4.1.2016

Aziz Ansari - Modern Romance



"Lukupinon koomikoiden" kolmas osa käsittelee Aziz Ansarin tuoretta kirjaa. Tämän voisi sanoa olevan minulle yksi vuoden yllättäjistä. Tiesin Ansarin mahtavaksi koomikoksi ja ihan vain hulvattomaksi persoonaksi, mutta täytyy myöntää, että yllätyin miten oivaltavan ja älykkään kirjan tämä on onnistunut laatimaan.

Aziz Ansari tuli minulle tutuksi sarjasta Parks and Recreation, jossa tämän hahmo Tom Haverford vakiinnutti Ansarin aseman koomikoiden tähtikaartissa. Tällä on hyvin omalaatuinen tyyli, joka säilyy hieman muunneltuna läpi tämän elokuvien, tv-roolien ja stand upin.




Modern Romance on tieteellinen selonteko nykyaikaisen pariutumisen rituaaleista ja teknologian tuomista uusista tavoista löytää seuraa. Ansari hyödyntää tekstissä sosiologista tutkimusta ja tekee yhteistyötä useiden yhteiskuntatieteilijöiden kanssa. Näiden kanssa Ansari tutustui myös useiden eri maiden "romanssikulttuureihin" ja tämä tuo kirjaan paljon lisämaustetta.

Kirja saa pohtimaan miten treffailu, avioituminen ja ihan vain parin löytäminen ovat kokeneet todellisen murroksen ihan vain meidän sukupolvemme aikana. Ennen pari löydettiin yleensä lähipiiristä, joskus jopa samasta pihapiiristä kuin missä on aina asunut. Avioliitolla oli vankka perusta sen tuomissa hyödyissä ja sitä usein pidettiin tietynlaisena sopimuksena, jossa mies saa emännän ja nainen pääsee pois lapsuuden kodistaan.

Nykyään potentiaalisten kumppanien määrä on kasvanut moninkertaiseksi ja pariutumisen motiivit ovat muuttuneet. Yksin eläminen on myös sosiaalisesti hyväksyttävämpi vaihtoehto ja perheen käsite on kokenut oman murroksensa.

Internet on tietysti se suurin mullistaja itse parin etsimisessä. Potentiaalinen kumppani on mahdollista löytää sekunneissa ja samalla niitä hylätään sekunneissa. Tämä voi johtaa myös lisääntyvään ulkonäkökeskeisyyteen kun yksittäisiin ihmisiin käytetään vain hetki aikaa. Samoin kommunikointi on siirtynyt erilaisiin tekstipohjaisiin palveluihin ja ihmisten oma persoona ei enää samalla tavalla tule puhtaasti esille.
"Unlike phone calls, which bind two people in real-time conversations that require at least some shared interpretation of the situation, communication by text has no predetermined temporal sequencing and lots of room for ambiguity. Did I just use the phrase “predetermined temporal sequencing”? Fuck yeah, I did."

Näitä kysymyksiä Ansari pohtii ja analysoi, mutta ei aivan perinteisin tavoin. Kirja on tieteellinen selonteko, joka on ihan törkeän hauska. Mihinkään tämänkaltaiseen ei koulunpenkillä ole tullut törmättyä.
"I once met someone who found his wife by using Match.com and searching— and this is a direct quote— ‘Jewish and my zip code.’…that’s how I would go about finding a Wendy’s."
Kirja ei pahemmin käsittele erityiskysymyksiä kuten esimerkiksi LGBT-yhteisöä ja tämä myös huomioidaan kirjassa. Kyseessä on akateemisista kaiuistaan huolimatta kevyt ja huumoripitoinen kirja, jonka suurin arvo löytyy kaikista niistä oivalluksista joihin lukija voi samaistua.  Juuri tämä oivalluksen löytäminen on mielestäni tieteen ja stand upin löyhästi yhdistäväkin tekijä.

Ansarin uusi sarja Master of None löytyy Netflixistä ja sitä kannattaa kokeilla. Tämän kohdalla ei kannata jäädä kuitenkaan vain yhteen jaksoon vaikka heti ei nappaisi. Moni on lämmennyt hitaasti, mutta kun kerronnan tyyliin pääsee sisään, niin sarja on aidosti uudenalainen, luova ja hauska.




Katso myös edelliset Lukupinon koomikot:





1 kommentti:

  1. Oho.
    Ansari ei ole koomikkosuosikkejani, mutta tämähän kuulostaa lupaavalta kirjalta. Täytyy laittaa muistiin.

    VastaaPoista