26.10.2021

Solar Bones - Mike McCormack
Solar Bones on täydellinen kirja Halloweeniin jos ei halua lukea kauhukirjoja. Se kutoo aavemaista ja melankolista tunnelmaa ja tuo henkimaailman esiin jonain niin luonnollisena asiana. Kirjan tapahtumat sijoittuvat All Saints Dayn aikaan, joka tunnetaan myös nimellä All Hallow's Eve.

Mike McCormack on irlantilainen kirjailija, jolta on ilmestynyt novellikokoelmat Getting It In the Head ja Forensic Songs, sekä romaanit Crowe's Requiem, Notes from a Coma ja Solar Bones.

Mike McCormack. Kuva: Chris Bellew / Fennell
 
On All Saints Day ja kuolleet voivat palata elävien pariin. Keski-ikäinen insinööri Marcus Conway palaa keittiön pöytänsä ääreen ja pohtii maailmaa ja elämäänsä ennen kuolemaa.

"the physical world gone down in flames
mountains, rivers and lakes
and pulling with it all those human rhythms that bind us together and draw the world into a community, those daily
rites, rhythms and rituals
upholding the world like solar bones, that rarefied amalgam of time and light whose extension through every minute of the day is visible from the moment I get up in the morning and stand at the kitchen window with a mug of tea in my hand"

Elämä on sarja kohtauksia, jotka koostuvat liikkeen ja pysähtymisen tiloista. Kuin aaltoliikettä, jonka McCormack on kirjassaan tasoittanut leikittelemällä tekstillä. 

Sanoin teinilleni, että tämä saa kymmenen euroa, jos onnistuu lukemaan alle kahdessa minuutissa yhden kokonaisen lauseen mistä kohtaa vain kirjasta. Hetken luettuaan tämä tajusi, ettei lause vain lopu. Koko kirjassa ei ole yhtäkään pistettä. 

Conway sanoo liikkuvansa huoneesta toiseen kuin kala, joka ei voi lopettaa uimista ja juuri siltä koko lukukokemus tuntuu. Kuin kertoja vain hukkuisi jos edes yrittäisi pysähtyä.

Kertoja ei vello vain omassa menneisyydessään vaan tähän on jäänyt hieman masentavasti se maailmantuska, jota elävätkin kokevat. Syyllisyys, huoli ja poliittinenkin viha jatkuvat kaikuina mielessä.

"no point whatsoever meeting catastrophe with reason when what was needed was our prophets deranged and coming towards us wild-eyed and smeared with shit, ringing a bell, seer and sinner at once while speaking some language from the edge of reason whose message would translate into plain words as we’re fucked well and truly fucked"

Conway oli insinööri ja katsoo maailmaa insinöörin silmin. Hänelle se tarkoittaa, ei vähempää kuin, jumalan työn jatkajaa. Maailma on Conwaylle aina tarkkarajainen ja epäoikeudenmukaisuudessaankin säännönmukainen. Nyt henkenä pöydän ääressä hän joutuu pohtimaan maailman rajoja. Tämä on todella hieno kirja.

      "it's well known that engineers picked up where God left off
      that passed me by
He worked six days flat out, separating heaven from earth, light from darkness, on the seventh He took a step back and handed over His square and dividers to you and your kind, you'll manage from here lads He said, or words to that effect
      so that's where we take our authority from"

Vaikka maailma on Conwaylle tarkkarajainen vielä nyt keittiön pöydän ääressäkin, niin tämän omat rajat tuntuvat yhä häilyvimiltä. Tuo kontrasti luo jännitteen, joka todella saa ymmärtämään miten tietoisuuden rajat voivat hämärtyä yleisen ja henkilökohtaisen välillä. Miten henki pöydän ääressä todella voisi jonkin sisäisen logiikan kautta olla mahdollinen.

Conwayn mieli ja keho ovat hänelle yhä vähemmän kiinni ajassa tai edes ajatuksessa, mutta maailma tuntuu muuttuvan yhä todellisemmaksi ja myös kauniimmaksi.

      "I have known it to be a sacred and beautiful place, hallowed by human endeavour and energies, crossed with love and the continual weave of human circumstance, and since
      this is my wit's end
      my post mortem aria
      my engineer's lament"

Solar Bones on kirja, joka samaan aikaan lähes saarnaa ihmiskunnan tuhosta ja kuitenkin auttaa palauttamaan uskoa maailman kauneuteen. Se on kirja henkimaailmasta tavalla, joka on kaukana kummitustarinoista tai scifistä, mutta toisaalta on täydellinen juuri Halloweenin aikaan, kun voi kuvitella rajojen olevan ihan hieman häilyvämpiä kuin normaalisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti