2.12.2018

Tervetuloa mun (ja sun) uuteen olohuoneeseen - Keskustakirjasto OodiOodi avaa ovensa koko kansalle ja Helsinki saa uuden nähtävyyden. Tunnen oloni kotoisaksi kirjastossa kuin kirjastossa ja Oodi tuntuu jo valmiiksi kodilta kun olen päässyt seuraamaan sen valmistumista vaihe vaiheelta. Jaan prosessia kanssanne kuvien kautta, mutta ensin muutama sana.

Kansalaistorin laidalle ilmestyi valtava työmaa ja sen aidassa ilmoitettiin paikalle kohoavan aivan uusi keskustakirjasto. Olin todella innoissani, vaikka ajatus vuodesta 2018 tuntuikin kovin kaukaiselta.

Oodi on arkkitehtuurisesti ällistyttävä rakennus. Puu, lasi ja teräs ovat taipuneet aivan luonnottomiin asentoihin ja lopputulos on leikkisä ja vähän taianomainen. Koko rakennusta lävistävät teräskaaret kuljetettiin yöllisen Helsingin läpi paloissa ja ihmiset menivät niiden sisälle hitsaamaan paloja kiinni 130 asteen lämmössä. Valtava, talon lävistävä kierreporras leijuu talon rakenteiden varassa ja jokainen puuelementti on tarkkaan harkittu.

Oodin ensimmäinen kerros toimii kansalaisten yhteisenä tilana. Sieltä löytyy erilaisia infoja, ravintola lasten hoitopaikka ja elokuvateatteri. Toinen kerros on sitä modernia kirjastoa, josta löytyy 3D- tulostimia, musastudioita, pelihuoneita, ompelukoneita, vuokrattava keittiö, kokoustiloja, erilaisia futuristisia härveleitä ja etenkin tilaa hengailuun lukuisine pistorasioineen. Se kolmas kerros taas on kirjataivas. Yksi iso ja avoin tila, joka on aidosti todella kaunis. Nämä kolme kerrosta muodostavat kokonaisuuden, joka tuntuu kodilta.

Kirjastot ovat vähenemässä Suomesta. Oodiin ei ole tulossa musiikkilevyjä ollenkaan ja kirjojen määrältäkään kokoelma ei yllä lähellekään edes Helsingin suurimpiin. Olin aluksi skeptinen kirjataivaan matalia hyllyjä kohtaan, mutta kuulin näiden olevan osa turvallisen tilan periaatteitta. Avoimempi tila lisää turvallisuutta ja tämä on tärkeää. Kirjaston tulee olla hyvä paikka ihan kaikille.

Juuri demokratian edistäminen onkin kirjastolaitosten uusi, lakiinkin kirjattu, hieno periaate. Minne muualle sitä voi mennä ihan vain olemaan ilman, että joutuisi avaamaan lompakkoaan. Oodissakin pieni kahvi tulee maksamaan 2,5 euroa, mutta oleskelu on ilmaista. Toivon näkeväni tulevaisuudessa tilaa kansalaisten tehdä Oodista omannäköisensä. Olen hitusen huolissani, että tila tulee jäämään kaikessa kauneudessaan liiankin kliiniseksi. Esim. paperisille ilmoituksille ei digitaalisessa maailmassa tule kuulemma tällä hetkellä olemaa tilaa. Mielestäni tämä alakulttuurien tärkeä viestinnän muoto kuuluu nimenomaan kirjastoon. Mutta kansalaisia tullaan kuulemaan ja Oodista vakuutetaan, että tila lähtee vasta ihmisten myötä ottamaan lopullista muotoaan.

Oodi on kallis, näyttävä, houkutteleva, kodikas, innostava ja kaunis paikka. Sen ulkoterassi tulee varmasti olemaan yksi kansalaisten uusia lempipaikkoja ja itse en malta odottaa, että pääsen avaamaan kirjan jossain sen lukuisista pienistä sopista.


Mutta sitten niihin kuviin!

Toukokuussa Oodin yläkerta näytti vielä tältä.

Toisen kerroksen hengailutila valmistumassa.
Elokuussa palasin työmaalle

Tämä terassi tulee valmistuessaan olemaan huikea.

Pieni sneak peak tuleavan elokuvateatteri Reginaan.

Kirjastonjohtaja Anna-Maria Soininvaara ja työmaasta vastaava Tero Seppänen esittelevät taloa.

Hengailutila vähän valmiimpana.

Kirjataivas alkaa hahmottumaan.
Ehkäpä tärkein asia Oodissa: salaovi kirjahyllyssä!

Kirjataivaaseen pääse kätevästi suoraan alakerrasta.

Kirjataivaan lattia on symbolisesti samalla tasolla eduskunnan yläportaiden kanssa.

Lautapelejä! 
Täällä voivat lapset rauhoittua (yea right) satuhetkeen. Aikaisempi salaovi saattaa ehkä johdattaa tänne.Ne jo kuuluisat kierreportaat.

Pidän pajon näistä oikeista puista kirjataivaassa.
ra kas tan

Ihan sikana paikkoja mihin istahtaa lukemaan. 
Se hengailupaikka valmiina.Ompelukoneita

Fazer hoitaa ruokapuolen Oodissa.Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
2 kommenttia:

  1. Odotan, että pääsen kurkistamaan Oodiin livenä, ihan mahtavaa! (tosin toivon, että sieltä löytyy myös hyvä hissi tuonne kirjataivaaseen :D ) Kiitos kuvista, huippua että kohta tää on oikeesti auki ja toiminnassa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kerrankin päättäjille hyvä päätös (Oodi)

    VastaaPoista