11.9.2022

The Addams Family - Kotkan kaupunginteatteri


The Addams Family on saapunut Kotkaan!

Kotkan kaupunginteatteri on muuttunut kodiksi minun sukupolveni suosikkiperheelle. Kammottava, järkyttävä, pelottava ja niin upea musikaali vei minut takaisin nuoruuteeni ja varmasti pilasi uusista sukupolvista taas uusia faneja.

The Addams Family on kotoisin jo 1930-luvulta, jolloin Charles Addams loi heidät sarjakuvan muodossa. Televisioon perhe siirtyi 1960-luvulla ja isolle kankaalla heidät nähtiin viimein 1990-luvulla.

Olen nähnyt useita musikaaleja Kotkan teatterin lavalla, mutta harvoin mitään näin suurta. Lucie Kuropatován lavastus ja Anne Hannulan puvustus noudattivat etenkin elokuvista tuttua vääristyneen goottilaista estetiikkaa onnistuneesti. Lavastus muuttui nopeasti ja näyttävästi erilaisiin tilanteisiin sopivaksi ja Addamsien homeiseen maailmaan uppoutuminen tapahtui helposti.


Maiju-Riina Huttunen, Juho Markkanen, Kuva: Niklas Malinen


Musikaalin tarina seuraa Wednesday Addamsin rakastumista niin ällöttävän normaaliin Lucakseen, jonka vanhemmat tulevat vierailulle Addamsin perheen luo. Normaalius riisutaan vieraista nopeasti kuin ylimääräinen kerros ihoa. Pääkalloja, ruumiita ja outoja ilmestyksiä vilisevä kartano saa niin vieraat kuin asukkaatkin kirkumaan ja yleisöäkin kidutetaan herkullisilla tavoilla.

Näyttelijät oli kastattu rooleihinsa erittäin viiltävästi. Haluaisin hehkuttaa jokaista erikseen, mutta tyydyn vain toteamaan miten he astuivat valmiiksi rakastettujen hahmojen ihokerrosten alle luontevasti ja juuri sopivasti aina tuoden niihin jotain omaa. 

Wednesday oli tutun tumma hahmo, mutta oudon pirteällä mausteella. Näin jopa kerran tämän päällä jotain muuta väriä kuin mustaa ja kestää hetki saada se puistattava näky ravisteltua verkkokalvoilta.

Pugsley oli inhottava pieni otus, joka hellytti olemuksellaan ja isä Gomez kauhea ja suuri hahmo, jonka tunteet suorastaan pursuivat yli kuin suolet vatsan alueen haavasta. Koko esityksen ajan Fester-setä toimi oppaanamme pimeyteen ja outoihin paiseisiin paksun viittansa alla.
Epäreilun lierosti haluan kuitenkin nostaa yhden näyttelijän erityisen palvontani kohteeksi. Aion jopa esittää niin pöyristyttävän kavalan väitteen, että mielestäni Mervi Takatalo oli parempi Morticia Addams kuin Anjelica Huston.

Takatalo muuttui Morticiaksi jokaisella kehon osallaan ja liikkui aavemaisen käärmemäisesti. Eli kuin käärme, joka olisi kuollut ja liikkuisi ympäriinsä uhkaavana aaveena, voitte ehkä kuvitella. Pitkät mustat hiukset liuhuen. Takatalon kasvoja oli hurjaa seurata, kun ne täysin estoitta vääntyivät mitä iljettävimpiin ilmeisiin läpi esityksen. Se oli karmeaa ja rakastin sitä.


The Addams Family - Mervi Takatalo, Tommi Rantamäki, Kuva: Niklas Malinen


Ensimmäiset keltaiset lehdet ilmestyivät puihin aikoja sitten, joten kauhun superfanin Halloween on siis jo alkanut. Siksi The Addams Family on osuu juuri tähän vuodenaikaan kuin kirves kalloon. Kyseessä on pimeyden ja synkkyyden juhlasta. Musikaalista nousee herkullinen mätä kalman löyhkä, joka muistuttaa kuolevaisuudesta ja siksi laittaa juhlimaan elämää. Tämän esityksen jälkeen haluan taas kaivaa esiin kaikki kauhukirjat ja kauhuleffat, asettua mukavasti aloilleni ja nauttia siitä kaikeasta rauhassa kuin ruumis.

Lisätietoa näytelmästä löytyy Kotkan kaupunginteatterin sivuilta täällä. The Addams Familyn fanit voivat odotta myös Netflixin uutta sarjaa, jossa seurataan Burtonin luotsaamana Wednesdayn elämää koulumaailmassa. Suosittelen hylkäämään normaalin elämän ja alentua Kotkan kaupunginteatteriin kokemaan jotain hurmaavan ällöttävää.

Tiedossa on Addamsin perinteitä kunnioittava näytelmä, jonka musiikki jää elämään aivolohkoihin ja tarina tulee koskettamaan sydäntä ja hieman haimaakin ja muita ällöjä sisäelimiä. Viimeistään Mortician ja Gomezin tulisen vaarallisen tangon kohdalla tulette pitämään penkistänne kiinni, mutta ette tule löytämän turvaa sillä ette pääse näytelmän kyydistä pois. Toivottavasti se tekee teistä oikein onnettomia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti