4.12.2018

Kaasua, komisario Palmu - Helsingin kaupunginteatteri


Helsingin Kaupunginteatteri – Kaasua, komisario Palmu! – Kuvassa Kari Väänänen – Kuva © Tapio Vanhatalo

Kaasua, komisario Palmu oli Palmu-leffoista minulle se tärkein. Katsoin sen ensimmäistä kertaa hyvin nuorena ja muistan miten murhamysteeri pelotti. Pelottavin hahmo oli kuitenkin pienelle Simolle murhaajan sijasta se murhan uhri, tiukkailmeinen ja jyrkän uskovainen rouva Skrof. Oli erityisen kiinnostavaa istua katsomoon ja nähdä mitä Helsingin kaupungiteatteri oli tehnyt pitämälleni klassikolle.

Helsingin kaupunginteatteri toi pari vuotta sitten lavalle näytelmän Komisario Palmun erehdys. Jo tuolloin toivoin, että seuraavaksi näkisimme Kaasua, komisario Palmun ja jossain teatterin henget ilmeisesti kuuntelivat. Tuolloin nimiroolin näytteli Mikko Kivinen ja tekikin hyvää työtä. Silti Palmun saappaisiin astuvaa Kari Väänästä on hankala verrata Kiviseen, koska vertailukohde tulee aina olemaan Matti Kassilan elokuvien Joel Rinne.

Kari Väänänen on minun kirjoissani aina sellainen vanhankansan lahjakkuus suomalaisessa elokuvassa. Siellä jossain Matti Pellonpään kera. Tämän olemus sopi Palmun rooliin ihan sellaisenaan. Väänäsen ei tarvitse oikeastaan edes hypätä Palmun saappaisiin vaan olla lavalla oma itsensä. Se vanhan juron habitus toimii vain niin täydellisesti.

Helsingin Kaupunginteatteri – Kaasua, komisario Palmu! – Kuvassa: Heikki Ranta, Kari Väänänen, Petrus Kähkönen – Kuva © Harri Hinkka

Kaupunginteatterin suuri lava otettiin haltuun koko näyttämöä halkaisevalla valtavalla seinällä, joka toimi lasipalatsin julkisivuna, porraskäytävänä, taidestudiona ja milloin minäkin. Vaikutelmaa tukivat ajoittaiset projektiot. Vaikutelma oli aikaa hyvin kuvaava ja kohtaukset vaihtuivat usein lennosta kuin olisimme katsoneet improvisaatioteatteria.

Palmun tutut apulaiset Kokki ja Virta, eli Petrus Kähkönen ja Heikki Ranta, Vetivät jokseenkin hillityn oloisesti roolinsa. Upea Vuokko Hovatta sai esityksessä muutaman hienon laulunumeron, joka loi ajan tunnelmaa täydellisesti. Suosikeksini esityksestä nousi rujon Väänäsen lisäksi taiteilija Kurt Kuurnaa esittänyt Miiko Toiviainen. Eläväinen ja kutkuttelevan dekadentti suoritus.

Helsingin Kaupunginteatteri – Kaasua, komisario Palmu! – Kuvassa: Miiko Toiviainen, Petrus Kähkönen, Heikki Ranta, Kari Väänänen – Kuva © Harri Hinkka

Esitystä säesti livebändi, joka teki myös erilaisia näyttämöääniä, joissa näyttelijöiden täytyi pysyä synkassa. Tätä pientä yksityiskohtaa oli ilo seurata ja oli mielestäni hyvä idea näyttää yleisölle tällainen vanhanaikaisen tuntuinen pala teatterin taikaa.

Kaasua, komisario Palmu herätti hienosti esiin vanhan Helsingin loiston ja pimeänkin puolen. Väänäsen roolisuoritus oli autenttisen jäärä ja livebändi vahvisti tunnelmaa. Olisin mielelläni nähnyt hieman tiivistetympää kerrontaa joissan kohdissa ja se murhamysteerin pahaenteinen tunnelma jäi uupuumaan esityksestä. Hieman karikatyyriset hahmot toimivat hyvin ja onnistuivat naurattamaan yleisöä useaan otteeseen. Jään mielenkiinnolla odottamaan näkeekö Palmu vielä tähtiä Kaupunginteatterin lavalla tai maisteleeko tämä ehkä jopa vodkaa.

Helsingin Kaupunginteatteri – Kaasua, komisario Palmu! – Kuvassa: Eero Saarinen, Kai Lähdesmäki, Vuokko Hovatta, Petrus Kähkönen – Kuva © Harri Hinkka

Lisätietoja esityksestä, lipuista ja sen sellaisesta löydät Helsingin kaupunginteatterin sivuilta täältä. Aivan erityinen päätös illalle syntyi kun yleisö nousi osoittamaan suosiotaan teatterin taka-osassa istuneelle Matti Kassilalle. Olen ollut katsomassa Kaasua, komisario Palmun sen alkuperäisen ohjaajan kanssa samassa näytöksessä. Tämän tulen varmasti muistamaan ikuisesti.


Ohjaus Heikki KujanpääLavastus Pekka KorpiniittyPuvut Elina KolehmainenValosuunnittelu Petteri HeiskanenÄänisuunnittelu Janne BrelihNaamiointi ja kampaukset Tuula KuittinenSävellys Timo HietalaKuvat Tapio VanhataloNäyttelijät Kari Väänänen, Heikki Ranta, Petrus Kähkönen, Mikko Toiviainen, Tuukka Leppälä, Sara Paasikoski, Jouko Klemettilä, Vuokko Hovatta, Eero Saarinen, Kari Mattila Kaisa TorkkelTanssijat Kai Lähdesmäki, Kirsi KarleniusMuusikot Joakim Berghäll, Jori Huhtala, Mikko Karjalainen, Panu Savolainein, Tuomas TimonenEsitys nähty kutsuvieraana


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:

1 kommentti:

  1. Ismo Sievinen Mikkelin kaupunginteatterissa on näistä teatteri-Palmuista paras.

    VastaaPoista