10.10.2021

Elämä näyttämöllä - Riihimäen teatteri


Paluu katsomoon tapahtui minulle Riihimäen teatterissa, kun Elämä näyttämöllä sai perjantaina ensi-iltansa. Näytelmä, jossa teatteri itsessään oli aiheena, toimi lämpimänä tervetulon toivotuksena katsojaksi, niin minulle kuin varmasti nyt monelle muullekin.

Elämä näyttämöllä on David Mametin käsikirjoittama ja Olka Horilan ohjaama näytelmä kahdesta pienen teatterin näyttelijästä, joiden kasvua seuraataan esitys esitykseltä pienin tuokiokuvin.

Mikko Kivinen ja Antti Peltonen ovat Robert ja John. Vanha ja nuori näyttelijä, joiden suhde muuttuu läpi vuosien. Alkuun pelokasta kunnioitusta osoittava John vähitellen tuntuu kyllästyvän Robertin ylimielisesti tarjoiltuun vanhemman viisauteen. Robert taas tuntee arvovaltansa murentuvan nuoren vimman painaessa ohi niin näyttämöllä kuin takahuoneessakin.


Mikko Kivinen ja Antti Peltola. Kuvat: Aki Loponen/Pictuner Oy


Kivisen ja Peltosen välillä käyvä temmokas vuorovaikutus on nautittavaa katseltavaa. Peltosen nuoruuden tarmo ja Kivisen jämäkkä olemus luovat pohjan dynamiikalle, joka lopulta on paljon enemmän kuin vain sukupolvien välistä taistelua. 

Horilan luoma niukka lavastus antaa tilaa näyttelijöille niin, että näiden välinen sanailu nousee pääosaan. Kaksi meikkauspöytää hieman toisistaan eri suuntaan osoittaen kuvaa hienosti kahden näyttelijän hiljaista eriytymistä toisistaan.

Kivinen on kuin tehty Robertin rooliin. Tämä onnistuu tuomaan välillä ärsyttäväänkin hahmoon roppakaupalla inhimillisyyttä ja ne hetket, kun vaikka takariviin asti näkee tämän silmistä sen Kiviselle tutun pilkkeen, ovat jotain minkä on pakko vain olla aitoa.


Mikko Kivinen ja Antti Peltola. Kuvat: Aki Loponen/Pictuner Oy


Näytelmässä osutaan useisiin teatterikriitikoiden kliseisiin tarkasti ja voimalla. Robert rakastaa itse käyttää kuluneita voimasanoja teatterista ja se iskee esimerkiksi omaan kirjoittajan sieluun hauskasti. Ehkä tosiaan tulisi välttää niitä Robertin lemppari ympäripyöreyksiä, kuten vaikka "tarkasti" tai "voimalla".

Elämä näyttämöllä tulee luultavasti kiertämään teatterien lavoja Riihimäen ulkopuolellakin ja suosittelen esitystä kaikille simppelin ja vahvan teatterin ystäville. Itselleni tämä paluu katsomoon oli muistutus siitä, että teatteria tarvitaan, kulttuuria tarvitaan ja toisten kenkiin astumista tarvitaan. Niin Robertin ja Johnin tapauksessa kuin ihan kaikkialla ja tätä harjoitusta empatiaan teatteri voi parhaimmillaan tarjota.


Käsikirjoitus: David Mamet
Ohjaus: Olka Horila
Valosuunnittelu: Sami Rauhala
Äänisuunnittelu: Kari Paukola
Pukusuunnittelu: Elina Vättö
Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Katja Partanen
Lavastussuunnittelu: Olka Horila
Tarpeisto ja lavasteet: Karita Fallström-Autio
Graafinen ilme: Nils Krogell
Esityskuvat: Aki Loponen / Pictuner Oy
Tuotanto: Riihimäen Teatteri yhteistyössä Iltama.fi kanssa
Esitysoikeus: Nordic Drama Corner
Esitys nähty kutsuvieraana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti