

24.

Anne Helttunen (toim.); Sari Hyytiäinen (toim.); Ulla Koivukangas (toim.); Liisa Virtanen (toim.) - Nuoruuden ääni: ylioppilasaineiden valioita
SKS


"Nuoruuden ääni -kirjaan on koottu tunnettujen suomalaisten ylioppilasaineita vuosien varrelta. Teos sisältää muun muassa Paavo Haavikon, Karo Hämäläisen, Juha Itkosen, Eino Leinon ja Sofi Oksasen ylioppilasaineet. Mitä he ovat ajatelleet ja kirjoittaneet omana abivuonnaan?"

25.

Piia Leino - Taivas
Kustantamo S&S


"Taivas on lähitulevaisuuteen sijoittuva dystopia, jonka avaamia kysymyksiä ei tee mieli vaientaa. Lohduton sisällissodan jälkeinen Helsinki ja tilansa uudelleen valtaava luonto antavat haikeankauniit puitteet tarinalle, joka herättää vahvan tarpeen vaalia elämää, kaikkea sitä mikä on maailmassa tärkeintä."

26.

Maggie Nelson - Argonautit
Kustantamo S&S


"Kuten kreikkalaisen mytologian Argo-laivalla purjehtijat, argonautit, pitkän matkansa aikana osa osalta rakentavat laivan kokonaan uudelleen mutta saavuttavat sataman samannimisellä laivalla, mekin purjehdimme elämän ja rakkauksien läpi säilyttäen nimemme ja identiteettimme mutta vähä vähältä kokonaan muuttuen.

Nelsonin tarkkaa ja eleganttia, genrerajoja rikkovaa ja lähes kulttimaineeseen noussutta teosta on rakastettu ja ylistetty Yhdysvalloissa ja ympäri Eurooppaa, viimeisimpänä Ruotsissa."

27.

Miska Rantanen - Kalsarikänni
Kustantamo S&S


"Jokainen tietää, mitä kalsarikänni on, kun sen kokee. Todellinen taitaja nauttii kalsarikännistä myös joutuessaan pois kotoaan työreissuilla hotellissa, vieraisilla tai lomamatkalla. Kalsarikänni on elämänasenne, meditaatiota joka vapauttaa paineista ja pakonomaisesta sosiaalisesta suorittamisesta. Se ei ole takakireää hyggeilyä, vaan aitoa nollaamista."

28.

Saara Turunen - Sivuhenkilö
Tammi



"Suorasanainen kuvaus esikoisromaanin julkaisemisesta.
Kupliva ja pisteliäs romaani yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä, odotuksista ja todellisuudesta, jotka kulkevat eri teitään."

29.

Kukku Melkas (toim.); Olli Löytty (toim.) - Toistemme viholliset? : kirjallisuus kohtaa sisällissodan
Vastapaino




"Kirjassa johtavat kirjallisuudentutkijat ja tunnetut taiteilijat seuraavat vuoden 1918 jättämiä jälkiä. Kirjassa kysytään, miten vastakkainasettelut näkyvät ja kuuluvat suomalaisessa yhteiskunnassa ja kirjallisuudessa. Jäljistä olemme pääsemättömissä – siksi historian haavoja on hoidettava. Tieteilijöiden ja taiteilijoiden esseissä proosa lavenee teatteriin, musikaaliin, kuvataiteeseen ja sarjakuvaan."
30.

Rafael Donner - Ihminen on herkkä eläin
Teos & Förlaget


"Rafael Donnerin tekstit ovat hyvin henkilökohtaisia, täynnä mielenkiintoisia ja humoristisen teräviä havaintoja sekä hänen omasta sisäisestä maailmastaan että ulkomaailmasta. Hän kuulee ääniä – ja me kuulemme hänen äänensä. Se on voimakas ja omaperäinen. Kuuntele!"



Voit lukea viime kevään vinkkini täältä, sillä vaikka nykyään tunnumme elävän hypernopeassa mediamaailmassa, niin on hyvä muistaa, että kirjat harvoin vanhenevat. Kirjat ovat syntyessään vanhoja.


Käy seuraamassa:




22 kommenttia:

  1. Näistä moni on minunkin listallani, mm. Krohn, Stridsberg, Ahokumpu, Adebayo ja Merikirja. Turusen uutuus voisi kiinnostaa myös.

    VastaaPoista
  2. Tosi kiinnostava ja monipuolinen suositusvalikoima.
    Itse odotin Näkymätöntä sukupuolta jo viime syksynä, mutta sen julkaisu lienee viivästynyt. Sara Stridsbergin Unelmien tiedekunta on yksi kaikkien aikojen lemppareitani. Luin se suht heti silloin kun se sai August-palkinnon ja varmaan nyt luen vielä uudestaan suomeksi. Se on jotain ihan muuta kuin näennäisesteettinen niin Raskas on rakkaus.

    Argonautit mulla on englanniksi, mutta luultavasti odotan nyt suomennosta, kun en sitä ole saanut englanniksi luettua, vaikka ostin jo ajat sitten. Sitten olis toi Vege-kirja, josta varmaan olis helppiä ikuiseen mitäs ruokaa sitä laittais -pohdiskeluun.

    Piia Leinon Taivaskin kiinnostaa ja suomalaiset nykyrunot. En tehnyt vinkkilistaa ollenkaan, kun olen nyt ollut kallellani vähän vanhempaan kirjallisuuteen, mutta eiköhän noita uutuuksiakin jokunen tule luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä saada lisävahvistusta tuohon Unelmien tiedekuntaan. Alunperin etenkin Warhol-fanina kiinnostuin siitä, mutta melko tuntematon kirjailija minulle.

      Poista
  3. No nyt on kyllä monipuolinen listaus! Melkeinpä kaikki näistä oli sellaisia, joista en muista kuulleeni. Mutta nyt sun listauksen perusteella kiinnostuin ensimmäisenä Vege-pikaruokaa ja Argonautit -kirjoista :)
    Pitäisi kyllä jokin vastaava lista varmaan jossakin vaiheessa tehdä, mutta kun hyviä kirjoja on vanhempiakin jo niin paljon, etten tiedä, mistä löytää aikaa uusille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Vege-pikaruokaa tulee tarpeeseen. Tarvitsen hyviä ohjeita, mutta ihan tajuttoman simppeleitä, jotta jopa minä osaisin niitä valmistaa.

      Poista
  4. Melkoinen pino! Ihan ekana näistä poimisin hiphopin historian, ei-binäärin sukupuolen tarinat ja kaksi minulle aiemmin tuntematonta afrikkalaista romaania. Ihan tuokin, että burundilaista (ranskankielistä?) kirjallisuutta vielä tässä maassa suomennetaan on toivon merkki. Suurin osa afrikkalaisista kirjoista tulee tänne englantia puhuvista maista ja yleensä Britannian tai Amerikan emigraation kautta. Itsekin lähinnä luen näitä helppoja bestsellereitä englanniksi.

    VastaaPoista
  5. Useampia näistä on omallakin kevätkirjalistallani (esimerkiksi Pienen pieni maa, Taivas, Kadotus ja Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa), mutta monta tässä oli, jotka olivat menneet silmieni ohi. Tuo Tuulisolmut pitää ehdottomasti lukea!

    Kirjakeväästä tuntuu tulevan jälleen runsas ja monipuolinen. Toivottavasti tässä ei vallan huku kaikkien kiinnostavien uutuuksien alle.

    VastaaPoista
  6. Tuon Ahokummun kirjan olen minäkin lukenut - pitäisi saada postaus ulos tässä jossain välissä. Muuten en ole oikein edes uskaltanut katsella kevään uutuuksia, kun luettavien lista on muutenkin jo kilometrien pituinen...
    Taidan ottaa taktiikaksi seurata, mitä muut lukevat/kommentoivat ja valikoida sitten sen perusteella.

    VastaaPoista
  7. Anna-Liisa Ahokummun kirja oli loista ja samoin Mikkasen majakkakirja.

    Karhumies on sisarelleni must, sillä hän on Satakunnasta asti ajanut tapamaan Suloa ja Juusoa. Minulla on kuvia, kun siskoni pitää Juusoa sylissän ja myöhemmin syöttää jo isolle Juusolle omenoita. Koska sisareni mies on lehtikuvaaja, heidän seinillään on loistavia otoksia Suloista, karhuista ja siskostani. Hieno kirja ja kunnianosoitus Sulolle samalla!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kade! Pääsisipä moikkaamaan Juusoa.

      Poista
  8. Monta samaa minunkin listallani. Ahokummun kirjan olenkin jo lukenut ja tuon Hèdi Friedin juuri luin tällä viikolla. Fayen Pienen pieni maa on kesken, se vaikuttaa todella kiinnostavalta. Luen vähemmän tietokirjoja, mutta tuo Merikirja on ehdottomasti luettava. Paljon on taas kiinnostavaa luettavaa tälle keväälle.

    VastaaPoista
  9. Fried Hédin kirja alkoi kiinnostaa. En ole aiemmin törmännyt vastaavaan lähestymistapaan aiheeseen. En osaa edes kuvitella, millaista on ollut vastailla kysymyksiin. Hienoa työtä tehnyt.

    VastaaPoista
  10. Huh! Vain 30 vinkkiä. Näistä Pienen pieni maa, Toistemme viholliset ja Unelmien tiedekunta kiinnostavat minua eniten.

    VastaaPoista
  11. Suomi-hiphop-kirjan tulemista en ollutkaan huomannut mutta kiinnostus heräsi välittömästi.
    Ehkä myös Harvan Suomalainen muinaisusko (olen myös vähän odotellut josko niitä Martti Haavionkin kirjoja tulisi joskus uudelleenjulkaisuun kun niiden divarihinnat liehuu pilvissä, mutta ei ole kuulunut)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi-hiphop kiinnostaa erityisesti koska se Suomi-punkin historiikki, Valtio vihaa sua!, oli niin loistava.

      Poista
  12. Huhhuh, pinot tosiaan ylenevät! Ahokummun kirjan jo ehdin lukeakin, se on hieno (ja nopealukuinenkin, mistä plussaa näiden pinojen takia!). Forsgrenin kirja myös kiinnostaa, koska olen lukenut hänen aiempaa tuotantoaan ja tämä vaikuttaa aika erilaiselta. Turunen myös huojuvan pinon päälle...

    VastaaPoista
  13. Mainio vinkkilista! Leivoksia jne. -kirja vilahti omalle lukulistalleni. Luen tosi vähän tietoa vapaa-aikana, mutta tämä alkoi kiinnostamaan.

    VastaaPoista
  14. Voi että minua vähän ahdistaa kauden vaihtuminen, niin monta kirjaa on vielä lukematta viime vuodeltakin. Mutta toisaalta, onhan sen yhtä aikaa myös todella innostavaa! Olipa kiva, kun bongasin pinostasi Forsgrenin uutuuden Osuuskummalta. Se kiinnostaa kovasti, samoin tuo Näkymätön sukupuoli vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  15. Aijai. Itse en ole katalogeja kauheasti kurkkinut kun kirjoja tuntuu silti tulevan ovista ja ikkunoista, tällaiset tärppilistat ovat vaarallisia. Merikirja kiinnostaa hirveästi, Ahokumpu ja Leino mulla on jo. Keskitysleirikirjan saan lainaan, leivos-, lehmä- ja sukupuolikirjat kiinnostavat (erityisesti vika). Pitää jättää tämä sivu välilehtiin auki että muistan kirjoittaa nämä muistiin. Kiitos!

    VastaaPoista
  16. Onpa laaja vinkkilista! Lukemiseni ovat painottuneet niin paljon suomalaiseen klassikkokirjallisuteen viime aikoina, että odotan malttamattomana sitä, että pääsen uudemman kirjallisuuden pariin. Tein jo oman uutuuslistani ja olen jo melkein pulassa sen kanssa, mutta löysin listaltasi vielä muutaman kiinnostavan uutuuden lisää.

    VastaaPoista
  17. Pitkä ja monipuolinen lista sinulla. Listalla oli aika monta sellaista kirjaa, jotka olin etukäteen bongannut ja suunnitellut lukevani, ainakin Sara Stridsbergin Unelmien tiedekunta, Piia Leinon ja Saara Turunen uutukaiset, poika Donner kiinnostaa, Leena Krohnin Kadotus. Enää en kuitenkaan tee itselleni, ainakaan julkista kirjalistaa. Viime syksyksi tein blogijutun tulevista kirjoista ja mitä niistä ainakin aion lukea. Takaraivossa yhä kolkuttavat ne, joita en vielä listallani ole lukenut, ja uusia mielenkiintoisia kirjoja ilmestyy koko ajan.

    VastaaPoista
  18. Näistä kyllä eniten odotan Ambrosiaa. :)

    VastaaPoista