25.10.2021

Botnia-kirjallisuuspalkinto ensimmäistä kertaa lastenkirjalle
Botnia-palkinnon on voittanut Anna Elina Isoaro & Mira Mallius lastenkirjallaan Sinä yönä tuli talvi. Vaikeita asioita käsittelevä lastenkirja osoittaa miten korkeatasoista ja tärkeää kirjallisuutta lastenkirjat ovat.

Sinä yönä tuli talvi on kirja, joka yllätti minut Botnia-raatilaisena. Olin varannut lastenkirjoille aikaa aina aamiaisen yhteydessä, koska se loi päivään mukavaa tunnelmaa. Tämän kirjan jälkeen jäin kuitenkin pöytään hämmentyneenä pohtimaan mitä juuri koin. Kirja oli samaan aikaan traaginen, mutta toisaalta ihan erityisen lämmin ja herätti niin vahvoja tunteita, että oli helppo ymmärtää tässä kirjassa olevan jotain poikkeuksellista.

Palkinnonjakotilaisuus pidetään Oulun pääkirjaston (Kaarlenväylä 3) Pakkalan salissa keskiviikkona 27.10.2021 klo 13. Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

Voittajat esiintyvät myös Helsingin Kirjamessujen Lonna-lavalla torstaina 28.10.2021 klo 12.30.

Anna Elina Isoaro ja Mira Mallius. Kuva: Ville Honkonen


RAADIN PERUSTELUT

Surusta lastenkirjallisuuden keinoin

Anna Elina Isoaron kirjoittama ja Mira Malliuksen kuvittama Sinä yönä tuli talvi on äärimmäisen tärkeä lastenkirja vaikeasta aiheesta sekä siihen liittyvistä tunteista: lapsen kuolemasta. Kirja avaa hienosti ja kauniisti sen tyhjyyden, joka jää ison menetyksen jälkeen.

Isoaro lähestyy aihetta koskettavasti ja uskottavasti, ilman osoittelua. Malliuksen kuvituksessa surukin on lohdun sävyä johdatellen lukijaa arjen keskellä. Kuvitus myös tuo hillittyä keveyttä kirjan maailmaan. Kuvituksen ja tekstin onnistunut vuorovaikutus tuo näkyville sen mikä on rivien väleissä: pohdituttavat asiat, syvimmät tunteet.

Näkökulma on kuvattu isoveljen silmin mutta aikuisen tuskaa kohti katsoen. Huomionarvoista on myös se, että Isoaro ja Mallius eivät vähättele lasta kokijana eivätkä lukijana. Teos on korkeatasoista lastenkirjallisuutta, mutta vaikuttaa myös aikuiseen lukijaansa erityisellä tavalla. Empatiasta ja menetyksestä kertovan kirjan kohderyhmä, jolle aihe on henkilökohtainen, on ehkä tavallista pienempi mutta sitäkin tärkeämpi. Isoaron ja Malliuksen tarina toimii myös universaalina viestinä.

BOTNIA-PALKINTO

10 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos. Kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan. Hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään.


Botnia-raadin jäsenet ovat:
kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija, journalismin yliopettaja Satu Koho, Jyväskylän yliopisto / Oulun ammattikorkeakoulu (raadin puheenjohtaja)

toimittaja Pia Kaitasuo, sanomalehti Kaleva

kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, Oulun kaupunginkirjasto

pastori Juha Vähäkangas, Karjasillan seurakunta, Oulu

kirjabloggaaja Simo Sahlman, Lukupino

dramaturgi Jukka Heinänen, Oulun teatteri

kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija Jyrki Korpua, Turun yliopisto / Oulun yliopisto
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti