15.10.2021

Billy Summers - Stephen King
Billy Summers on ihan uutta Kingiä ja nyt kerron miksi se kannattaa lukea.

Stephen King on se kirjailija, jonka teoksia odotan julkaistavaksi lapsen innolla jokainen vuosi. King on se kirjailija, joka innosti minut lukemaan ja tämän luoma maailma on aina ollut lämmin ja mukava paikka palata. Kaikkine hirviöineenkin.

Stephen King

Billy Summers on kirja, jossa muuta pientä viittausta eräisiin toisten Kingin kirjojen tapahtumiin lukuunottamatta, ei ole hirviöitä. Tai ainakaan sellaisia yliluonnollisia, joista King on kuuluisa.

Billy on sotaveteraani, joka on löytänyt tiensä ammattitappajaksi. Tästä huolimatta Billy on se Kingille tyypillinen sankarihahmo, jota ohjaa tiukka sisäinen moraali. Billy nimittäin tappaa vain pahoja ihmisiä ja pitää periaatteestaan kiinni viimeiseen asti.

Uusi keikka vaikuttaa jostain syystä pahaenteiseltä, mutta tarjoaisi tarpeeksi ison palkkion, jotta Billy voisi jäädä eläkeelle tappamisesta. Kohteena on toinen palkkatappaja ja työnantaja jokin salaperäinen taho. Ison palkkion taustalla on myös vaatimus, että Billyn täytyy jäädä jopa kuukausiksi uneliaaseen amerikkalaiseen lähiöön odottamaan kohteen saapumista.

Peitetarinaksi Billylle valikoituu esikoistaan valmistelevan kirjailijan rooli ja tämä tuntuu sopivan hänelle yllättävän hyvin. Peiteroolista tulee pian tärkeä osa Billyn elämää ja kirjoittaminen tuntuu antavan hänelle tien purkaa traumoja ja kanavoida sitä luovuutta ja älykkyyttä, jota Billyn on täytynyt yrittää peitellä työnantajiltaan hämäyksen vuoksi. 

"Did you know that you could sit in front of a screen or a pad of paper and change the world? It doesn’t last, the world always comes back, but before it does, it’s awesome. It’s everything."

Billy kirjoittaa omasta elämästään ja tekstistä tulee tarina keskelle tarinaa. On kuin King avaisi omia kirjoitusprosesseitaan Billyn kautta ja kirjassa on paljon kaikuja tämän kirjoitusoppaaseen On Writing. Billy Summers on vetävän trillerin lisäksi mielenkiintoinen matka kirjoittamisen maailmaan ja tuskiin, joita tuo maailma tuo tullessaan.

"All over the world there are half-finished books - memoirs, poetry novels, surefire plans for getting thin or getting rich - in desk drawers, because the work got too heavy for the people trying to carry it and they put it down."

Billy kasvaa tarinan edetessä niin ihmisenä kuin kirjailijana ja tekee sen muiden ihmisten avulla. Kiintymys ja halu kuulua muokkaavat paatunutta ihmistä ja tarinan kertominen avaa mennyttä uudella tavalla.

"He thinks writing is also a kind of war, one you fight with yourself. The story is what you carry and every time you add to it, it gets heavier."

Billy Summers on kertomus tarinoiden ja ihmissuhteiden voimasta, mutta loppujen lopuksi myös todella juonivetoinen ja perinteinen Stephen Kingin kirja. Se nuori lukija minussa toivoi konkreettisempia hirviöitä, mutta sai silti jotain todella nostalgista ja koukuttavaa.
2 kommenttia:

  1. Oi oi oi, uutta Kingiä!!! Hankin tämänkin omaan hyllyyni suomennoksena ja jos ei suomenneta niin alkukielisenä.

    Postauksesi alku on ihan kuin minun ajatuksistani, King on kulkenut mukanani ala-asteesta saakka ja yksinkertaisesti rakastan hänen kirjojaan ❤ Ehdottomasti lempikirjailijani.

    VastaaPoista