25.4.2020

Elämäni kirjakauppiaana - Shaun Bythell



Elämäni kirjakauppiaana on niitä kirjoja, joita tiesin haluavani lukea ihan vain kannen perusteella. Tuo sininen tausta, jonka läpi puskevat lämpimät ikkunat täynnä kirjoja ja se monen unelmaduunia tekevä kirjakauppias seisomassa liikkeensä edessä. Kukapa ei nimittäin haluaisi asettaa itseään tuohon kuvaan ja viettää elämäänsä kirjakauppiaana?
No ehkä aika moni, mutta ne ihmiset eivät ymmärrä mistään mitään.

Shaun Bythell ymmärtää. Tämä on pyörittänyt omaa kirjakauppaa Skotlannin Wigtownissa pian 20 vuoden ajan. Vaikka kirjakauppiaan elämä tuntuu olevan ainaista kamppailua, niin jonkin täytyy myös Bythelliä ajaa eteenpäin.

Wigtown on itsessään tunnettu Skotlannin kirjapääkaupunkina ja Bythellin liike on koko Skotlannin laajin käytettyjen kirjojen välittäjä. Tämä toimii myös Wigtown Book Festivalin puuhamiehenä.

Shaun Bythell. Kuva: Ben Please

Elämäni kirjakauppiaana ei anna kovin ruusuista kuvaa kirjakauppiaan elämästä ja olen lukenut jopa arvosteluja, joissa valitetaan miten kirja vie lukijan mukanaan yrittäjän ahdinkoihin ja vaikeuksiin.

Itse näin vain mielessäni sen upean kirjakaupan ja tunsin kirjojen tutun tuoksun ja kuvittelin itseni sinne myyjän tuolille juttelemaan asiakkaiden kanssa ja lukemaan kirjoja ja hinnoittelemaan kirjoja ja maksamaan laskuja ja taas lukemaan kirjoja tohveleissa ja kaikkea muuta mikä tuntuu vain maagiselta.

Moni voisi sanoa, että kuvitelmani on yrittäjän arjen romantisoimista ja moni olisikin varmasti oikeassa, mutta jos sitä romantiikkaa ja omaa halua alaan ei kirjayrittämisestä löydy, niin divarit ovat kohta menneen maailman asia. Jotain mitä keskusteluissa voi sitten muistella kuinka ne kivijalkaliikkeet olivat kivoja ja miettiä, että mitäköhän niille oikein kävi.

Jos nyt lähtisit hakemaan yritystukia antivariaatille Suomessa, niin huomaisit miten olisi hankaluuksia osoittaa kyseessä olevan kannattava liiketoiminta. Olisikin hienoa nähdä, että antikvariaatit voitaisiin tulevaisuudessa nähdä liiketoiminnan ohella kulttuurillisesti arvokkaana toimintana myös tukia hakiessa (kyllä, tästä voi kaikua läpi bloggaajan omat kokemukset aiheen parissa).

Elämäni kirjakauppiaana on Bythellin pitämä päiväkirja, jossa käydään läpi kirjakaupan elämää päivä päivältä vuoden ajan. Se sisältää juuri sellaista älykästä ja kuivaa huumoria kuin pitkän linjan kirjakauppiaalta voi odottaakin. Mieleen tulee heti Black Books -sarjan Dylan Moran, johon viitataankin heti kirjan ensimmäisellä sivulla.

Kärttyisen kirjakauppiaan stereotyyppi on jostain syystä lähinnä sympaattinen mielikuva, joka tuntuu houkuttelevan asiakkaita vain entistä enemmän astumaan liikkeeseen sisälle. Ehkä kirjat ovat niin persoonallisia ostettavia, että emme halua mitään lipevää ja kaikesta pitävää kauppiasta meille niitä myymään.

"Tämän päivän Guardianissa oli artikkeli asumisesta Wigtownissa, otsikolla: "Muuttakaamme Wigtowniin ja Macharsin niemimaalle." Alaotsikkona: "Pieni syrjäkylä, sanan parhaassa merkityksessä", ja tekstissä lause: "Vastaanotto on aina ystävällinen, menit minne menit. " Kaupan Facebook-sivua pommitettiin sellaisilla kommenteilla kuin "He eivät selvästikään käyneet teidän kaupassanne" ja "Ilmeisesti eivät tavanneet sinua"."

Confessions of a Bookseller on viime vuonna ilmestynyt uusi kirja Bythelliltä.

Jokainen päiväkirjan kuukausi alkaa lainauksella George Orwellin esseestä Muistoja kirjakaupasta. Näin Blythell voi liittää kirjakauppansa ja sen hetket laajempaan historialliseen jatkumoon ihan konkreettisesti ja ehkä ottaa hieman lohtua Orwellin omasta kyynisyydestä. Orwell kirjoitti:

"Olisinko mielelläni kirjakauppias ammatiltani? Laajasti ottaen - ja huolimatta esimieheni minua kohtaan osoittamasta ystävällisyydestä ja myymälässä viettämistäni päivistä, joista eräät olivat onnellisia - en."

Entä muuttaisiko Bythell valinnoistaan jotain? Tämä vastaa kirjassaan, että ei. Asiakkaat ovat joskus ikäviä, internet on muuttanut kirjamyynnin lopullisesti, henkilökunnan kanssa joutuu kinastelemaan ja taloudellinen tilanne ahdistaa, mutta silti.

Kun Orwell-lainaukset kytkevät päiväkirjan menneisyyteen, niin kirjakaupat netissä asettavat päiväkirjan ja kivijalkakaupan myös itsensä aikaan, josta ne ovat jäämässä jälkeen. Bythnell kirjoittaa miten asiakkaat saattavat lähteä kaupasta puhisten, kun "kirjan saa puolta halvemmalla Amazonista".

"Varttia yli kymmeneltä kauppaan astui nainen, joka karjaisi: "Olen elementissäni! Kirjoja!" ja huuteli sitten tunnin ajan minulle kysymyksiä vaappuessaan ympäri kauppaa kuin "uljas hanhi", kuten Gogol kuvaa Sobakevitshin vaimoa Kuolleissa sieluissa. Kuten arvata saattoi, hän ei ostanut mitään."

Kirja on hieno yhdistelmä sitä kirjakaupan elämää, johon voi itsensä unelmoiden asettaa ja juuri tämän kyseisen kirjakauppiaan elämää. Niitä Bythellin omia ajatuksia, jotka poukkoilevat kirjamaailmasta vaikka mihin suuntaan. Tämän tavassa ilmaista itseään on jotain mukavan rupattelevaa, joka harjaantuu varmasti siinä vuosien mittaan asiakkaiden kanssa jutellessa.

Kirjan voi lukea varoituksena kirjakauppiaan elämästä tai sen voi lukea inspiroivana teoksena. Ihan pelkästään pikkukaupungin tunnelma, todella mielenkiintoiset ihmiset ja kirjakauppiaan mietteet kirja-alasta ovat kaikki hyviä syitä tarttua tähän teokseen.

""Muistoja kirjakaupasta" on yhtä tosi tänään kuin oli silloin ja varoittaa terveellisesti kaikkia kaltaisiani naiiveja, ettei käytettyjen kirjojen myynti ole ihan se idylli, jossa istutaan rätisevän tulen ääressä nojatuolissa tohveleihin puetut jalat nostettuina ylös, poltetaan piippua ja luetaan Gibbonin Rooman valtakunnan rappiota ja tuhoa samalla kun hurmaavia asiakkaita virtaa paikalle käymään älykkäitä keskusteluja ja jättämään kahmalokaupalla käteistä. Tosiasiassa totuus voisi tuskin olla erilaisempi. Orwellin esseessä ehkä sattuvin kommentti on se, että "kävijöistä monet olisivat olleet kiusankappaleita missä vain, mutta kirjakaupassa heillä oli poikkeukselliset mahdollisuudet"."








Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana. Alkuperäisteos The Diary of a Bookseller, suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Kirjapaja 2019, Arvostelukappale






*mainoslinkki

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä. Tämä kirja kiinnostaa, tätä on monissa blogeissa kehuttu. Ja tuo kansikin on niin ihastuttava. - Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista