21.10.2021

Lukupiiri - Kirjoista keskustelemisen elämää mullistava taika - Kirsi Ranin
Lukeminen on yleensä melko yksinäiseksi harrastukseksi mielletty asia, mutta yhä yleistyvät lukupiirit ovat muuttaneet kokemusta sosiaalisempaan suuntaan. Tässä kirjassa osoitetaan miten, sosiaalisuuden lisäksi, lukupiirit voivat tuoda paljon uutta omaan lukemiseen.

Kirsi Ranin on yli kymmenen vuotta toimineen Kirsin Book Club -lukupiirin perustaja ja lukuaktivisti, joka on tullut itsellenikin tutuksi monista kirjamaailman tapahtumista. Tämän reippaus ja into kirjoja kohtaan on ollut tarttuvaa ja jo siksi tämä kirja oli minulle odotettu tapaus.

Lukupiiri on mukava sekoitus muistelua, tietokirjaa, opasta ja lukijalle henkilökohtaista muistikirjaa. Siinä käydään läpi sosiaalisen lukemisen historiaa ja merkitystä ja kerrotaan syvälle meneviä vinkkejä oman lukupiirin perustamiseen. Oikeastaan tämän kirja sopisi itsessään hyvin ensimmäiseksi lukupiiri-kirjaksi.

Kirja sisältää 200 kirjasuositusta 20 eri aiheesta ja kerran kuussa järjestettävään lukupiiriin tässä riittäisikin vuosiksi lukemista. Suositukset toimivat myös yleisenä kaavana siihen millaisia kirjoja kannattaa lukupiireissä käsitellä ja miksi.

Lukukokemus itsessään muuttuu, kun lukiessa pohtii mitä kirjan teemoista nostaisi myöhemmin yhdessä esiin. Kirjasta saatava ilo syvenee kun se jakaa muiden kera ja kulttuuri voi toimia eräänlaisena porttina syvienkin asioiden käsittelyyn.

"Lukupiirikeskustelu mahdollistaa ihmisten kohtaamisen, todellisen läsnäolon yhteisen teeman ympärillä. Keskustelu ja yhdessäolo saattavat avata reittejä syvälle sieluun ja yhtäkkiä huomaattekin keskustelevanne sellaisella tasolla ja tunteella, että arjessa ei ikinä. Esiin tulevat nuoruuden rakkaudest, sukujen salaisuudet, oman elämän ongelmat ja onnenlähteet. Elämän perimmäiset kysymykset."

Omaa lukupiiriä pohtiessa tämä kirja tuo esiin monta seikkaa, joita ei ehkä muuten olisi tullut ajatelleeksi. Päälimmäiseksi nousi ajatus siitä, että ei se ehkä niin vaikeaa ole. Ei täydy olla valmis kirjallisuustieteen maisteri keskustellakseen siitä mistä tarinassa itse piti ja lopulta säännöllinen kokoontuminen toisten ihmisten kanssa on vain järjestelykysymys. Oma motivaatio on ainoa mitä tarvitaan ja maailma on jo täynnä tarinoita, joihin sukeltaa porukalla.Kirsi Ranin, Lukupiiri, kirjoista keskustelemisen elämää mullistava taika, Nemo, arvostelukappaleMainoslinkit merkattu: *

2 kommenttia:

  1. Hyvä oivallus tuo, että Lukupiiri-kirja voisi olla aloittavan lukupiirin ensimmäinen kirja. Juuri sen lukupiirin pelisäännöt tulisi varmasti tarkkaan mietittyä alusta asti, ja yhdessä tehtyihin raameihin olisi kaikkien helppo sitoutua.

    VastaaPoista
  2. Pidin paljon tästä Kirsin kirjasta. Antaa hyviä vinkkejä jo toimiville lukupiireille kuin myös niitä suunnitteleville.

    VastaaPoista