Toisinajattelijoiden Suomi on kirja suomalaisista vaikuttajista, joita Matti Salminen syystä tai toisesta nimeää toisinajattelijoiksi. On vaikea sanoa, mihin kategoriaan asettaisin tämän kirjan sillä sen tyyli on jossain esseen ja tietokirjan välissä. Kyseessä ei ole varsinaisesti listamainen teos, mutta toisaalta ei myöskään kokonaisvaltainen kuvaus suomalaisesta "toisinajattelijuudesta". Mielenkiintoinen teos ainakin on.
Toisinajattelijat Suomessa ovat tässä kirjassa joukko ihmisiä, joista moni saattaa varmasti olla eri mieltä. Esimerkiksi Kekkosen näkeminen toisinajattelijana saa varmasti monet vähän yskimään. Sitten taas kirjaan kuuluvaksi saattaa moni keksiä monta nimeä, joita ei nyt syystä tai toisesta mainittu. Kun Salmisen kirjaa lukee, huomaa kuitenkin, että kaiken kattavaa listaa tässä ei ole edes yritetty laatia vaan tavoite on ollut antaa kuva melko valikoiduista tapahtumista historiassa, jotka ovat ehkä jääneet vaille laajempaa keskustelua. Etenkin vasemmistolainen Suomi on nostettu eräänlaisen "hyvän toisinajattelun" malliesimerkin asemaan.
Toisinattelijoiden Suomi on teos, joka tarjoaa mielenkiintoisia näkökulmia tunnettujen suomalaisten elämään. Tarkkaan punnittu tieto on aseteltu vetävään muotoon ja sain kirjasta vahvan aikalaiskuvan, jossa toisinajattelijat olivat aina jotain valtaa vastaan taistelevia toimijoita. Oikeastaan sainkin erityisen avaavan kuvan sieltä toiselta puolelta toisinajattelua, eli vallankäytön historiasta Suomessa.
Suomessa on aina vallinnut vahva "yleinen mielipide". Jokin yhtenäistävä voima, jota vastaan harva on vaivautunut nousta. Näitä kirjassa esiteltäviä ihmisiä yhdistää siis juuri tämä suomalaista yhtenäismieltä uhmaava asenne. Ei ehkä sattumaa, että noin viidestäkymmenestä nimestä parisenkymmentä on kirjailijoita. Salminen itse sanoo kirjansa syvimmän tason löytyvän kansallisisesta itsetutkiskelusta, johon selkeästi yrittää meitä kirjallaan herätellä ja ehkä samalla itse pyrkii sinne toisinajattelijoiden joukkoon kirjailijana.
Lopulta vaikuttavinta kirjassa olivat ne lukuisat tarinat ihmisistä, joiden taustoista olin selkeästi ollut pimennossa. Jännittävät ja yllättävät ihmiskohtalot rakensivat kuvaa Suomesta, jollaisesta en ollut tietoinen. Suomesta, jossa erilaisuus sorretaan, mutta jossa pienikin ihminen saattaa asettua poikkiteloin ratkaisevalla tavalla.
Anarkisti, syndikalisti ja pasifisti Aarne Selinheimo, politiikko ja toimittaja Oskari Tokoi, liikenainen, polittiikko ja kirjailija Hella Wuolijoki, ekologi Pentti Linkola ja lukuisat muut nostetaan kirjassa erilaisuuden jalustalle. Nämä ihmiset näytetään yhtenä rintamana yhtenäistä valtaa vastaan ja suosittelen tutustumaan näiden tarinoihin. Suurimmalle osalle ihmisiä kirja varmasti avaa Suomen historiasta puolia, jotka ovat yllättäviä ja ennestään tuntemattomia.
Lisätietoja kirjasta löydät esimerkiksi Into-kustannuksen sivuilta täältä. Salmisen kirja toimii myös loistavana kokoelmana lukuvinkkejä. Lukuisat viitteet toisinajattelijoiden kirjoista kohottaa ainakin omaa lukupinoa entistä korkeammaksi.
"Myöhemmin, sitten siellä jossain, ruskan jo hiljaa hiipiessä vaivaiskoivujen lehtiin ja käsittämättömän hiljaisuuden vallitessa voi alatoopia ruisleivän päällä mutustelevan toisinajattelijamme mieleen juolahtaa Havukka-ahon ajattelijan aatosten kaltainen kaikesta maailman hörhöilystä vapaa, haukan lentoa muistuttava sininen ajatus:
Kainen voi aina ajatella toisin."
Matti Salminen, 2016, Toisinajattelijoiden Suomi, Into kustannus, arvostelukappale
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti