19.3.2020

Kulttuuria kotonaKulttuurin merkitys kasvaa kriisitilanteissa. Samalla se venyy uusiin muotoihin kun kaikki muuttuu. Yleisö löytyy omista kodeistaan ja monen taiteilijan tulevaisuus on epävarma. Kirjoitin ylös mietteitä omien seinien sisältä.

Kulttuuriala on ensimmäisiä kärsijöitä koronaviruksen aiheuttaman tilanteen keskellä. Taiteen edistämiskeskus Taike ilmoittaa kuinka koronaepidemia on tyhjentänyt monen taiteilijan kalenterin. Peruuntumiset osuvat kipeimmin freelancereihin, vapaisiin taiteilijoihin ja yksityisyrittäjiin, joilta usein puuttuu ansioperustainen toimentuloturva. Myös tapahtumien järjestäjät ovat taloudellisesti kovilla.

Kulttuurialan tekijöille kaavaillaan nyt nopeita toimia kuten ns. koronatukea. Kulttuurialaa voi kuitenkin jokainen tukea ja jos vaikka sitä peruutettuun esitykseen hankittua lippua ei ihan pakko ole lunastaa oman talouden kannalta, niin ehkä sen voisi jättää tekemättä.

Nyt pysytään kotona ja mahdollisuus rikkaaseen kulttuurielämään sisätiloista on nykyaikana aivan mahtava. Kirjat, leffat, podcastit, oma taiteen luominen, virtuaaliset kierrokset taidemuseoihin, konserttien ja oopperoiden livetaltioinnit, suoratoistopalvelut ja moni muu on suhteellisen helposti saatavilla.

Oma kotivara kirjojen suhteen on noin kymmeneksi vuodeksi

Koti on paikka, jossa se rutiini määrää paljon toiminnasta. Kirja on ehkä jotain mikä kuuluu ennen nukkumaanmenoa rutiineihin ja televisiosta katsotaan suosikkiohjelmia.

Ehdotan, että kulttuuri voi olla jotain mikä katkaisee tuota rutiinia. Se konsertin katseleminen kotona voi olla tapahtuma ja kirjalle voi antaa oman erityisen aikansa ja antaa itsensä todella uppoutua tarinaan. Kokemuksista voi tehdä myös yhteisöllisiä ja esimerkiksi Twitterissä moni jo etsii itselleen sopivaa virtuaalista lukupiiriä.

Taide antaa juuri nyt paljon, mutta ei pidä unohtaa viihdettäkään. Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho juuri sanoi avajaisjuhlissa, että "taide auttaa muistamaan ja viihde auttaa unohtamaan". Näiden tasapainoa tarvitaan nyt.

Meistä moni on kouliintunut kotikulttuurin kuluttaja, mutta nyt otetaan mukaan ne kaikki tyypit, jotka eivät kotona ole juuri malttaneet oleskella. Jos luet jotain hyvää, näet jotain upeaa tai teet jotain mullistavaa, niin jaa se muiden kanssa. Voit myös seurata mitä kulttuurialan ihmiset tekevät juuri nyt esimerkiksi somessa.

Jälkikasvu intoutui maalaamaan

Oma kotikaranteenini on alkanut (ei niin yllättäen) erityisesti lukemalla. Isot "kahvipöytäkirjat" vetävät nyt kun niitä voi selailla kotona pöydän ääressä ja parhaillaan luen The Art of Neil Gaiman -kirjaa, johon olenkin jo halunnut tutustua pitkään.

Stephen King on aina ollut luottokirjailijani, mutta olen lukenut tältä jo aivan kaiken. Ainoastaan Cujon olen säästänyt itselleni pahan päivän varalle, jotta minulla olisi aina vanhaa kunnon Kingiä varastossa.


Tänään viimein avasin senkin. Tähän tokin vaikutti karanteenin lisäksi myös se, että Kingin poika, Joe Hill, on osoittautunut minulle niin varteenotettavaksi isänsä työn jatkajaksi kauhukirjallisuuden saralla, että tunnen olevani turvattu tarinoiden suhteen tulevaisuudessakin.

Myös äänikirjat ovat olleet tehokuuntelussa ja ne menevät kivasti vaikka kokkauksen taustalla, johon nyt on myös ollut aikaa panostaa. Lenkkeily on osoittautunut tärkeäksi, etenkin kun normaalisti kävelen todella paljon paikasta toiseen kuukauden aikana ja se on jäänyt tietysti nyt pois.

Kalenterin tyhjyys on ollut omituista. Kuten vaikka Instagramiani seuraamalla ehkä näkee, niin viikkoni ovat usein melko täynnä ja vaikka olen jo tosi pro erakoitujakin, niin ne tiiviit menemisen kaudet ovat olleet tärkeämpiä kuin olen luullutkaan.

Toivon, että tämä aika paneutua kulttuuriin lisää sen arvostusta ja tekee sen kuluttamisesta entistä sosiaalisempaa. Toivon myös, että tämä aika luo jotain uutta. Olisi tyhmää palaa vanhaan kun se selvästi ei toimi. Kapitalismi ei ole ainoa markkinajärjestelmä ja nyt näemme miten tehotuotettu liha voi olla myös virusten suhteen riski meille.

En kuitenkaan aloita nyt sitä saarnaa. Sen aika voi olla vaikka huomenna.

Solidaarisuutta, etäältä osallistumista ja hyvää oloa kaikille. Alla muutama linkki tekemiseen, joita käyttämällä voitte samalla tukea tämän blogin toimintaa.*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti