21.4.2020

Kuolleiden kirja - Paluu Uhriniituntakaiseen - Magdalena HaiVoisipa Magdalena Hai hypätä aikakoneeseen ja julkaista tarinoita Uhriniituntakaisesta silloin kun olin itse alakoulussa ja etsin itselleni kuumeisesti hirvittäviä kirjoja luettavaksi. Onneksi tämä kirja itsessään toimii aikakoneena ja huomasin uppoutuvani tarinoihin yhtä syvästi kuin niihin löytämiini kauhujuttuihin kymmeniä vuosia sitten.

Kuolleiden kirja - Paluu Uhriniituntakaiseen on jatkoa Hain aiemmalle Haiseva käsi -kokoelmalle Uhriniituntakaisesta, joka oli todella positiivinen ylläri minulle. Jo sen nimi toi mieleen Vihreän kouran, jota luin lapsena ja tämän kautta taas muistin myös Kuu paistaa, kuollut ajaa -kirjan, jossa kerrottiin vanhoja suomalaisia kauhutarinoita.

Noidan käsikirjan, Yöjuttujen ja kaiken maailman halpojen kauhupokkarien kautta Stephen King -fanipojaksi matkaaminen sisältää parhaita muistojani nuoruudesta ja toivon, että tulevat sukupolvet löytävät saman hirvittävän ilon esimerkiksi juuri näistä Hain tarinoista. Kauhun pitkä ja leikkisä perinne ainakin näyttää olevan hyvissä käsissä.

Magdalena Hai on Maskun metsissä asuva suomalainen fantasiakirjailija. Tämän palkitut teokset ovat saavuttaneet vankan lukijakunnan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tämän kirjoitus sisältää paljon tarkan kuvailevaa tyylittelyä ja huikean laajoja mielikuvitusmaailmoja.

Magdalena Hai. Kuva: Outi Puhakka

Uhriniituntakainen on paikka, jossa maailmojen rajat joskus venyvät. Hirviöt sängyn alla ovat vähän todellisempia kuin muualla ja aina ei voi olla täysin varmaa onko vastaantulija varsinaisesti elävä vai ei.

Tarinoiden pituudet vaihtelevat niin, että välillä mennään syvälle Hain luomaan maailmaan ja välillä nautitaan ihan pienistä makupaloista. Tämä on kuin kirjailijan oma pieni hiekkalaatikko, jossa voi pitää hauskaa ja tämä tunnelma tarttuu lukijaan helposti. Uhriniituntakainen asettaa löyhät rajat maailmalle, jolta voi odottaa ihan mitä vain.

Tarinoissa käydään kohtalokasta kivi, sakset, paperi -peliä, manataan demoneita, ihmetellään hautausmaalle aina keskiyöllä saapuvaa bussia, pelataan liiankin todellista videopeliä ja vaikka kohdataan pelottava ragemutsi.

Nämä kertomukset tuovat ehkä mieleen monet niistä lapsuuden kauhukirjoista, mutta kaikessa söpöydessään ja leikkisyydessään, tämä kirja on kuitenkin herkullisen kipeä. Kauhu ei ole aina kevyen vihjailevaa vaan nyt vedetään veret ja suolenpätkät ihan kursailematta pöytään.

Esimerkiksi tarinassa Kepponen, tapaamme kaksi keppostelevaa lasta, joiden pilat tuntuvat vain eskaloituvan. Lopulta nämä pikku perkeleet vievät tapahtumat niin tummiin paikkoihin, että Stephen King vaikuttaa lastenkirjailijalta.

Tässä on jälleen esimerkki siitä, että nuortenkirjallisuutta ei kannata sivuuttaa minkään ikäisenä. Hyvä kirjallisuus on hyvää kirjallisuutta ja tämä sisältää vieläpä kuolleita ihmisiä, väkivaltaa ja pelottavia hautausmaita.Magdalena Hai, 2020, Kuolleiden kirja - Paluu Uhriniituntakaiseen, Karisto*mainoslinkki

1 kommentti: